Bajnokok Ligája Esélyleső: A C Csoport – Sporting CP

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 03.

Mai utolsó csapatunk bemutatója következik, ezzel le is zárjuk a C csoportot. Mostani delikvensünk a Sporting CP, amely tavaly rendkívül simán nyerte meg – némileg meglepetésre – a portugál elsőosztályú bajnokságot, amit eddig a Porto és a Benfica uralt. Az elmúlt húsz évben ez a két csapat osztozkodott a bajnoki címen, a Sportingnak ez utoljára a 2001/02-es idényben sikerült.

Mennyi esélyük lehet egy olyan csoportban, ahol a Bundesliga harmadik helyezettjén kívül a török és a holland bajnok van jelen?

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában az együttes sokat nem tud felmutatni, a múltban a Sportingtól nem rettentek meg az ellenfelek. Pedig viszonylag sokszor próbára tehették tudásukat a legjobbak között, de ez mindig, minden esetben kudarccal végződött. A Sporting első négy szereplése alkalmával csak az első körig jutott, minden egyes alkalommal ez jelentette a végállomást.

Egyedül az 1970/71-es szezonban tudtak továbbjutni, valamint a 82/83-as idényben jutottak el a negyeddöntőig.

De egy pillanatra ugorjunk vissza a hatvanas évekre! 1963/64-ben ugyanis a Kupagyőztesek Európa Kupáját megnyerték, a döntőben hazánk fiait szomorították el, ugyanis az MTK együttesét verték két mérkőzésen. Az elsőn nem tudtak dönteni, ott 3-3 lett a végeredmény, majd a megismételt találkozón 1-0-ra nyertek a luzitánok. Ebben az idényben aratta a Sporting a mai napig legnagyobb különbségű győzelmet: A ciprusi APOEL együttesét 16-1-re verték meg. KEK-et – vagyis akkor már UEFA Kupát – még egyszer nyerhettek volna, 2005-ben. A döntőben a CSZKA Moszkva együttese viszont 3-1-re múlta felül őket. A dolgokat szomorította, hogy a finálét saját stadionjukban, a José Alvaladéban rendezték meg…

A BL-ben legtovább a 2008/09-es idényben sikerült jutni, amikor csoportjukból – a későbbi győztes Barcelona mögött – második helyen jutottak tovább, majd a Bayern München megsemmisítette őket. Az első, Lisszabonban lejátszott meccset 5-0-ra nyerték, a visszavágón, Münchenben pedig 7-1-re.

Azóta még háromszor járták meg a legjobb 32 mezőnyét, viszont továbbjutni egyszer sem sikerült már.

A tavalyi év

Tavaly a Bajnokok Ligájában nem, csak az Európa-ligában mutathatták meg magukat. Vagyis csak mutathatták volna, mivel a selejtezőben az osztrák LASK Linz megállította őket. Egyetlen mérkőzésen dőlt el a továbbjutás, hazai pályán szenvedtek súlyos, 4-1-es vereséget a sógorok csapatától.

A csoportkörig vezető út

Már többször elmondtuk, de álljon itt még egyszer: A Sporting CP egy 19 éves átkot tört meg azzal, hogy tavaly a Benfica és az FC Porto előtt végeztek. Méghozzá viszonylag simán. A Sporting egyetlen vereséget számlált csak a 38 forduló alatt, öt ponttal gyűjtöttek többet Rúben Amorim fiai, mint a második helyen végző FC Porto.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Sporting CP kerete

Teljesen őszintén mondom, hogy a Porto és a Benfica keretét erősebbnek tartjuk, de ez nem azt jelenti, hogy a Sportingot le kellene írnunk. Ráadásul a nyáron volt egy nagy fogásuk. Egy csereüzlet keretein belül megszerezték ugyanis a PSG és a spanyol válogatott szélsőjét, Pablo Sarabiát. Kétségkívül nagy fogás, ezzel ő lett a klub legértékesebb játékosa. Két nagyon jó játékost előz meg ezen a listán, Pedro Goncalvest, aki a tavalyi Liga Portugal gólkirálya lett 23 góllal, valamint Joao Palhinhát, aki részt vett a nyári Európa-bajnokságon, valamint egyre komolyabb szerepet kap a selecaoban.

A bajnokcsapat két játékosra költött a nyáron: Manuel Ugartét a Famalicaoból, Ricardo Esgaiot pedig a Bragából szerződtették. Ó, és Sarabiához hasonlóan kölcsönben megszerezték az idényre Rúben Vinagret a Wolves együttesétől.

A teljes keret:

Kapusok: Antonio Adán, Joao Virgínia, Renan Ribeiro, André Paulo

Védők: Sebastián Coates, Goncalo Inácio, Zouhair Feddal, Luís Neto, Rúben Vinagre, Matheus Reis, Pedro Porro, Ricardo Esgaio, Goncalo Esteves

Középpályások: Joao Palhinha, Manuel Ugarte, Matheus Nunes, Daniel Braganca, Dário Essugo

Támadók: Jovane Cabral, Nuno Santos, Pablo Sarabia, Pedro Goncalves, Tabata, Paulinho, Tiago Tomás

A kulcsember

Ezúttal is két játékos között nem volt könnyű választani. Joao Palhinha és Pablo Sarabia az a két játékos, akit a Sporting legjobbjainak tartunk. A PSG emberére esett a választásunk, kiemelkedik ebből a csapatból. A PSG-nél igazán sosem tudott kezdő státuszt kiharcolni magának, Leo Messi nyári érkezése pedig teljesen ellehetetlenítette a spanyolt. A nyári Európa-bajnokságon jól mozgott, Szlovákiának rúgott egy gólt és kiosztott két gólpasszt, majd Horvátország ellen is a hálóba talált.

Ő is annak lett az áldozata, hogy a francia klub a lehetséges összes nagy sztárt magához akarta/akarja vonzani, emiatt Sarabia mindig csak amolyan B terv volt. Pedig, ha hosszútávon megkapná a lehetőséget, akkor tudna élni vele.

Ez egy remek lehetőség számára, valamint a PSG számára is. Vélhetően a kölcsön után el akarják majd adni, és ha jól teljesít a spanyol, akkor az dobni fog az árán is. Az viszont biztosnak tűnik, hogy Párizsban számára már lefőtt a kávé.

A felfedezett

Nehéz lett volna nem Pedro Goncalvest választani. A 23 éves szélső tavaly robbant be igazán a portugál vérkeringésbe, előtte a játékost a klubok folyamatosan csak dobálták. A Bragából került a Valenciába, onnan a Premier League következett, de a Wolvesban sem számítottak rá komolyabban, pedig ott igazán szerették a portugál vonalat. A Famalicao szerezte meg a fiatal játékost, és alapemberükké vált szinte azonnal.

Erre figyelt fel a Sporting CP, és hétmillió euróért magukhoz csábították. Már első szezonjában meghálálta a bizalmat Goncalves, 32 bajnokin 23 találatig jutott, amivel ő lett a legjobb góllövő a portugál ligában. Az új szezont is nagyszerűen kezdte, a Szuperkupa meccsen az ő gólja döntött a Braga ellen, azóta pedig további gólokat szerzett a bajnokságban, négy meccsen összesen hármat.

A portugál válogatottban is bemutatkozhatott két felkészülési mérkőzésen (Spanyolország és Izrael ellen), viszont az EB-t a kispadról nézte végig.

Ideje még bőven van, június végén múlt 23, egy jó szezon a Bajnokok Ligájában nagyot emelhet az értékén és a megítélésén.

Várható szereplésük a BL-ben

A nemzetközi porondon eddig nem igazán jött ki a lépés a Sporting CP számára, most viszont lehet esélyük a továbbjutásra. Erős a keret, bizonyosan erősebb, mint mondjuk a Besiktasé, de közel sem annyira, mint a Dortmund – Ajax párosé. Reálisan nézve szerintünk egy harmadik hely néz ki számukra, de egy-egy meglepetés eredménnyel még akár a legjobb 16-ot is megcélozhatják.

A holnapi napon a D csoporttal folytatjuk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső