Beindult az edzőkeringő az olaszoknál

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 26.

Véget ért a Serie A, kinek édesen, kinek keserűen, azonban az élet nem áll meg. Egy edző munkája sosem életbiztosítás, az olaszok pedig már ideje korán nekikezdtek az új szezonra való felkészülésnek. A napokban csak úgy sorjáznak a hírek arról, ki hova teszi át a székhelyét, némely pletyka pedig azóta be is igazolódott.

José Mourinho – AS Roma

Nem mai hír, az igaz, de mégiscsak fontosságát tekintve illik ezzel kezdeni. A Special One igazi vándormadár lett. Korábban a világ legjobb edzőjének tartott portugál a Tottenhamnél sem tudott sikereket elérni, így Daniel Levy, a klub mindenható ura április közepén elbocsátotta Mourinhot, a helyére pedig az a Ryan Mason ült, aki a maga 29 évével a legfiatalabb Premier League-menedzserré avanzsált, komoly tapasztalat nélkül.

Mourinhot a hírhedt angol újságok sikerhajhász újságírói az otthona előtt faggatták, mi következik most, mi lesz a következő lépés? Mou akkor azt felelte, nincsenek különösebb tervei a jövőre nézve.

Ehhez képest napokkal később jött a hír: Az AS Romától távozik Paulo Fonseca, a farkasok pedig José Mourinhot szemelték ki utódaként. Mit kiszemelték, meg is szerezték!

A Special One így az Inter után újra Olaszországban vállalt munkát, akkor a kék-feketéket bajnoki címhez, olasz kupa-győzelemhez és Bajnokok Ligája diadalhoz juttatta a nerazzurrit.

Mourinhonak a Roma a 10. állomása profi edzői karrierje során (a Chelseat kétszer vezette), sokak szerint ez az utolsó esélye, hogy megújuljon. Nem túlzás azt állítani, hogy utolsó igazi sikereit a Real Madridnál érte el, sem a második Chelsea-s regnálás, sem a Manchester United, sem pedig a Tottenham nem azt hozta, amire a csapatok, illetve a mester számított.

Maga a sztori főszereplője szűkszavú nyilatkozatában köszönetet mondott az AS Roma tulajdonosainak, amiért bíztak benne, és ígéretet tett, hogy motiváltan fogja végezni a munkáját.

Gennaro Gattuso – Fiorentina

A violák az idényt Giuseppe Iachinivel kezdték, novemberben pedig a gyenge eredmények miatt jött Cesare Prandelli. Ez a románc sem tartott sokáig, márciusban lemondott a mester, és még azt is pedzegette, hogy ez volt az utolsó megbízatása, szögre akasztja a… Jegyzetfüzetét? Szóval visszavonul, nem neki való már a futballvilág. A Fiorentina visszacsábította Iachinit, így vele fejezték be a szezont, de szegény mester ismét nem maradhatott, ugyanis…

Ugyanis Gennaro Gattusot menesztették a Napoli éléről, a lilák pedig kapva kaptak az alkalmon, az egykori kiváló középpályást sikerült megszerezni. Gattusonak leginkább az volt a bűne, hogy nem sikerült a Bajnokok Ligájába vezényelni az együttest, az utolsó fordulóban csak 1-1-es döntetlent értek el a Verona csapata ellen, ami azt eredményezte, hogy csak az ötödik helyen fejezték be a bajnokságot. Több sem kellett Aurelio Di Laurentiisnek, azonnal megvált Gattusotól. Egyébként tegyük hozzá, hogy némileg jogos a felháborodás, az esélyt megkapták, annyi lett volna a feladat, hogy nyerjenek egy nyerhető ellenfél ellen.

Ahogy Mourinhonak, úgy Gattusonak sem kellett a munkaügyi hivatalba befáradni és bejelenteni a munkanélkülit, egyből jött a telefon, ma reggel pedig hivatalossá vált minden, a Twitteren már meg is jelent az üdvözlő poszt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Roberto De Zerbi – Sahtar Doneck

Számunkra a legnagyobb meglepetés Roberto De Zerbi távozása. Nem is feltétlenül az, hogy lelép, hanem az, hogy hová! Először Fabrizio Romano szellőztette meg az esetleges átigazolást, tegnap pedig már ez is hivatalossá vált.

Az olasz vezetőedző eddig a Sassuolot trenírozta, 2018 óta volt a csapat mestere, irányítása alatt a Sassuolo egy nagyon stabil, attraktív focit játszó együttessé vált, ahol olyan játékosok dolgoztak a keze alatt, mint Domenico Berardi, Vlad Chiriches, Ciccio Caputo, Filip Djuricic vagy Giacomo Raspadori.

De Zerbi első szezonjában a 11. helyet csípte meg a neroverdi, majd a másodikban feljebb léptek a nyolcadikra, és a mostani – egyben utolsó – szezonja is így alakult a mesternek. Ambíciózus, szeretne címeket nyerni, szeretne Bajnokok Ligájában szerepelni, és mivel Olaszországban senki nem gondolt rá, így az ukrán bajnok mellett döntött.

Nyilatkozatával nem lopta be magát a szurkolók szívébe, de valahol érthető a 41 éves szakvezető döntése, de a szurkolók érzései is.

Sergio Conceicao – Napoli

Ez még nincs leütve, egyelőre csak pletykaszinten merült fel az egykori kiváló szélső szerződtetése, de a Napolinak még az EB vége előtt meg kéne találni Gennaro Gattuso utódját, hiszen rövid szünet után már készülni kell az új kihívásokra.

Sergio Conceicao tökéletes választás lehet, igaz, a Portoval idén nem tudott bajnokságot nyerni, csak a második helyen végeztek, de a Bajnokok Ligájában elég messze jutottak, a döntős Chelsea szoros csatában ejtette ki őket.

Conceicao is a fiatal generáció tagja, stílusát tekintve passzolna a délolaszokhoz.

Antonio Conte és Andrea Pirlo – A lehetséges távozók

Utóbbi edzőről már hosszabb ideje pletykálják, hogy távozik, köszönhetően a gyenge eredményeknek, annak, hogy nem jött össze a jubileumi bajnoki cím, hogy a BL-ért is vért kellett izzadni, egyre-másra jönnek az újabb és újabb pletykák.

Viszont lehet, hogy adnak egy második esélyt korábbi játékosuknak, napról napra változnak a hírek. Természetesen felmerült, hogy Massimiliano Allegri visszatér, de őt összeboronálták a Real Madriddal is, amennyiben Zidane távozik ő az egyik legfőbb esélyes.

A másik pedig (Raúlon kívül) Antonio Conte. Nem feltétlenül lett volna ez reális, hiszen az Intert bajnoki címig vezette az 51 éves olasz, ám a kínai tulajdonos és Conte elképzelései nem igazán fedik egymást. Az edző erősíteni szeretett volna a nyáron, hogy a BL-ben ne ismétlődjön meg, ami idén, ám a tulaj a koronavírusra hivatkozva 100 milliós bevételt remél a nyári átigazolási szezonból, plusz a fizetéseket is csökkentené.

A mester mellett a csapat kulcsjátékosai is hamarosan távozhatnak, nyilván ez a forgatókönyv nekik sem tetszik annyira.

Így állunk most, pár nap múlva már többet fogunk tudni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső