Bajnokok Ligája Esélyleső: A D Csoport – Sheriff Tiraspol

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 06.

Most következő csapatunkra bátran mondhatjuk, hogy valóságos kakukktojás. Nem csak a D csoporté, hanem úgy en bloc a teljes Bajnokok Ligája mezőnyé. Sosem fordult még elő a moldáv Sheriff Tiraspollal, hogy csoportkörig tudtak volna menetelni rövidke történelmük során, így ez az év számukra már most felér egy hatalmas sikerrel. És egyáltalán nem biztos, hogy itt a vége. Bár elnézve a csoportellenfeleket…

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Amilyen gazdag múltról írhattam a Real Madrid esetén, annyira rövid lesz ez a moldáv együttesnél. Ami persze egyáltalán nem meglepő. Nem egy nagy futballnemzetből érkeznek, Moldova sosem képviseltette magát a Bajnokok Ligája főtábláján, másrészt a Sheriff Tiraspol is fiatal csapat, most töltik be 24. évüket. Viszont indulásuk után nem sokkal csúcsra törtek, és az elmúlt húsz esztendőben (2000-től számítva) mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a Sheriff lett a Divizia Nationala bajnoka.

A legjobbakkal azonban már meggyűlt a bajuk, a selejtezőben rendre elvéreztek. Sokszor az első kör már megoldhatatlan nehézséget jelentett, néha egy-egy ellenfelet ki tudtak ütni, de a következő forduló már számukra is végállomást jelentett.

Legközelebb 2009/10-ben jártak a főtáblához, akkor az Inter Turkut, valamint a Slavia Prahát verték meg, de az Olympiakoszon nem tudtak már túljutni. Így viszont részt vehettek az Európa-ligában, ahol csoportjuk harmadik helyén végeztek, megelőzve a román Steauát.

Az ezt követő évben a forgatókönyv ugyanez volt, az utolsó körben véreztek el. De míg tavaly egy görög ellenfél ellen, addig most a svájci Basel fogott ki rajtuk. Az első meccset 1-0-ra veszítették el, a másodikon viszont belefutottak egy nagyobb verésbe, 3-0 lett a vége.

A play-off kört többször nem érték el, viszont az EL-ben összesen még háromszor játszhattak a főtáblán. Kétszer lettek harmadikok, egyszer pedig csoportutolsók.

A tavalyi év

A 2020/21-es Bajnokok Ligája kiírásában a Sheriff Tiraspol egy kört vívott meg sikeresen, a másodikban búcsúzni kényszerült. A luxemburgi Fola együttesét 2-0-ra verték, ezt követően az azeri Qarabagtól 2-1-re kikaptak, így átbuktak az Európa-ligába. Ott rögtön az első meccsükön kiestek, a skót Dundalk tudott föléjük kerekedni, 2-1-re kaptak ki hazai pályán a moldávok.

A csoportkörig vezető út

Ha követtetek minket, akkor Frank Castanedáék minden mozzanatáról tudhattatok. Az elejétől kezdve figyelemmel kísérjük a Bajnokok Ligáját, és természetesen az sem kerülte el a figyelmünket, hogyan szerepel Moldova bajnokcsapata. Ó, igen, kezdjük ezzel. Eleve úgy jutottak a selejtezőbe, hogy hazájuk pontvadászatát ismételten megnyerték, méghozzá nagyon-nagyon simán, 16 pontot verve a második Petrocub gárdájára.

A BL-t az albán Teuta ellen kezdték, idegenben nyerték az első találkozót 4-0-ra, majd otthon is kétvállra fektették ellenfelüket, igaz, ott már nem volt gólparádé, csak 1-0.

Következett a kazah Alashkert FC, ahol szintén idegenben kezdtek, és nem is volt könnyű szülés, végül Luvannor Henrique fantasztikus átlövésének hála előnnyel várhatták a visszavágót. Ott egy kicsit ráijesztettek saját szurkolóikra, ugyanis az Alashkert szerzett vezetést, de hamar megfordították a meccset.

Ahogy haladtunk előre, úgy nehezedett a helyzet. A szerbek bajnoka, a Red Star Belgrád, vagyis a Crvena zvezda ellen már mindenki leírta őket, de az idegenbeli 1-1-et követően otthon 1-0-ra tudtak nyerni, így 2011 után újra a csoportkörért játszhattak, riválisuk pedig a horvát Dinamo Zagreb volt.

Déli szomszédaink nem teljesítettek túl jól a selejtező alatt, így érezhető volt, hogy akár meglepetés is születhet. De ekkorára szerintünk még maguk a moldáv játékosok sem számítottak. 3-0-ra szabályosan lemosták ellenlábasaikat, a visszavágót pedig kibekkelték, a Zágráb nem tudta feltörni a védelmüket, 0-0 lett a vége.

Így története során először a Sheriff Tiraspol megmutathatja magát a Bajnokok Ligája főtábláján.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Sheriff Tiraspol kerete

Mondanunk sem kell, nincs tömve hatalmas sztárokkal a csapat, legértékesebb játékosukat – a csapatkapitányt, Frank Castanedát – is csak egymillió euróra becsüli a Transfermarkt.

Felfedeztünk viszont egy ismerős arcot a játékoskeretben. Ő nem más, mint Boban Nikolov, aki a magyar foci szerelmesei számára nem idegen, a MOL Fehérvár FC szurkolóinak meg pláne nem. Az északmacedón középpályást anno 2018. januárjában szerezte meg a Vidi a Vardar Szkopjétól, ezt követően Nikolov két és fél szezonon keresztül szolgálta a klubot, mielőtt a Leccébe ment volna. Ott 15 meccs jutott neki a Serie B-ben, most ingyen igazolták le a moldávok.

És – bár nem tudom, rá mennyien fogtok emlékezni – kölcsönben a csapatot erősíti majd Jasur Jakhshibaev, aki a híres fehérorosz tippjeink alkalmával került rengetegszer szóba. Az üzbég támadó a Vysshaya gólkirálya lett, majd a Legia Varsó vásárolta meg, viszont egyetlen meccsen kapott csak szerepet…

Végül pedig említsük meg, hogy Luvannor Henrique, a brazil (de már moldáv állampolgárságú) csatár pár napja elhagyta a csapatot, Szaúd-Arábiába igazolt, az Al-Taawon játéksa lett.

A teljes keret:

Kapusok: Georgios Athanasiadis, Duasn Markovic, Dumitru Celeadnic, Serghei Pascenco

Védők: Danilo Arboleda Hurtado, Gustavo Dulanto, Stjepan Radeljic, Adrian Hatman, Cristiano, Keston Julien, Fernando Costanza, Alexandr Belousov

Középpályások: Charles Petro, Moussa Kyabou, Serafim Cojocari, Boban Nikolov, Abdoul Moumouni, Maxim Cojocaru, Edmund Addo, Dimitrios Kolovos, Sebastien Thill, Eugeniu Gliga, Frank Castaneda

Támadók: Adama Traoré, Nadrey Dago, Jasur Jakhshibaev, Andry Bliznichenko, Bruno, Momo Yansane, Lovro Bizjak

A kulcsember

Pedig erősen gondolkoztunk, hogy Luvannor lesz majd a kulcsember, de hát ez így esélytelen. Maradt viszont így is lehetőség a választásra, nálunk Sebastien Thill és Frank Castaneda maradt a kalapban, végül utóbbi mellett döntöttünk. A kolumbiai támadó középpályásnak ez a második szezonja a csapatnál – és máris megkapta a csapatkapitányi karszalagot – bevethető befejezőként, valamint irányítóként is. Pontrúgásai veszélyesek, a Crvena zvezdának például így szerzett gólt, de kiosztott már szögletei, beívelt szabadrúgásai után is pár asszisztot.

Első idényében magasan ő szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 28-at. Idén még nem sikerült hálóba találnia bajnokin, viszont a Bajnokok Ligájában kétszer is gólnak örülhetett.

A felfedezett

Egy kiscsapatnál sokkal több lehetőség van a választásra, mert itt relatíve ismeretlen mindenki, így lehet szó fiatal vagy idős játékosról, felfigyelhetnek bárkire a nagyobb klubok megfigyelői. Szerintünk az, aki dobbanthat idén nem más, mint Adama Traoré. Nem, ő nem az az Adama Traoré. A Wolves izomkolosszus spanyol szélsőjével csak névrokonok, bár közös bennük, hogy mindketten rendkívül gyorsak. A mali származású támadó a válogatottban is folyamatosan játszik, Ruanda ellen legutóbb be is talált.

A Dinamo Zagreb csapatát lényegében egymaga intézte el, az odavágón két gólt is vágott, amivel megalapozta a sikert. Egy-két jó meccs a BL-ben Európa topbajnokságaiba repítheti őt…

Várható szereplésük a BL-ben

Előzetesen, ennyi információval a birtokunkban badarság lenne, ha nem az utolsó helyre várnánk Vernydub csapatát. Viszont a Crvena zvezda és a Dinamo elleni sikerek után a moldávokról alkotott kép egy kissé megváltozott. Még így is a kvartett leggyengébb csapatai közé tartoznak, de megtréfálhatják a náluk erősebb együtteseket is.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső