Bajnokok Ligája Esélyleső: Az F Csoport – Atalanta

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 09.

Folytatjuk az F csoport csapatainak bemutatását, következő „áldozatunk” az Atalanta csapata, akik mindössze harmadik alkalommal vesznek részt a küzdelmekben. Ahhoz, hogy a bergamói gárda ennyire felfusson Olaszországban nem volt szükség arab milliárdosokra, mint azt jó néhány csapat esetén láttuk, látjuk. Kellett egy nagyon jó edző Gian Piero Gasperini személyében, meg pár olyan futballista, akik nem számítottak nagy névnek, most mégis rendkívül keresettek, ismertek és elismertek.

Az Atalanta évek óta ostromolja a trónt a Serie A-ban, de eddig még nem sikerült felülniük a trónra. Lehetséges, hogy ez majd idén jön el, de ha a tavalyi szezonból indulunk ki, akkor nincsenek hatalmas elvárások a klubnál. Az elnököt ugyanis a tavalyi szezon elején megkérdezték, mivel lenne elégedett, mire ő azt felelte: Csak ne essünk ki. Hát, attól baromira távol voltak…

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Ez most valóban rövid történelem lesz, mert – mint említettük – a bergamói kék-feketék csak most ismerkednek a legrangosabb európai kupasorozat légkörével. Összességében is ez lesz csak a kilencedik alkalom, hogy kiléphetnek a nemzetközi színtérre, pedig a csapatot már 113 éve, 1907-ben alapították.

Ha találkozhattunk is velük valamelyik kupában, az nem a BEK vagy a BL volt. A KEK-ben érték el legnagyobb sikerüket, 1988-ban sikerült eljutni az elődöntőig, ahol a belga Mechelen együttesétől kaptak ki két alkalommal.

Egyébként az utódok, azaz az UEFA Kupa és az Európa-liga voltak azok a sorozatok, ahol részt vettek, de jelentős eredményt nem igazán tudtak elérni. 1991-ben a negyeddöntőben állította meg őket az Inter, majd egészen 2018-ig a csapat egyetlen kupában sem tudott elindulni. Az Európa-ligában a Dortmund ejtette ki őket 4-3-as összesítéssel.

A Bajnokok Ligájában először a 2019/2020-as szezonban szerepelhettek. Egyből a csoportkörbe kvalifikálták magukat, köszönhetően a bajnokságban elért eredményüknek köszönhetően, és a csoportkört túlélve – másodikak lettek a Manchester City mögött, megelőzve a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Zagreb együttesét – még két kört tudtak menni. A legjobb 16 között a Valenciát rendkívül meggyőző játékkal fektették két vállra (4-1-re nyertek hazai pályán, idegenben pedig 4-3-ra), a végállomást a negyeddöntő jelentette, ahol a Paris Saint-Germain nagy meccsen, nagy csatában 2-1-re verte meg őket.

Ekkor volt a koronavírus első hulláma, így egyetlen mérkőzésen dőlt el a továbbjutás.

A tavalyi év

És már ugrunk is a következő évre, Murielék BL-történelme valóban nem volt olyan hosszú, mint a Háború és béke. Tavalyelőtt ismét előkelő helyen végeztek a Serie A-ban – zsinórban másodszor lettek bronzérmesek -, így megint indulhattak a Bajnokok Ligájában.

Ezúttal a Liverpool, az Ajax és a dán FC Midtjylland volt a három csoportellenfél, az Atalanta pedig hozta a szokásost, megint a második helyen jutottak tovább. Azonban itt már nem jutottak el a legjobb nyolcig, mert az első egyenes kieséses meccsükön összefutottak a Real Madriddal, akik kettős győzelemmel ejtették ki a kék-feketéket.

Nagyban hozzájárult a kieséshez az, hogy az első mérkőzésen Remo Freuler egy buta szabálytalanság miatt már alig 20 perccel a kezdés után kiállíttatta magát – bár egyesek szerint túlzó volt az ítélet. Az olaszok jól tartották magukat, és így csak 1-0-ra kaptak ki, de a madridi visszavágón a királyi gárda végül 3-1-re győzedelmeskedett.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az Atalanta kerete

Gian Piero Gasperini kemény ember, és nem arról híres, hogy minden nyáron feje tetejére állítja a keretet és nagybevásárlásba kezd. Ez még egy kifejezetten aktív transzferszezon volt a csapat számára, mert összesen öten öltötték magukra a kék-fekete szerelést.

Legdrágább igazolásuk Juan Musso volt, aki előtte az Udinese kapuját próbálta megóvni a góltól. Eddig sem panaszkodhatott a gárda arra, hogy ne lennének jó portások náluk, most ez hatványozottan igazzá vált. Bár az argentin érkezése azt is jelentette, hogy egy kapus létszámfelettivé vált, kölcsön is adták Pierluigi Gollinit a Tottenhamnek.

Megszerezték még a Chelsea bekkjét, Davide Zappacostát mindössze 9 millió euróért, valamint a jövő emberét, a holland válogatottban is bemutatkozó védekező középpályást, Teun Koopmeinerst.

Mellettük még két védő érkezett: Matteo Lovatot a Hellas Veronától vásárolták meg, míg a török Merih Demiralt egy évre kapták kölcsön a Juventustól.

Ami a távozókat illeti, csupa olyan játékos ment el végleg, akik már a tavalyi idényt is kölcsönben töltötték. Mussa Barrow, Rober Ibanez, Andreas Cornelius vagy Lennart Czyborra sem tartozott az Atalanta kötelékeibe…

A teljes keret:

Kapusok: Juan Musso, Marco Sportiello, Francesco Rossi

Védők: Merih Demiral, Berat Djimsiti, Rafael Tolói, José Luis Palomino, Matteo Lovato, Robin Gosens, Giuseppe Pezzella, Joakim Maehle, Hans Hateboer, Davide Zappacosta, Federico Mattiello

Középpályások: Marten de Roon, Teun Koopmeiners, Remo Freuler, Mario Pasalic, Ruslan Malinovsky, Matteo Pessina, Aleksey Miranchuk

Támadók: Josip Ilicic, Duván Zapata, Luis Muriel, Roberto Piccoli

A kulcsember

Az új érkezők bizony erősítésnek tűnnek, de nem feltétlenül gondolnánk, hogy közülük kerül ki a csapat vezére. Mert az már rég a csapattal van. Több játékos is szóba került, amikor ezen agyaltunk, hiszen a középpálya is tele van nagyszerű labdarúgókkal, a védelmet is csupa-csupa válogatott játékos, de amiben az Atalanta mindig is erős volt, az a támadó szekció. Határozott, félelmet nem ismerő támadó felfogásban lépnek minden meccsen pályára, legyen az egy kiscsapat, vagy a bajnokság favoritja. Ebben jók, és a támadóharmadban találjuk a legjobb játékosokat. Háromra szűkítve a listát arra jutottunk, hogy Duván Zapata, Luis Muriel és/vagy Josip Ilicic lehet a kulcsember. Muriel nagyon sokszor csak a padról száll be – bár akkor rendre gólt, gólokat szerez -, így ő kiesett. Ilicic nemrégiben élt át egy komoly magánéleti válságot, korábbi formáját azóta sem nyerte vissza, ráadásul az idő is ellen dolgozik, jócskán túl van már a harmadik X-en, így maradt nekünk a kolumbiai Duván Zapata, aki félelmetes a kapu előtt, a tavalyi szezonban 15 gólt és 10 gólpasszt osztott ki, azelőtt pedig 18-6 volt a mérlege…

A felfedezett

Külön szeretjük az Atalantában, hogy bátran nyúlnak olyan játékosokhoz, akik az európai futballban annyira még nem futottak be. Remek szemük van a fiatal tehetségekhez, így került a gárdához például Joakim Maehle vagy Ruslan Malinovsky, de a sort még lehetne folytatni…

Most inkább Teun Koopmeiners leigazolás hozta lázba az Atalanta drukkereit, nem hiába. Az AZ Alkmaar nevelése 23 éves még csak, a holland válogatottban is egyre több szerep jut neki, ott volt az Európa-bajnokságon részt vevő Oranje keretében, az Alkmaarban pedig rendkívül fontos szerepet töltött be. Védekező középpályás létére nem veti meg a támadásokat sem, pont beleillik az Atalanta játékfelfogásába.

Szerintünk nagy jövő várhat a hollandra Bergamoban…

Várható szereplésük a BL-ben

Nos, nem árulunk zsákbamacskát, szerintünk az Atalanta tovább fog jutni a csoportjából. Akár még az első hely is meglehet, bár arra inkább a Manchester Unitednek van meg az esélye. De az biztos, hogy az Atalanta játékoskeretét tekintve bőven erősebb, mint a Young Boys, és ha nem is sokkal, de a Villarrealt is előzik…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső