Bajnokok Ligája: Nehéz Volt, De Megvan! – Playoffban a Fradi!

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 12.

Kedden este jött egy újabb erőpróba Peter Stöger karrierjében. Még a kétgólos előny tudatában is féltünk attól, hogy a Slavia Praha megmakacsolja magát, és látva, hogy az első meccsen mennyire támadó szellemben futballoztak, erre volt is esély.

Egy kőkemény 90 perc várt a Ferencvárosra, amit gyakorlatilag végig kellett védekezniük, mivel a csehek a kezdetektől fogva beszorították ellenfelüket. Ebben a cikkben erről a mérkőzésről olvashattok, de előbb nagyon röviden elevenítsük fel, hogy a Groupama Arénában mi történt!

Az odavágó

A Fradi eddigi BL ellenfelei nem képviseltek magas színvonalat, ezt szerintünk bátran be lehet vallani, ezen nem szabad senkinek sem megsértődnie. Sem a koszovói Prishtina FC, sem pedig a litván Zalgiris nem olyan jó csapat, mint a magyar bajnok, szerencsére ez a pályán is látszott, kettős győzelemmel jutottak túl mindkét ellenfelükön Tokmacék.

Azonban a harmadik körben az a Slavia Praha várt rájuk, akik az elmúlt években felkerültek a nemzetközi futballtérképre. Jártak a Bajnokok Ligája csoportkörében, aztán egy évvel később az Európa-liga legjobb nyolc csapata közé kerültek.

Peter Stöger el is mondta, nem ők a favoritok. Ennek ellenére bizakodva várták az első találkozót, amelyet a magyar fővárosban rendeztek meg. Húszezer fanatikus és fantasztikus szurkoló telitorokból buzdította az övéit, a meccs pedig jól sült el.

Kellett ehhez egy nagy adag szerencse, hiszen a csehek már az első mérkőzést is végigtámadták, látszott, hogy rendkívül képzett és érett csapatról van szó, akiktől a szerencse viszont elpártolt.

A sok kihagyott helyzet után egy öngóllal szerzett vezetést a Ferencváros, amelyet Taras Kacharaba szerzett. Egy ártatlan hazaadásnak indult a dolog, viszont a ferencvárosi göröngy végül megtréfálta Ondrej Kolar kapust, akinek a lába mellett a labda elslisszolt.

A második félidő elején ismét Kacharaba hibázott, ezúttal Uzuni biciklicselét késte le, a belépő nyomán pedig büntetőhöz jutott a Ferencváros. Ezt most nem Myrto Uzuni, hanem Igor Haratin végezte el, hibátlanul.

Hiába támadta végig a hátralévő közel teljes félidőt a Slavia, a legtöbb, amit fel tudtak mutatni egy kapufa volt, az is Eldar Civic testéről vágódott oda.

A meccs után Stöger elmondta, még csak a munka fele van meg, és pokoli visszavágóra számít. Trpisovsky mester pedig azt mondta, még sosem látott ennyire jó szurkolótábort. Ezen pedig felbuzdultak a Slavia drukkerek…

Slavia Praha – Ferencváros: 1-0

G.: Masopust

Továbbjutott a Ferencváros 2-1-es összesítéssel

A valamivel több mint 15.000 néző elképesztő hangulatot teremtett a Slavia otthonában, a játékosok pedig – ahogy arra számítani lehetett – őrületes tempóban kezdték a mérkőzést. Mi is számítottunk erre, ahogy arra is, hogy a Slavia megnyeri a találkozót, de bíztunk abban, hogy egy-egy kontrából a gyors játékosok valamelyike, mondjuk Ryan Mmaee, Myrto Uzuni vagy Tokmac Nguen begyötör egyet. Sajnos ez utóbbi nem jött be.

A kezdőcsapatok:

Slavia Praha:

Kolar – Bah, Holes, Kacharaba, Dorley – Hromada, Stanciu – Masopust, Schranz, Olayinka – Tecl

Ferencváros:

Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Botka, Haratin, Laidouni, Zachariassen – Tokmac, Uzuni

Peter Stöger a kezdőben eszközölt egy változtatást. Úgy tűnik, hogy Zachariassennek sikerült bejátszania magát a kezdőbe, de Ryan Mmaee hiányzott, helyette Botka Endrét küldte pályára a mester, amiben volt ráció, a magyar játékos több poszton is otthon érzi magát, és most a cél az volt, hogy maximum egy kapott góllal megússzák a 90 percet.

Hibáját követően a csapatban maradt Taras Kacharaba, de változtatások azért a Slaviánál is voltak. Egyrészt Masopust előrébb húzódott, Holes pedig hátrébb, a védelem közepébe, kikerült a csapatból Sevcik, Plavsic és Kuchta, jött helyettük Hromada, Olayinka és Tecl.

A Slavia pedig megkezdte a nagy csatát, a Fradi pedig már az elejétől fogva hősiesen védekezett. Valóban igazi csapatként viselkedtek, Myrto Uzuni és Tokmac Nguen is több alkalommal visszajárt besegíteni a védőknek és a középpályásoknak. Magyarán monda, foggal-körömmel tartották a kétgólos előnyüket a zöld-fehérek.

A nagy nyomás nagy helyzetet nem hozott az elején, a Fradi viszont – ahogy reméltük – nem adta fel teljes mértékben a támadásokat. Egy jó labdaszerzés után Tokmac az alapvonalig cselezte le magát, majd középre tartó passzába Zima vetődött bele, így ebből nem lett semmi. Pár perccel később ismét a cseh védelem – no meg Tokmac – hozta össze a következő ferencvárosi lehetőséget, a norvég lövését Kolar stoplival tolta szögletre. Kár érte, mert hatalmas lehetőség volt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Bár fokozódott a nyomás ezt követően, de Dibusz Dénesnek nem kellett bravúrt bemutatnia. Stanciu szabadrúgása fölé szállt, Hromada lövését meg Sammy Mmaee blokkolta. Talán kézzel – a csehek szerint mindenképp azzal -, de szöglettel és nem tizenegyessel folytatódott a játék.

Még a meccs elején, a 16. percben Peter Olayinka kényszerűségből elhagyta a pályát, a helyére pedig Abdallah Sima érkezett, aki érthetetlen módon egyik meccsen sem volt a kezdők között. Meg is akarta mutatni, mit tud, és sajnos meg is mutatta.

Ő volt az egyik főszereplő a 35. perc történéseiben, Botka Endrét egy az egyben megverte, lefutotta, majd középre passzolt, ahol Lukas Masopust érkezett nagyon üresen, 1-0.

A maradék tíz percet sem lazsálta el a hazai együttes, ám Blazicék mindenhova odaértek, kúsztak-másztak egy-egy labdáért.

Dibusz Dénes első védését a 62. percben mutatta be, ekkor egy lapos, 16 méterről leadott Stanciu lövést hatástalanított.

Egy perccel később ugyanez a forgatókönyv ismétlődött meg, Stanciu lőtt, Dibusz védett. Egyre nehezebb és nehezebb volt féken tartani a hazaiakat, a játékosok is fáradtak, Stöger frissített is, jött Ryan Mmaee valamint Somália, később pedig Oleksandr Zubkov.

Gyakorlatilag ekkor már egykapuzott a piros-fehér mezes csapat, és a baj csőstül jött: Eldar Civic 5 percen belül két sárgát szedett össze. Az elsőt időhúzásért, a másikat meg azért, mert Plavsic lábát elkaszálta – teljesen feleslegesen…

A hátralévő tíz perc még igazi tűzijátékot hozott, de a csehek képtelenek voltak kaput találni, így öt perc hosszabbítás, illetve pár nyugtatót követően megnyugodhattak a Fradi drukkerek: A német játékvezető sípjával véget vetett a találkozónak. A ferencvárosi kispad összeölelkezett, a zöld-fehér (ezúttal zöld-fekete) játékosokon viszont semmi más nem látszott, csak a fáradtság.

A Ferencváros újra ott van a playoffban, az ellenfelét pedig a Young Boys – CFR Cluj győztese adta. Azóta már tudjuk, a svájciak Siebatcheu kettő és Moumi Ngamaleu egy góljának köszönhetően 3-1-re legyőzte a kolozsvári együttest, 4-2-es összesítéssel jutottak tovább.

Az Újpestnek a Basel, a Fradinak pedig a Young Boys jutott.

Nem verhetetlen ellenfélről van szó… Nincs megállás, a jövő héten, 18-án Svájcban kezd a magyar bajnok, egy héttel később (24-én) pedig a Groupama Arénában vívhatják ki az újabb csoportkört.

Nyilatkozatok

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a két mestert, Peter Stögert és Jindrich Trpisovskyt szólaltatták meg, először a magyarok mesterének nyilatkozatát olvashatjátok, majd jön a Slavia Praha vezetőedzőjének összegzője.

Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy kiharcoltuk a továbbjutást. Az történt a mérkőzésen, amire számítottunk, nagyon erős ellenféllel kerültünk szembe, és tény, hogy néha a szerencsére is szükségünk volt. A Slavia Praha már tavaly, az Arsenal ellen is megmutatta, milyen minőséget képviselnek, a taktikát az ő játékerejükhöz igazítottuk.

A Ferencváros képes európai szinten is jó teljesítményt nyújtani, megyünk előre!

Volt 180 percünk arra, hogy bebizonyítsuk: Mi vagyunk a jobb csapat. Összességében azonban a tények döntenek, mi csak egy gólt tudtunk rúgni, ellenfelünk pedig kettőt. A párharcot az döntötte el, hogy a Ferencváros kevesebbet hibázott.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső