Bajnokok Ligája Esélyleső: Az A Csoport – RB Leipzig

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 30.

Új sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy kezdés előtt bemutassuk nektek az összes résztvevő csapatot. Na nem az előselejtezőtől kezdve, mert még máig azokról a gárdákról írnánk, akik már rég elbúcsúztak, de úgy gondoltuk, a csoportkörbe jutott együttesek már megérnek egy misét.

Az A csoport utolsó gárdája jön, mivel a Manchester City, a Paris Saint-Germain és a Club Brugge együttese már górcső alá került, utolsóként jöjjön a magyar szurkolók számára legérdekesebb, az RB Leipzig.

A Jesse Marsch által irányított lipcseiek három magyar futballistát is foglalkoztatnak, és lassan talán kijelenthetjük, hogy mindhárman alapemberei a német bajnokságban tavaly második helyet elért együttesnek.

Milyen esélyeik vannak egy olyan kiélezett csoportban, mint ez? Ahol a BL két végső esélyese is a kvartett része? Ennek próbálunk meg utánajárni.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A lipcsei BL-történelem nem rúg vissza évtizedekkel ezelőttre, hiszen akkor a csapat még nem is létezett. 2009-ben alapították, és azóta villámkarriert futott be a Bundesligában, és egyre inkább próbálgatják szárnyaikat a nemzetközi porondon is.

A híres energiaital-gyártó tehát 12 éve vásárolta meg az SSV Markranstadt együttesét, tervük pedig az volt, hogy tíz éven belül olyan csapatuk legyen, amely a Bundesligában szerepel. Ez a terv végül nem tartott ennyi ideig, az ötödosztályból a BuLi-ig hat év alatt jutottak el.

Csodájára járnak a csapatnak, hiszen már az első évükben sikerült egy ezüstéremmel gazdagodni, majd ezt követte egy hatodik hely, és két harmadik. A tavalyi idényt pedig szintén a második helyen fejezték be.

Ez azt jelentette, hogy összesen háromszor indulhattak el a BL-ben, ebből háromszor a csoportkörbe kvalifikálták magukat, egyszer pedig az Európa-liga indulást vívták ki.

A 2017/18-as szezonban indultak először, akkor a Monaco – Besiktas – Porto hármas mellett a G csoportban kaptak szerepet, 2 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel zártak, ami a harmadik helyre volt elég. Az Európa-ligában két kört mentek, a Napoli és a Zenit után a Marseille már sok volt, 5-3-as összesítéssel estek ki.

A következő évben selejtezőt kellett vívniuk az Európa-ligában. Nem is egyet, rögtön hármat: A Hacken, Universitatea Craiova és a Zorja Luhanszk sem jelentett problémát.

A csoportjuk ezúttal a Celticből, a a Rosenborgból és a testvércsapatból, a Red Bull Salzburgból állt. Ismét csak a harmadik hely jött össze, de itt már nem volt hová „átcsusszanni”, így 2018/19-ben rövidre sikeredett az európai kiruccanás.

Viszont az ezt követő év a legsikeresebb BL szereplést hozta el a Lipcsének. Egészen az elődöntőig meneteltek, ez volt az a szezon, amikor a koronavírus megjelenése miatt a negyeddöntők és az elődöntők is egy mérkőzésen dőltek el. Gulácsi Péterék a legjobb négy között kaptak ki 3-0-ra a PSG-től.

A tavalyi év

Tavaly – mivel ismét harmadik helyen végeztek – bekerültek a legjobb 32 csapat közé, és ott sokan le is sajnálták őket. A török bajnok Basaksehir mellett a PSG és a Manchester United állta útjukat. Ebből a csoportból viszont sikerült továbbjutni, ami már maga valóságos csoda volt. A nyolcaddöntőben aztán a Liverpool véget vetett a menetelésnek.

A csoportkörig vezető út

A Lipcse nem először próbálkozott meg letaszítani a trónról a Bayern Münchent, ám ez tavaly sem sikerült. Tavasz közepéig volt rá esély, aztán az egymás elleni meccsen elszenvedett vereség rádöbbentette a játékosokat és szurkolókat egyaránt: Ebből maximum ezüstérem lehet. Az is lett, így egyből a legjobb 32-be kerültek a Bajnokok Ligájában.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az RB Leipzig kerete

Mindenekelőtt egy dologról ejtsünk szót: Jesse Marsch irányítása alatt játszik a legtöbb magyar játékos a Bundesligában. Három válogatott kiválóságunk, Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Orbán Willi is a gárda meghatározó tagja. Utóbbi kettő mindenképp, Szoboszlai pedig bár tavaly télen csatlakozott, a bemutatkozására csak mostanában került sor. Először csereként kapott bő húsz percet, majd a VfB Stuttgart ellen már kezdőként számított rá az amerikai szakember.

De nem csak a magyarokra érdemes figyelni. Timo Werner távozása után nem volt olyan igazi gólvágó a csapatban. Ezt orvosolták nyáron, amikor André Silvát, a Frankfurt portugál válogatott támadóját leigazolták. Nagyon olcsón szerezték meg, csak 23 milliót kellett kipengetni érte. Vele sokat erősödhet az együttes.

Aztán ejtsünk még szót Dani Olmóról, a fiatal spanyol nem csak a Lipcsében, de a spanyol válogatottban is helyet követelt magának. Kiemelendő még Angelino, aki évek óta repíti a csapatot. Az eddigi csapatkapitány, Marcel Sabitzer viszont órákon belül alá fog írni a Bayern Münchenhez, követi tehát korábbi mesterét a címvédőhöz.

A kulcsember

Ez megint az a helyzet, amikor sokat kellett vacillálni, mert több emberre is nyugodtan mondanánk, hogy a gárda húzóneve lehet az idényben. Szerintünk Dani Olmo lehet az, aki hátán cipelheti majd a csapatot. Eddig még egyetlen mérkőzést sem tudott játszani az új szezonban, először még szabadságon volt az Európa-bajnokság miatt, majd megsérült. De ha rendbe jön, akkor azonnal a kezdőben találja magát.

Anno a Dinamo Zagreb együttesétől vásárolták, ez lesz a harmadik szezonja. Először még csak epizódszerepek jutottak neki, tavaly már 32 bajnokin, 6 kupameccsen és 8 BL-találkozón lépett pályára.

Ezeken összesen 7 gólt jegyzett és 9 asszisztot adott a társaknak.

A felfedezett

Ezt a ziccert nem hagyhatjuk ki. Természetesen Szoboszlai Dominik nálunk az a játékos, aki még jobban megismertetheti magát a futballvilág krémjével. Lehetett volna ez másként is, de az a makacs ágyéksérülés csak nem jött rendbe, így Dominik kihagyni kényszerült az Európa-bajnokságot, és a Leipzigben is csak most, az új idényben mutatkozhatott be.

Első mérkőzését a Német Kupában vívta, a Sandhausen ellen csereként állt be, és rögtön be is vette a kiscsapat hálóját. A bajnoki bemutatkozásra szintén úgy esett sor, hogy a padról szállt be, a VfB Stuttgart elleni hazai bajnokin viszont kezdőként számított rá korábbi mestere. Jesse Marsch ugyanis a Salzburg együttesétől érkezett, így pontosan tudja, mire számíthat a fiatal támadó középpályástól.

Bizonyára ő is elégedett volt a látottakkal, Szoboszlai két remekbe szabott bombagóllal vette ki részét a fölényes, 4-0-s sikerből.

És bízunk benne, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa. Amennyiben a sérülések elkerülik, amennyiben megkapja a lehetőséget, akkor igazán nagyot villanthat… És azt sem bánnánk, ha csütörtökön az angolok is megtanulnák Szoboszlai Dominik nevét.

Várható szereplésük a BL-ben

Reálisan nézve kinéz egy harmadik hely a Lipcse együttesének, a Manchester City és a PSG továbbjutását látszólag semmi és senki sem veszélyeztetheti. Ám ne feledjük, tavaly egy másik manchesteri klub már ráfaragott, őket a Leipzig meg tudta tréfálni, és kiütni a nyeregből. A Brugge-t oda-vissza verni kell, ez nem is kérdés, ha pedig elcsípnek egy-egy pontot a nagyoktól, akár még a második hely is összejöhet.

A végső győzelemre nem tartják esélyesnek őket – ez azért nem is meglepő -, a Bet365 hatvanhétszeres pénzt fizet azért, ha valóban Marcel Sabitzerék emelnék fel a trófeát.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső