BL –összefoglaló: A nyolcaddöntők első meccsei I. rész

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 27.

Tegnap este véget ért a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek összes mérkőzése. Születtek nagy meglepetések, jöttek a papírformák is, mi pedig most mélyre ásunk, mi is történt ezeken a meccseken.

Borussia Dortmund – PSG: 2-1 (0:0)

G.: Haaland (2) ill. Neymar

Két jó formában levő gárda csapott össze a Signal Iduna Parkban, a meccs pikantériáját az adta, hogy Thomas Tuchel, a vendégek edzője visszatért korábbi sikerei színhelyére, 2017-ig ugyanis ő irányította a Borussia Dortmund csapatát. Kérdés volt, hogy kitart-e a norvég csodacsatár, Erling Braut Haaland jó formája: Téli érkezése óta a meccset megelőzően 9 gólt szerzett a sárga-feketék színeiben, mindezt 6 meccsen.

Borussia Dortmund vs PSG - Bajnokok Ligája 2020

Az első félidő nem hozott gólt, helyzeteket annál inkább, de kisebb meglepetésre nem a párizsiak domináltak, mindössze egy veszélyesebb kísérletük volt, de Neymar szabadrúgása mellé szállt. A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: A Dortmund támadott többet, néhány esetben Navasnak is közbe kellett avatkoznia. Aztán a 69. percben menetrendszerűen érkezett a Haaland gól: Gurreiro megpattanó lövését pofozta a kapuba egy méterről.

Nem sokáig örülhettek a hazaiak, a 75. percben Mbappé tartott meg kis szerencsével egy labdát, lapos beadását Neymar az üres kapuba passzolta. Az idegenben lőtt gólnak még óriási jelentősége lehet a visszavágót tekintve.

Végül Haaland ismét lecsapott: A tizenhatos vonaláról elengedett bombáját esélye sem volt Navasnak védeni. Ő lett egyébként a legfiatalabb játékos a BL történetében, aki képes volt 10 gólig jutni egy szezonban.

Nehéz megjósolni, mi várható a visszavágón, Neymar gólja sokat érhet a végelszámolásnál, de a Dortmund ezen az estén bebizonyította, hogy igenis fel tudja venni a versenyt az esélyesebbnek számító PSG-vel.

Atletico Madrid – Liverpool: 1-0 (1-0)

G.: Saul Niguez

A címvédő Madridba látogatott a keddi játéknap másik mérkőzésén. Jürgen Klopp együttesét sokkal esélyesebbnek tartották, a matracosok sérülések miatt is idegeskedhettek: Herrera, Trippier és Joao Felix sem volt elérhető, Diego Costa viszont már leülhetett a kispadra sérvműtétje után.

Atletico Madrid vs Liverpool - Bajnokok Ligája 2020

Saúl Niguezt valószínűleg nem érdekelték az esélyek, mert a 4. percben egy szöglet utáni kavarodást követően megszerezte a hazaiaknak a vezetést. Ez meg is fogta a Liverpoolt, támadtak ugyan, irányították a mérkőzést, de igazán nagy lehetőségig nem jutottak. Sokat elmond az egész meccsről, hogy nem volt kaput eltaláló lövése a vendégeknek. Felipéék jól védekeztek, így 1-0-val ért véget a találkozó.

A meccset követő sajtótájékoztatón aztán a német mester egy kicsit nekiment a hazaiak játékosainak, szerinte a madridiak végig arra játszottak, hogy Manét kiállítsa a játékvezető.

„Ez benne van a futballban, de nem szeretem. Kezdtem attól félni, hogy már akkor is elesnek, ha Mané levegőt vesz.”
Jürgen Klopp

A párharc nem lefutott, sőt. Minden esélyük megvan Kloppéknak ahhoz, hogy az Anfielden megfordítsák a meccset, de vigyázniuk kell hátul, mert ha gólt kapnak, nagyon nagy bajba kerülnek.

Tottenham Hotspur – RB Leipzig: 0-1 (0:0)

G.: Werner

José Mourinho nagy feladat előtt állt: Csapata két legjobb és legeredményesebb játékosa megsérült, sem Harry Kane, sem pedig a dél-koreai Szon nem állt rendelkezésére a portugál mesternek. Így kellett volna hazai pályán legyőzni a BL nyolcaddöntőben még sohasem szereplő lipcseieket.

Nem mondható, hogy óvatosan indult volna a találkozó, két percen belül kétszer is veszélyeztettek a vendégek.. A nyomás szép lassan enyhült és a meccs kiegyenlített játékot hozott. Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult, kellett ehhez a lipcseiek oldaláról Gulácsi Péter is.

A második félidőben újabb Gulácsi bravúr következett: Moura közeli lövésére ért le a magyar hálóőr. Végül egy tizenegyes döntött a kedd esti meccsen: Ben Davies akarta elrúgni a labdát egy beadást követően, de lipcsei játékost talált. A játékvezető a tizenegyespontra mutatott, teljesen jogosan. Timo Werner pedig kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult, ezzel a góllal nyert a Leipzig és jó esélye van arra, hogy a következő körbe jusson.

A meccs embere egyértelműen Gulácsi volt, a hét csapatába is bekerült. A legnagyobb védést egy szabadrúgást követően tudta bemutatni: Lo Celso remek lövését ütötte a kapufára.

Atalanta – Valencia: 4-1 (2:0)

G.: Hateboer (2), Ilisic, Freuler ill. Cserisev

Atalanta vs Valencia - Bajnokok Ligája 2020

Több olyan eredmény is született a nyolcaddöntőkön, ahol nagy eséllyel már az első mérkőzésen eldőlt a továbbjutás. Ez is azon meccsek közé tartozik. Tény, hogy a Valencia gödörben van és ráadásul legjobbjait kellett nélkülözni. Gabriel Paulista eltiltott, Garay, Coquelin és Rodrigo pedig sérültek. Az oddsok alapján is a hazai győzelemre volt nagyobb az esély, de arra talán a bergamoiak sem számítottak, hogy négy rúgott gólig meg sem állnak.

Már az első félidőben 2-0-ra elhúztak Gasperini tanítványai, előbb Hateboer talált be, majd a félidő lefújása előtt Ilicic váltotta gólra Pasalic passzát. A második játékrész elején az Atalanta rögtön el is döntötte nem csak a meccset, de könnyen lehet, hogy az egész párharcot is. Öt perc leforgása alatt esett további két gól, amire csak Cserisev tudott válaszolni. A végeredmény így 4-1, nagy csoda kellene, hogy a tartalékos Valencia innen vissza tudjon kapaszkodni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső