Bajnokok Ligája Esélyleső: A B Csoport – Liverpool

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 31.

A tegnapi napon indult el új sorozatunk, ahol a Bajnokok Ligája összes csoportkörös együttesét megvizsgáljuk behatóbban. Szóba kerül az, hogy a múltban mit értek el, hogy jutottak el idáig, milyen keretük van és hogy mire számíthatunk tőlük csoportjukban.

Elsőként a B csoport favoritját vesszük górcső alá, következzen a Liverpool együttese!

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Nagyon gazdag múlttal rendelkezik a Liverpool együttese, a BEK-et és a Bajnokok Ligáját összesen hatszor hódították el, az elmúlt évtizedben kétszer is döntőbe tudtak kerülni, abból egyszer a végén ők örülhettek.

Már első fellépésük alkalmával sokáig jutottak, az 1964/65-ös szezonban egészen az elődöntőig meneteltek. A következő jó eredményre tíz évet kellett várni, a szurkolók viszont bizonyára azt mondták: Megérte!

Merthogy 1975/76-ban az UEFA Kupát, egy évvel később a BEK-et hódították el, sőt további egy esztendővel később címet is tudtak védeni. Nyertek még 80/81-ben, 83/84-ben is, aztán az újbóli címvédés nem sikerült, 84/85-ben 1-0-ra kaptak ki a Juventustól, de az a meccs nem amiatt maradt emlékezetes, hanem egy nagyon sajnálatos esemény miatt. A meccset a Heysel Stadionban tartották, és a kezdés előtt egy órával az angol huligánok betörtek az olaszok szektorába, akik menekülni kezdtek. Az egyik támfal aztán ledőlt, maga alá temetve ezzel az embereket. 39-en haltak meg, de a mérkőzést a tragédiától függetlenül lejátszották…

A Liverpool ezt követően nagyon sokáig nem tudott maradandót alkotni az európai színtéren, amikor igen, az valóban NAGYON maradandó lett. 2004/05-ben az AC Milan ellen jutottak a döntőbe, és már a félidőben 3-0-ra vezettek az olaszok. Mindenki legyintett, ez a meccs már megvan. Csak a Pool játékosai nem legyintettek, visszahozták a meccset, 3-3-as rendes játékidőt követően pedig tizenegyesekkel múlták felül azt a Milant, amely akkoriban valóban a legerősebb együttesnek számított Európában.

Utolsó sikerükre 2018/19-ben került sor, egy évvel egy vesztes BL-döntő után. Akkor a Real Madrid egy vitatott meccsen 3-1-re múlta felül őket – Loris Karius karrierje nagyjából ott tört derékba, míg Sergio Ramos ott lett az egyik legutáltabb védő a Föld bolygón.

De inkább beszéljünk a vörösök sikeréről: A kudarc után Jürgen Klopp vezérletével újra felülhettek a trónra, az angol házidöntőben a Tottenham együttesét meglehetősen simán verték Mohamed Szalah és Divock Origi góljaival.

Rengeteg mindenről lehetne még mesélni, estig tudnánk írni a Liverpool történeteit az európai kupákban, ám most csak a legfontosabb történéseket meséltük el.

Most pedig azt fogjuk, hogy a tavalyi Bajnokok Ligája menetelésük meddig tartott.

A tavalyi év

A 2020/21-es Bajnokok Ligáját ugyebár egy angol csapat, a Chelsea nyerte. Jól mutatja azonban az angol csapatok megerősödését, hogy a BL-ben és az EL-ben is összejöhetett volna egy angol házidöntő. Végül csak előbbiben sikerült ez, a Villarreal megakadályozta az Arsenalt… De az egy másik történet.

Szóval, angol házidöntő, amelynek nem volt részese a Liverpool. A csoportjukban pedig magabiztosan végeztek az élen, hat mérkőzésen 13 pontot szereztek. Egyszer kaptak ki, egyszer ikszeltek – egy már tétnélküli mérkőzésen -, így mehettek tovább az egyenes kieséses szakaszba. Az RB Leipzigen könnyedén jutottak túl (2-0, 2-0), de a Real Madrid elleni mérkőzésen semmi nem jött össze, ráadásul a vörösök hibát hibára halmoztak. Így az első meccset 3-1-re nyerte meg a királyi gárda, a visszavágón pedig egy 0-0-s döntetlen a blancók továbbjutását eredményezte.

Hogyan jutottak el a csoportkörig?

Nagyon nehéz idénye volt a Poolnak, sérülések tizedelték az együttest, ezért a gálakezdő gyakorlatilag októberben megszűnt létezni, egyszer sem tudott ideális összeállításban pályára lépni az együttes. Voltak nagyon mélyen, volt idő, amikor úgy tűnt, még az Európa-liga rajt sem jöhet össze. Aztán egy huszáros hajrát vágtak ki a vörösök, és végül a Chelsea csapatát megelőzve befutottak a dobogó legalsó fokára. Ami automatikus indulást jelentett a BL-be.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Liverpool kerete

Jürgen Klopp együttese az egyik legerősebb Európában – már ami a keretet illeti. Nagyon drasztikus változtatásokat sosem kellett eszközölni, mindig csak egy-két játékost vásároltak, akiket aztán beépített a német a kezdőjébe. Tavaly mondjuk nagyon pechesek voltak, mert a fél védelem kidőlt, rengetegszer kellett Fabinhonak vagy Jordan Hendersonnak belső védőt játszania, néha az utánpótláshoz nyúltak, és még télen is igazoltak, hogy valamennyire stabilizálják a hátsó alakzatot. És ez annyira nem sikerült.

Most viszont már ott van újra Virgil van Dijk is, Joel Matip is, megvették Ibrahima Konatét, bevethető mellettük a két állandó szélső védő, Andy Robertson és Trent Alexander-Arnold, egyszóval: most nem lehet gond a védekezéssel.

A középpálya viszont elszenvedett egy ütést, mivel Gini Wijnaldum nem kívánta meghosszabbítani lejáró szerződését, és végül egy kis barcelonai mézesmadzag után a PSG-ben kötött ki. A csatársor is mondhatni állandó: Mo Szalah, Sadio Mané, Diogo Jota és Bobby Fimino alkotják a Pool félelmetes támadó sorát.

A teljes keret:

Kapusok: Alisson Becker, Caoimhin Kelleher, Loris Karius, Adrián

Védők: Virgil van Dijk, Ibrahima Konaté, Joe Gomez, Joel Matip, Nathaniel Phillips, Rhys Williams, Andy Robertson, Konstantinos Tsimikas, Trent Alexander-Arnold, Neco Williams

Középpályások: Fabinho, Naby Keita, Thiago Alcantara, Curtis Jones, Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner, Harvey Elliott, Takumi Minamino

Támadók: Sadio Mané, Diogo Jota, Mohamed Szalah, Sheyi Ojo, Roberto Firmino, Divock Origi

A kulcsember

Mint láthatjátok, kőkemény kerettel rendelkezik a Liverpool, bár tegyük hozzá, az átigazolási időszak utolsó napján ez még változhat. Mármint, lehet erősebb és lehet gyengébb. De ki lehet a csapat kulcsembere? Több jelölt is van, mi az egyértelműt választottuk: Mo Szalah.

Az egyiptomi minden évben sokkolja az ellenfeleket pazar góljaival, emellett a gólpasszok száma miatt sincs oka a szégyenkezésre. Tavalyelőtt 10 asszisztja volt, tavaly pedig öt.

Kiemelhetnénk még Thiago Alcantarát, akinek első szezonja nem úgy sikerült, ennek főként a sérülései voltak az okozói, de idén – és Wijnaldum távozása után – vezérszerep juthat neki.

A felfedezett

Egy viszonylag fiatal, kevésbé ismert játékosra esett a választásunk. Harvey Elliott robbanásra készen áll, tavaly már a Blackburnben bontogatta a szárnyait, 41 mérkőzésen szerepet is kapott, a 2021/2022-es idényre Klopp megtartotta, és játékperceket is biztosít neki. A Norwich ellen még csak nyolc perc jutott, azóta meg végigjátszotta a Burnley és a Chelsea elleni találkozót is. Látszik, hogy jó barátságban van a labdával – meg a társakkal is. Idén jobban megismerhetjük a fiatal, mindössze 18 éves támadó középpályás játékát.

Várható szereplésük a BL-ben

Ez azért egy nagyon erős csoport, három BL győztessel meg egy kétszeres BL-döntőssel. Így hát nagyon nehéz lesz megjósolni, hogy mi várható. Mindenesetre azt tudjuk, hogy a Liverpool végső győzelmére tízszeres pénzt fizet a Bet365.

Akárhogy is, nagyon kemény meccsek várhatók a B csoportban, a vége pedig egyelőre megjósolhatatlan.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső