Bajnokok Ligája Esélyleső: A B Csoport – FC Porto

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 01.

A B csoportot az FC Porto együttesével zárjuk, akikről sokan gondolják, hogy kakukktojások volnának. És valahol azok is, közben meg mégsem. Hiszen egy kétszere nyertesről van szó, akik tavaly eljutottak a legjobb nyolc közé, semmiképp nem lehet legyinteni Sergio Conceicao csapatára.

Tény és való, hogy a Liverpool, az Atletico Madrid és az AC Milan mellett talán nekik van a legkevesebb esélyük az egyenes kieséses szakaszba jutni, de azért nem írnánk le őket teljesen.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A portugál egyesült Portugália egyik gyöngyszeme, akiknél több bajnoki címe csak a Benfica együttesének van. Az FC Porto összesen 28 alkalommal ért fel hazája pontvadászatának csúcsára, emellett pedig van egy BEK-, illetve Bajnokok Ligája győzelmük is.

Szereplésük az 50-es évek végén indult, azonban ez még nem volt diadalmenet, azonnal, az első fordulóban kiestek a sorozatból. A 70-es években próbálkoztak újra, de akkor sem igazán jött az átütő siker.

Aztán 1986/87-ben váratlanul megnyerték a sorozatot. A gárda a Rabat Ajax, a Vitkovice, a Bröndby és a Dinamo Kijev kiütése után a döntőben a Bayern Münchennel találkozott, és a fináléban sokáig 1-0-s hátrányban voltak. A hajrára fordulva viszont két perc alatt fordítottak, ezzel először értek csúcsra a BEK-ben, 1962 után először nyert portugál csapat a legrangosabb sorozatban.

A győzelmet nem követte sem címvédés, sem egyéb kiugró teljesítmény, szűk tíz évvel később még egy elődöntőt bezsákoltak, aztán újabb tíz évig semmi.

Akkor viszont – egy nagyon meredek, érdekes és meglepetésekkel teli BL-szezon után – ismét fináléba kerültek, 2003/04-ben egy másik meglepetéscsapat, a Monaco próbálta útjukat állni.

A döntőt rendkívül simán, 3-0-ra nyerték a portugálok Carlos Alberto, Dmitrij Alenicev és a legendás Deco góljaival.

Azóta lejátszottak tizenhét Bajnokok Ligája idényt, a Porto számára pedig a legtöbbször a negyeddöntő jelentette a végállomást, néha pedig korábban, a csoportkörben hullottak el…

A tavalyi év

Tavaly a Porto megint azon csapatok közé tartozott, akit sokan lesajnáltak, mondván, hogy még a csoportjukból sem tudnak továbbjutni. Azt hitték az emberek – legalábbis egy részük -, hogy a Manchester City mellett majd az Olympique Marseille jut a legjobb 16 közé. Ezzel szemben a franciák utolsók lettek, a Porto pedig 13 pontot gyűjtve, egyetlen vereséget számlálva lépett a nyolcaddöntőbe.

Itt a Juventus gárdájával csaptak össze, és természetesen nem ők számítottak esélyesnek. A Juventus viszont az első mérkőzés mindkét félidejének kezdését átaludta, a Portonak egy perc sem kellett, hogy betaláljon a játékrészek elején. Mehdi Taremi és Moussa Marega góljai után már 2-0 volt az állás, Federico Chiesa viszont szépíteni tudott.

A visszavágón az első meccs egyik hőse, Mehdi Taremi 1-1-es állásnál kiállíttatta magát, csapata azonban nem adta fel, és „csak” 2-1-re kapott ki, ami hosszabbítást eredményezett. Ott pedig a csapat egyik legjobbja, Sergio Oliveira továbblőtte a portugálokat.

A negyeddöntőben a későbbi győztes, a Chelsea került horogra, és velük már nem bírtak Conceicaoék. Az első összecsapást 2-0-ra vesztették el, a visszavágón hiába nyertek 1-0-ra, ez kevés volt. Viszont, ha van rá időtök, nézzétek meg, hogy Mehdi Taremi milyen gólt szerzett az angolok elleni visszavágón…

A csoportkörig vezető út

Nagyon jó kis csatát hozott a portugál bajnokság tavalyi idénye, ahol a Porto és a Benfica különcsatáját ezúttal megszakította a Sporting. A zöld-fehérek rendkívül magabiztosan, ötpontos előnnyel előzték meg a riválisokat. A második helyre futott be a Porto, ami még automatikus csoportkört jelentett számukra.

A harmadik helyen végző Benfica már nem volt ilyen szerencsés, nekik selejtezőt kellett vívniuk, ádáz csatát vívtak, végül azonban sikerrel jártak, a BL legjobb 32 csapata között tehát három luzitán együttes lesz.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az FC Porto kerete

A csapat egyik nagy feladata az volt, hogy a legjobbakat ne kelljen eladniuk, ez nagyjából sikerült is, hiszen sem Sergio Oliveira, sem Jesús Corona, sem Otávio, sem pedig Mehdi Taremi nem távozott, pedig kérők voltak aztán rendesen.

Egyedül Danilo Pereirát adták el a fontosabb spílerek közül, ő viszont már tavaly sem volt a csapatnál, már akkor is a PSG-t erősítette.

A szélre érkezett Pepé, egy brazil srác a Gremiotól – aki tehát nem egyenlő a már eddig is a Portot erősítő portugál középhátvéddel -, Marko Grujic kölcsönben a Pooltól, Wendell pedig a Bayer Leverkusentől.

A teljes keret:

Kapusok: Marchesin, Diogo Costa, Claudio Ramos

Védők: Mbemba, Fábio Cardoso, Pepe, Ivan Marcano, Zaidu, Wendell, Wilson Manafá, Joao Mario, Nanú

Középpályások: Mateus Uribe, Marko Grujic, Sergio Oliveira, Vitinha, Bruno Costa, Jesús Corona, Francisco Conceicao, Luis Díaz, Otávio, Fábio Vieira, Pepé

Támadók: Mehdi Taremi, Evanilson, Toni Martínez

A kulcsember

Nincs kérdés, nincs vita, ezt a címet nem kaphatja meg más, mint Sergio Oliveira. A nyáron több nagy bajnokságban szereplő klub szerette volna a játékjogát megszerezni, ám a Porto makacsul kitartott, és egyetlen ajánlatra sem mondtak igent. A legelszántabban a Fiorentina – azon belül is a rövid ideig dirigáló Gennaro Gattuso – akarta nagyon a portugál középpályást, végül aztán már a violák vezetősége sem értett egyet átigazolási nézeteivel, hamar meg is szakadt az a bimbódzó románc.

Oliveira tavaly 19 gólt és öt asszisztot jegyzett. Kiemelendő még mellette Otávio és Jesús Corona is, ők szintén nagyot mentek az átigazolási piacon, végül őket is sikerült megtartani.

A felfedezett

Talán meg fogtok lepődni a választásunkon, ám úgy gondoltuk, hogy ez a leírás – miszerint kortól függetlenül olyan játékost keresünk, akinek ez az esztendő áttörést hozhat – rá illik a legjobban. Egy csatárról, Toni Martinezről van szó, aki korábban spanyol alacsonyabb ligás csapatokban, majd a portugál csodacsapatban, a Famalicaoban fordult meg. Innen igazolt a Portóhoz, és első szezonjában – annak végén – hét gólt szerzett, szinte minden meccsen egyet.

Az új idényt is remekül indította, ő jelenleg a házi gólkirály három találatával.

24 esztendős, azaz bőven van lehetősége fejlődni, ráadásul Moussa Marega távozása miatt stabil kezdő is válhat belőle. Egyelőre legalábbis úgy tűnik, hogy Sergio Conceicao bízik benne. És mi is bízunk.

Várható szereplésük a BL-ben

Nagyon nem lesz könnyű dolga a portugáloknak, ezúttal tényleg megértjük azokat, akik lesajnálják az együttest. A spanyol, az angol és az olasz rivális is erősebb kerettel rendelkezik, a papírforma az, hogy Taremiék utolsó helyen búcsúznak a sorozattól. Minden más, ennél több már a pozitív csalódás kategóriájába esne.

Idén mi sem várunk tőlük sokat, szerintünk is utolsóként fejezik be a csoportkört.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső