Bajnokok Ligája Esélyleső: A C Csoport – Besiktas

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 03.

A C csoport fele már megvan, hátra van még a portugál Sporting, valamint a török Besiktas. Velük folytatjuk most. A török bajnokcsapat talán kilóg ebből a csoportból, a sorsolás utáni jóslások egyöntetűen állították, hogy a Besiktas csak az utolsó helyen fog végezni ebben a csoportban. Lehetséges, hogy így lesz, de szerintünk korai lenne leírni őket, az előző szezonban ugyanis újra régi fényükben tündököltek, és ádáz csata, hatalmas izgalmak végén – ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a Galatasaray – ők lettek a Super Lig bajnokai.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Most leszünk a legrövidebbek, mert a török együttes Bajnokok Ligája múltja nincs tömve sikerekkel, nincsenek nagy drámák, amikről be tudnánk számolni. Törökország egyik legsikeresebb klubja az európai porondon nem nagyon tudta megvetni a lábát, amikor elindultak, ott is hamar vége szakadt a menetelésnek.

Az első három szereplésük alkalmával rögtön az első forduló a végállomást jelentette, a 70-es években pedig még csak a kvalifikáció sem jött össze nekik. Egyik legnagyobb sikerüket a nyolcvanas években aratták, egészen pontosan az 1986/87-es szezonban. Ott két kört teljesítettek sikeresen (verték a Dinamo Tiranát, majd az APOEL ellen kellett volna pályára lépniük, ám a ciprusiak visszaléptek), mielőtt a Dinamo Kijevvel találkoztak volna.

A párharcnak – török szempontból – csúnya vége lett: Az első meccset 5-0-ra, a másodikat 2-0-ra nyerték az ukránok, akik akkoriban még szovjetek voltak.

A közelmúltban viszont sikerült nagyot alakítaniuk, amivel legsikeresebb Bajnokok Ligája szereplésüket érték el. A 2017/18-as idényben a Porto – RB Leipzig – Monaco hármassal kerültek egy csoportba, ahonnan veretlenül (4 győzelemmel és 2 döntetlennel), az élen jutottak tovább. A BL-ben először jutottak tovább csoportjukból, de az első egyenes kieséses meccs már soknak bizonyult. Összefutottak ugyanis a Bayern Münchennel, akik hazai pályán és idegenben is a törökök fölé nőttek, nem is kicsit. 8-1-es összesítés lett a vége.

A tavalyi év

Hát, az nagyon rövidre sikeredett a Besiktas csapatának. A BL-be a selejtező második körében csatlakoztak a PAOK együttesével egyetemben. A görögök hazai pályán 3-1-re nyertek, kiütve ezzel a Besiktast a BL-ből.

A csoportkörig vezető út

Hihetetlen izgalmakat hozott a Super Lig tavalyi kiírása. Három csapat küzdött a bajnoki címért. A Szalai Attilát is soraiban tudó Fenerbahce, a Galatasaray és a Besiktas. Végül Szalaiék harmadik helyen futottak be, a Galatasaray és a Besiktas pedig 82-82 ponttal végzett. A török bajnokság szabályai értelmében ilyenkor az egymás elleni eredmények számítanak, abban pedig jobb volt a Besiktas, hiszen hazai pályán 2-0-ra verték ellenfelüket, a tavaszi fordulóban pedig belefért a 3-1-es vereség is…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Besiktas kerete

A játékoskeret kijelenthető, hogy a nyáron csak erősödött. Kifejezetten fontos játékos nem távozott a klubtól, viszont sikerült olyanokat bezsákolni, akik előre tudják majd mozdítani a csapat szekerét. Ilyen játékos például Rachid Ghezzal, akit a Leicester csapatától szereztek meg, illetve Michy Batshuayi, aki a BL-győztes Chelsea-től érkezett kölcsönbe.

Leigazolták még az Istanbul Basaksehir válogatott kapusát, Mert Günok mellett még valaki csatlakozott a korábbi bajnoktól, a veterán Mehmet Topal.

De a legnagyobb bombát az átigazolási szezon vége előtt dobták le: Kölcsönvették a Barcelona játékosát, a bosnyák válogatott középpályást, Miralem Pjanicot. Pjanic anno a Juventusból igazolt a katalán fővárosba, azonban játékával nem tudta meggyőzni a vezetőedzőket. Szerették volna értékesíteni a nyár folyamán, ám csak ezt a kölcsönt tudták összehozni. Abban azért bízhatnak a törökök szurkolói, hogy Pjanicnak csak a Barca játéka nem feküdt, és képes ő még remek teljesítményre. Szerintünk igen.

A teljes keret:

Kapusok: Mert Günok, Ersin Destanoglu, Emre Bilgin

Védők: Domagoj Vida, Francisco Montero, Welinton, Serdar Saatci, Umut Meras, Ridvan Yilmaz, Fabrice N’Sakala, Valentin Rosier

Középpályások: Souza, Necip Uysal, Mehmet Topal, Miralem Pjanic, Salih Ucan, Can Bozdogan, Oguzhan Özyakup, Atiba Hutchinson, Muhayer Oktay, Alex Teixeira, Adem Ljajic

Támadók: Cyle Larin, Georges Kevin N’Koudou, Rachid Ghezzal, Gökhan Töre, Atakan Üner, Ajdin Hasic, Jeremain Lens, Michy Batshuayi, Kenan Karaman, Güven Yalcin

A kulcsember

Bár talán korai kijelenteni, hogy Miralem Pjanic lehet a Besiktas kulcsembere, de kvalitásai alapján mindenképpen kiemelkedik ebből a keretből. Remek futballista, a Juventusban a közönség nem hiába imádta, illetve a bosnyák válogatottban is nagyon fontos szerepet tölt be mind a mai napig. Nagyszerűen lövi a szabadrúgásokat és a szögleteket, jól lő távolról, és munkabírásánál csak játékintelligenciája nagyobb. Ha sikerül elkapni a fonalat, ha maga mögött tudja hagyni a Barcás években megélt kudarcokat, akkor hatalmas főnyeremény lehet Sergen Yalcin együttesének.

A felfedezett

Általában ide mindig a fiatal tehetségeket listázzuk, azonban előfordul, hogy egy-egy idősebb játékost is a lehetséges felfedezettek listájára rakunk. A török bajnokság annyira nincs szem előtt, így gyémántra bukkanhatunk, és nem feltétlenül a tinédzserek között. Esetünkben most ez a helyzet. A kanadai támadó, Cyle Larin nyert nálunk. A csatár az USA-ban kezdte pályafutását, az Orlando Cityben rúgta a gólokat, mielőtt 2017-ben a Besiktas megvásárolta volna. Első szezonja nem igazán sült el jól, 12 meccsen csak egy gólt szerzett, kölcsön is adták a belga Waregem csapatának, ahol 29 mérkőzésen 7-szer volt eredményes.

Ezt követően tért vissza Törökországba, és hozott egy kifejezetten jó szezont: Ezúttal a Super Lig góllövőlistájának harmadik helyén végzett 19 találattal, és idén is már kétszer bevette az ellenfelek hálóját.

Várható szereplésük a BL-ben

A Besiktastól már az is csodaszámba menne, ha nem az utolsó helyen végeznének a csoportjukban. Amiben bízhatnak, azok a nyári erősítések, illetve Pjanic és Batshuayi, a csapategység, valamint fanatikus közönségük. A fogadóirodák természetesen nem igazán számolnak a törökök végső sikerével, ami tegyük hozzá, teljes mértékben normális. Borsot törhetnek egy-két ellenfelük orra alá, de mi sem gondolnánk, hogy reális esélyük lehet az első vagy a második hely megszerzésére. Aztán 2017-ben is láttuk, hogy tudnak meglepetést okozni…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső