Bajnokok Ligája Esélyleső: Az E Csoport – Bayern München

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 08.

A válogatott szünetnek ma este vége, a hétvégén már a klubcsapatoké a főszerep, jövő héten pedig már indul is a Bajnokok Ligája, így nekünk is bele kell húznunk, a csapatok fele még hátra van. A mai napon az E csoport résztvevői kerülnek górcső alá, elsőként az a Bayern München, amely minden egyes évben – mostanság – a legnagyobb esélyesek közé tartozik. Két évvel ezelőtt a bajoroknak sikerült elhódítani a trófeát. Összejöhet-e ez úgy, hogy közben a Manchester City és a Paris Saint-Germain is jelentősen megerősödött?

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Németország magasan legismertebb és legelismertebb klubjáról lesz most szó, a Bayern Münchenről, akik nem csak hazájuk bajnokságában tették le a névjegyüket jó párszor, de Európában is. A bőrgatyások összesen 31-szer hódították el hazájuk bajnokságát, a DFB Pokalt, azaz a Német Kupát 20 alkalommal emelhették a magasba, emellett pedig a Német Szuperkupából is jutott bőséggel nekik, összesen kilencszer győzedelmeskedtek. Ez minden téren rekordot jelent, és bizony az európai szerepvállalásuk miatt sincs szükség szégyenkezésre.

A Real Madrid vezeti ezt az örökranglistát 13 győzelemmel, őket követi az AC Milan héttel, a Bayern Münchennek pedig hat elsősége van.

Ezek közül az elsőt 1974-ben szerezték, amikor megismételt mérkőzésen verték meg az Atletico Madridot. Az első találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, napokkal később viszont a németek lemosták a matracosokat a pályáról, és 4-0-ra diadalmaskodtak. A gólokat két valóságos legenda, Uli Hoeneß és a nemrégiben elhunyt Gerd Müller szerezték, igazságosan elosztva.

Egy évvel később meg tudták védeni a címüket, ekkor a Leeds United elleni finálé nyerték 2-0-ra, és ha már lúd, akkor legyen kövér: Az 1975/76-os szezonban is ők lettek Európa királyai, a Saint Etienne gárdáját 1-0-ra verték meg.

Az ezt követő majd’ harminc évben viszont ezt a bravúrt nem sikerült megismételni. Ugyan háromszor is sikerült fináléba jutni, de 1982-ben az Aston Villa, 1987-ben a Porto, míg 1999-ben a Manchester United verte meg őket.

Utóbbira már sokan emlékezhetnek az olvasók közül, ekkor történt meg, hogy a vörös ördögök két perc alatt, a meccs legvégén tudtak fordítani, Teddy Sheringham a 91., Ole Gunnar Solskjaer a 93. percben talált be.

2001-ben viszont újra sikerült döntőbe jutniuk, és a Tizenegyesek Meccsén meg is verték a Valenciát. Gaizka Mendieta és Stefan Effenberg is büntetőből talált be a rendes játékidőben, majd miután nem született döntés, tizenegyespárbaj következett, amit a németek jobban bírtak.

Azóta még két győzelmet arattak: 2012-ben és 2020-ban lett az övék a BL trófea, míg 2010-ben az Interrel szemben elveszítették a finálét.

A tavalyi év

Címvédőként vágtak neki a tavalyi szezonnak a bajorok, és úgy is játszottak. A csoportjukat elképesztően meggyőzően hozták le, öt győzelem mellett csak egyszer tudtak pontot rabolni tőlük, az Atletico Madrid ellen ikszeltek.

Az egyenes kieséses szakasz is jól indult számukra, A Laziot viszonylag könnyedén ejtették ki, viszont a PSG már megakadt a torkukon, ezzel a párizsiak bosszút álltak az ezt megelőző évért, amikor a finálét épp ellenük nyerték meg Hansi Flickék.

A csoportkörig vezető út

Mondani sem kell, a német rekordbajnok abszolút uralja a német Bundesligát, és ez így volt tavaly is. Zsinórban tizedik sikerüket aratták, ami természetesen azt vonta maga után, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörbe is automatikusan bejutottak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Bayern München kerete

A nyáron szép kis edzőkeringő vette kezdetét a német bajnokságban, az első nyolc helyezett közül hét edzőt váltott. És nem volt ritka az sem, hogy egymás között váltottak az együttesek. Ebből a Bayern München sem maradt ki, az ő régi edzőjük, Hans-Dieter Flick egy nézeteltérés miatt (Hasan Salihamidzic sportigazgatóval különbözött össze a mester) lelépett a szezon végeztével, ma pedig már úgy ismerjük őt, mint a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát.

Sokat nem keresgéltek a bajorok, hamar bejelentették, hogy az eddigi legfőbb üldöző, az RB Leipzig mestere, Julian Nagelsmann váltja őt a kispadon.

Jelentős átalakításra nem volt szükség a csapatnál. David Alaba szerződése lejárt, és ingyen távozott a Real Madridhoz, Jérome Boatengre nem tartottak igényt – abból is volt sértődés, némileg joggal -, illetve a bajorokat éveken át szolgáló spanyol, Javi Martinez távozott még.

A Bayern már szezon közben bejelentette, hogy Dayot Upamecano, a Lipcse védője csatlakozik hozzájuk, valamint az átigazolás lezárulta előtt nem sokkal Marcel Sabitzer leigazolását is bejelentették. És nagyon más nem is érkezett.

A csapat nagy előnye, hogy náluk futballozik a világ legjobb csatára, Robert Lewandowski. Ő és Thomas Müller félelmetes párost alkotnak, és még akkor szót sem ejtettünk Serge Gnabry, Leroy Sané, Leon Goretzka vagy Joshua Kimmich jelenlétéről. Nem is csoda, hogy a Nationalelf magját egyébként a Bayern München adja.

A teljes keret:

Kapusok: Manuel Neuer, Sven Ulreich, Christian Früchtl

Védők: Dayot Upamecano, Lucas Hernández, Niklas Süle, Tanguy Nianzou, Alphonso Davies, Omar Richards, Benjamin Pavard, Bouna Sarr, Josip Stanisic

Középpályások: Joshua Kimmich, Marc Roca, Leon Goretzka, Marcel Sabitzer, Corentin Tolisso, Michael Cuisance, Jamal Musiala

Támadók: Kingsley Coman, Serge Gnabry, Leroy Sané, Thomas Müller, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting

A kulcsember

Bizonyára sokan számítotok arra, hogy kulcsemberként majd Robert Lewandowski nevét fogjuk leírni. Igen, gondolkoztunk rajta, mert a lengyel támadó 40+ gólja elengedhetetlen a bajorok szerepléséhez, ám mi inkább Thomas Müllert mondanánk, aki már a tavalyi esztendőben is valódi vezére volt ennek a csapatnak. Gólszerzésben sem lehetett rá panasz, de amiben igazán kiemelkedő volt, azok az asszisztok, amelyeket a társaknak kiosztott. A Bundesligában ő volt a gólpasszkirály, 18-szor hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társakat – főként Lewandowskit -, előtte pedig 21-gyel zárt.

Kétségtelen, hogy mindketten fontos láncszemei a gárdának, és együtt igazán veszélyesek.

A felfedezett

A Bayern München csapatában az elmúlt években gombamód jelentek meg a fiatal tehetségek, akiknek egy része a csapattal is maradt. Elég csak Alphonso Daviesre vagy Jamal Musialára gondolni. Pedig a bajorok átigazolási politikája inkább arról szólt korábban, hogy a már bevált, jó labdarúgókat szippantották magukhoz Németország minden egyes részéről.

Fiatal tehetségek idén is vannak, akik ott lesznek tűzközelben, de jelen pillanatban olyan igazán kiemelkedő tehetségük nincs. Természetesen a fentebb említett Davies – Musiala párost nem veszem ide, hiszen ők már befutottak…

Talán Tanguy Nianzou lehet az, aki több szerephez juthat, valamint Marc Rocát is született tehetségnek tartják, de ő már elmúlt 24 éves…

Várható szereplésük a BL-ben

A Bayern München – ahogy szinte mindig – ott lesz valahol a végelszámolásnál. A keret egy Alabával lett gyengébb, de a pótlás meg is érkezett. Robert Lewandowski még mindig elképesztően gólérzékeny, a középpálya extra, mint mindig, szóval van rá esély, hogy a legvégén találkozni fogunk a Bayern München nevével…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső