Bajnokok Ligája Esélyleső: A C Csoport – Borussia Dortmund

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 03.

Két csoportot vettünk eddig végig, értelemszerűen a C csoport együtteseivel folytatjuk. Ebben a négyesben a Borussia Dortmund, az Ajax, a Sporting és a Besiktas kapott szerepet. Nem rossz kis csoport. Ez az egyik legkiegyensúlyozottabb négyes, ahol négy, nagyjából azonos erejű csapat van.

Azért itt is van favorit, nem is vagyunk rest elmondani, hogy ezen cikk főszereplői azok: A Borussia Dortmund.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A Borussia Dortmund szintén régi motoros a Bajnokok Ligájában, bár az első időkben a szereplés finoman szólva is gyengécske volt. Első évükben (az 1956/57-es idényben) rögtön az első fordulóban búcsúzni kényszerültek. Az előselejtezős akadályt még sikerrel vették, ezt követően verte ki őket a Manchester United.

Egy évvel később újra próbálkoztak, akkor a negyeddöntőig meneteltek (ez egyébként akkoriban két kört jelentett, az első forduló után rögtön a negyeddöntő jött) és a Milan állította meg őket.

Volt még egy próbálkozás a hatvanas évek elején (1963/64-es idény), amikor már az elődöntő is összejött, de ennél tovább nagyon sokáig, bő harminc éven át nem jutottak.

1966-ban megnyerték a KEK-et, hogy aztán egy évvel később ugyanitt hamar búcsúzzanak. És nem csak a KEK-től búcsúztak akkor, hanem hosszú éveken át az európai kupáktól is, legközelebb 1982-ben indulhattak.

A Bajnokok Ligája indulásra pedig még tovább kellett várni, 1995-ig. Ott még a negyeddöntőben megállították őket (a mostani csoportellenfél, az Ajax volt az ellenfél, egy évre rá viszont újra elindultak, és arra a menetelésre a ruhr-vidéki szurkolók meleg szívvel emlékeznek, hiszen a végén ők emelhették magasba a Bajnokok Ligája kupáját. Legendás csapat volt, amelyben olyan futballisták játszottak, mint Paulo Sousa, Andreas Möller, Stéphane Chapuisat, Lars Ricken vagy Matthias Sammer.

A döntőben egy emlékezetes mérkőzésen a Juventus csapatát verték meg, Karl-Heinz Riedle duplájának és Lars Ricken hajrában szerzett góljának köszönhetően. A finálét egyébként a nemrégiben elhunyt Puhl Sándor és csapata (Hamar László, Bozóky Imre, Juhos Attila) vezette.

Az új évezredben még egyszer volt lehetőségük felérni a csúcsra, 2012-ben, amikor német házidöntő keretein belül a Bayern Münchennel szemben maradtak alul. Jól mutatja a csapat dominanciáját a Bundesligában, hogy a 2010-es években egy kivételével minden egyes évben elindulhattak a sorozatban.

A tavalyi év

A szezont tavaly még Lucien Favre irányításával kezdték meg a sárga-feketék, majd a gyengébb bajnoki szereplés miatt (hazai pályán kaptak egy ötöst az újonc Stuttgart ellen) a vezetőedzőt menesztették és Edin Terzic jött a helyére. A fiatal, ideiglenes szakvezető össze tudta rántani a csapatot, és a Bajnokok Ligájából is végül emelt fővel búcsúzhattak. A csoportjukat nyerték a Lazio – Club Brugge – Zenit trió előtt, majd a nyolcaddöntőben a Sevillával küzdöttek meg. Nagyon jó kis meccseket játszottak, melynek végén a németek örülhettek (3-2; 2-2). A végállomást a későbbi finalista, a Manchester City jelentette. Pep Guardiola együttese abban az időben megállíthatatlannak tűnt, épp ezért számított fantasztikus eredménynek, hogy az Etihad Stadionban csak egy utolsó perces góllal kaptak ki 2-1-re.

Bizakodtak a németek, a visszavágón pedig vezetést is szereztek, de a City-féle csapatok ellen elég egy buta hiba, és mindennek vége. Ez itt megtörtént, végül a Signal Iduna Parkban is 2-1-re nyertek az angolok, így Haalandék számára a kaland véget ért.

A csoportkörig vezető út

A Bundesligában a Bayern München uralma egyértelmű az utóbbi évtizedben (is). A bőrgatyásokat senki nem tudta lelökni az élről, így általában a kérdés az, ki végez a dobogó alsóbb fokain, illetve ki ér oda az európai kupaindulást érő helyekre. Tavaly nem úgy tűnt, hogy a Dortmundnak ez sikerülhet, hiszen az ősz elég rosszul sikerült, ez okozta Favre vesztét is. Terzic viszont összegyúrta a csapatot és káprázatos tavaszt produkálva, hatalmas rangadókat nyerve végül visszakapaszkodtak, és a harmadik helyen fejezték be a bajnokságot. Tegyük hozzá, hogy az ezüstérem is csak egy pontnyira volt…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Borussia Dortmund kerete

A sárga-feketék híresek arról, hogy nagyszerű szemük van a fiatalokhoz. Az utóbbi egy, másfél évtizedekben rengeteg nagy profitot hozó igazolást hajtottak végre. Megvettek valakit potompénzért, majd pár év játék után sokszoros haszonnal túladtak rajta. Ebben azóta sem változott semmi, most épp az volt a nyár egyik slágere, hogy a Manchester United megvásárolta Jadon Sanchot. Az angol válogatott játékos a City akadémiájáról került a csapathoz, most 85 millió euró fejében távozott.

Hasonló sors vár majd Erling Haalandra, napjaink talán legjobb gólvágója idén még maradt Németországban, de egy év múlva ilyenkor már valamelyik top csapat mezében fogjuk látni.

Ezt a vonalat követve érkezett a nyáron Dortmundba Soumáila Coulibaly és Abdoulaye Kamara a PSG-ből, egyikük 17, másik még csak 16 éves. A két nagy fogásért viszont fizetni kellett egy „keveset”: Donyell Malen 30 millióba, Gregor Kobel pedig 20 millióba került.

Sancho mellett Thomas Delaney sem a csapattal készül, őt a nyáron Sevillába értékesítették.

A teljes keret:

Kapusok: Gregor Kobel, Roman Bürki, Marwin Hitz, Luca Unbehaun

Védők: Manuel Akajni, Dan-Axel Zagadou, Mats Hummels, Marin Pongracic, Soumaila Coulibaly, Raphael Guerreiro, Nico Schulz, Marcel Schmelzer, Thomas Meunier, Mateu Morey Bauza, Felix Passlack

Középpályások: Emre Can, Axel Witsel, Abdoulaye Kamara, Jude Bellingham, Mahmoud Dahoud, Tobias Raschl, Gio Reyna, Julian Brandt, Reinier, Marco Reus, Thorgan Hazard, Ansgar Knauff, Marius Wolf

Támadók: Erling Braut Haaland, Bonyell Malen, Youssoufa Moukoko, Steffen Tigges

A kulcsember

Számunkra itt nem volt kérdés. A Dortmund akkor repül, ha Erling Braut Haaland repíti őket. A norvég nem feltétlenül olyan csatár, akit ki kell szolgálni, rendkívüli gyorsasága, technikája révén saját magának is ki tudja kaparni a gesztenyét. Ő testesíti meg a komplex csatár fogalmát. Még csak 21 éves, legalább 12 jó éve lehet még a legfelsőbb szinten. Egyértelmű, hogy a Dortmund akkor lehet sikeres, ha legjobb támadója ugyanolyan lendülettel rúgja a gólokat, mint korábban tette. Már így is a BL negyedik legjobb góllövője a Dortmundban, idén pedig meg is előzheti az első helyen álló Marco Reust, valamint olyan játékosokat, mint Pierre Emerick Aubameyang, Jan Koller vagy Robert Lewandowski.

A felfedezett

Két játékos volt előzetesen a fejünkben: Ansgar Knauff és Youssoufa Moukoko. Végül egy hajszállal, de nálunk utóbbi nyert, mindenesetre mesélünk egy kicsit mindkét fiatalról.

Knauff ghánai-német kettős állampolgár, 19 esztendős, és tavaly Terzic alatt már párszor megmutathatta magát a nagyok között. Gyors, technikás szélsőről van szó, aki a kapu előtt sincs elveszve. Egyelőre csak a második csapatban számított rá az új vezetőedző, Marco Reus, de ismerve a dortmundi játékospolitikát előbb vagy utóbb szerephez fog jutni.

Ahogy Youssoufa Moukoko is. Ő még csak 16 éves, de a német futball és a Dortmund legnagyobb reménységei között tartják számon. Minden létező gólcsúcsot megdöntött az utánpótlásban, volt, hogy 50 feletti gólszámot produkált. 12 évesen már az U16-tal készült, persze – mint sok afrikai játékos esetében – nála is megkérdőjelezték, hogy valóban 2004-ben született-e.

Knauffal ellentétben Moukoko kapott pár percet az elmúlt bajnoki meccseken, emiatt gondoljuk, hogy ez akár az ő éve is lehet.

Várható szereplésük a BL-ben

Ahogy említettük, közel azonos erejű csapatok találhatók a C csoportban. Mindenesetre szerintünk a Dortmundnak innen még tovább kell jutnia. Hogy első vagy második helyen? Az egy nagyon jó kérdés, a török, a holland és a portugál bajnok egyike sem lesz könnyű dió. Ez lesz szerintünk a legkiegyenlítettebb csoport, ahol aztán tényleg lehetnek hatalmas körbeverések is.

Nemsokára folytatjuk a sorozatot az Ajax csapatával.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső