Bajnokok Ligája Esélyleső: Az E Csoport – Dinamo Kijev

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 08.

Az E csoport zárásaként jöjjön a kvartett talán leggyengébb csapata, a Dinamo Kijev. Azért nem eszik olyan forrón a kását, az ukrán együttes sem ok nélkül keveredett a legjobbak közé, de tény és való, hogy ránézésre nem tűnnek favoritnak, de még a harmadik helyért is nagyot kell majd csatázniuk. Ez tavaly sikerült, amikor szintén egy erős csoportban találták magukat a Barcelona és a Juventus társaságában, és nagyot küzdöttek azért, hogy a tavaszt az Európa-ligában töltsék. Végül ez sikerült, legnagyobb sajnálatunkra, ugyanis a Fradit előzték meg…

Idén tovább tudnak-e jutni? Szerintünk nem, de az idő majd erre is választ ad…

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Az ukránok rekordbajnoka eleinte még nem ukránként indult a BEK-ben, hanem a Szovjetunió részeként. Addig is uralkodónak mondhattuk őket, hiszen 13 alkalommal nyerték meg a szovjet bajnokságot, kilencszer a szovjet kupát és három alkalommal a szovjet szuperkupa is a vitrinbe került.

A BEK-ben és a Bajnokok Ligájában ezzel szemben nem értek el nagy áttörést, nem voltak nagy sikereik.

Pedig már a hatvanas évek végén megmérkőztek a legjobbak között, de általában az első vagy a második forduló rögtön a végállomást jelentette.

A hetvenes években valamennyire jobban szerepeltek, kétszer is eljutottak a negyeddöntőig, sőt az 1976/77-es szezonban az elődöntőig meneteltek. A Partizan, a PAOK, de még a Bayern München is áldozatul esett, mielőtt a legjobb négy között a Borussia Mönchengladbach meg nem állította őket.

Az elődöntőt még kétszer érték el. Az első után kereken tíz évvel jött a második, a későbbi győztes FC Porto verte őket mindkétszer 2-1-re. És ez idáig utolsó elődöntőjükre már a Bajnokok Ligája keretein belül került sor – ukrán színekben indulva. Az 1998/99-es idényben a selejtezőből indulva meneteltek, csoportjukat nyerték az Arsenal, Lens, Panathinaikosz hármas előtt, és a negyeddöntőben még a címvédő Real Madridot is kiverték, mielőtt a Bayern München megálljt parancsolt…

Az új évezredben ilyen szereplésről csak álmodnak a szurkolók és a játékosok. Amikor eljutnak a csoportkörig, ott általában vége is szakad a mókának. Néha viszont már a selejtező is túl nagy falat, így jártak például a 2018/19-es és a 2019/20-as idényben is.

A tavalyi év

Tavaly viszont nem. A selejtezőben eléjük rakott akadályokat meg tudták ugrani, a csoportkörbe az AZ Alkmaaron és a Gent együttesén keresztül vezetett az út. Az ottani helyzetet pedig röviden már vázoltuk. A Barcelona és a Juventus kéz a kézben jutottak a legjobb 16 közé, a Dinamo pedig hatalmas harcot vívott a Ferencvárossal a harmadik helyért. Minden az utolsó körben dőlt el, amikor Kijevben fogadták Sergiy Rebrov legénységét. Volt emiatt egy kis különleges íze a mérkőzésnek, végül a hazaiak örülhettek, miután Denys Popov góljával ők bizonyultak jobbnak.

Az Európa-ligában aztán a Club Brugge csapatán még nagy nehezen túljutottak, ám a Sárga Tengeralattjáró, azaz a Villarreal kettős győzelemmel ejtette ki őket. Később pedig a kupát is ők hódították el…

A csoportkörig vezető út

Az ukrán Premier League-et is két csapat uralja, mióta világ a világ. A Dinamo és a Shakhtar. Tavaly a lépés előbbinek jött ki jobban, megnyerték riválisuk előtt a bajnokságot, így őket selejtezőre kárhoztatták, miközben páholyból, nyugodtan várhatták a sorsolást. Mindenesetre a másik ukrán együttessel is találkozni fogunk hétköznaponként, nekik is sikerült a legjobb 32-be jutni…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Dinamo Kijev kerete

Nem kis felhördülést váltott ki anno 2020 nyarán, hogy a csapatot Mircea Lucescu vette át, aki korábban éveken keresztül a legnagyobb riválist irányította. Egyik csapat szurkolóinak sem tetszett a döntés, aminek következtében a román mester inkább – jobb a békesség alapon – le is mondott. Aztán váratlanul ezt a döntését visszavonta. Azóta nagyjából mindenki megbékélt a helyzettel.

A keretet nyáron nem igazán bolygatta meg a 76 éves edző, mindössze négyen csatlakoztak, és bár sokakat kölcsönadtak, közülük senki sem számított alapembernek.

A legizgalmasabb érkező Vitinho, a brazil szélső, valamint Eric Ramírez, akit a Dunaszerdahelytől vásároltak meg.

Az ukrán válogatott magját is a kijeviek adják, itt van például Vitaliy Mikolenko, Mykola Shaparenko, Viktor Tsygankov vagy Georgiy Bushchan.

A teljes keret:

Kapusok: Georgiy Buschchan, Ruslan Neshcheret, Denys Boyko

Védők: Ilya Zabarnyi, Denys Popov, Oleksandr Syrota, Artem Shanov, Mykyta Burda, Vitaliy Mykolenko, Oleksandr, Karavaev, Tomasz Kedziora, Oleksandr Tymchyk

Középpályások: Sergiy Sydorchuk, Mykola Shaparenko, Volodymyr Shepelev, Oleksandr Andriyevskyi, Vitaliy Buyalskyi, Bogdan Lednev, Denys Garmash

Támadók: Benjamin Verbic, Vitinho, Carlos de Pena, Denys Antyukh, Viktor Tsygankov, Vladyslav Supryaga, Eric Ramírez, Artem Besedin, Vladyslav Kulach, Ilya Shkurin, Ibrahim Kargbo Jr.

A kulcsember

Ahogy említettük, a csapat egy része az ukrán válogatottba is rendszeresen meghívót kap, választottunk pedig épp a napokban lőtt bombagólt Franciaország ellen. Nem másról van szó, mint Mykola Shaparenkoról, aki még mindig csak 22 éves, és nagyon fontos helyet foglal el a Dinamo Kijev hierarchiájában. Mellette kiemelendő még Eric Ramírez, aki a DAC-ban 16 gólt szerzett, és Lucescu azért igazolta le, hogy ezt a sorozatot Ukrajnában is folytassa.

Illetve ne feledkezzünk meg a csapatkapitányról, Sergiy Sydorchukról sem, aki már elmúlt harminc, de továbbra is gyors, és ami még fontosabb: Kőkemény védekező középpályás.

A felfedezett

Lehet, hogy csak egy örök ígéret marad, de mi azért még bízunk az ukrán futball egyik legnagyobb tehetségében. Viktor Tsygankov egy kicsit mintha megrekedt volna, de a potenciál még mindig ott van benne. Az EB-n Shevchenko nem igazán számított rá, közben a nagycsapatot – akik eddig tolongtak a kegyeiért – is eltűntek, de itt az újabb esély, már csak élni kell vele.

Várható szereplésük a BL-ben

Ha mind a négy bemutatkozást végigolvastátok, akkor tudhatjátok, mi hova helyezzük a Dinamo Kijev együttesét. Amellett persze, hogy nem tartjuk őket rossz csapatnak – ha azok lennének, akkor nem kerültek volna be a Bajnokok Ligája főtáblájára -, de a többieket jobbnak. Nyilván nem szentírás, amit mi mondunk, de a csoportból nem fognak továbbjutni, és még a harmadik helyre sem lesz sok esélyük…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső