Bosszú 2006-ért: Idegenben is nyert az Újpest az EKL-ben

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 30.

Egy csapatunk kiesett, egy pedig továbbjutott. Nagyjából ennyivel le lehetne rendezni a tegnapi EKL fordulót, ám természetesen nem fogjuk. A mostani cikkben az Újpest Vaduz elleni találkozóját foglaljuk össze. Előnyből várhatták a lila-fehérek a liechtensteini fellépést, de biztos ott motoszkált minimum a szurkolók fejében a 2006-os égésre, amikor a Vaduz Újpesten tartott gálaelőadást és 4-0-ra ütötte ki az Újpestet.

Szerencsére ez most nem így lett, méltó bosszút állt a csapat tizenöt évvel később. De hogy is jutottunk el idáig? És mi történt tegnap? Ezekre fogunk most válaszolni.

Az odavágó

Rendkívül szervezetten, jól játszott az Újpest a találkozó nagy részében, a Szusza Ferenc Stadionban lejátszott első meccset végül 2-1-re nyerték meg Stieber Zoltán és Junior Tallo góljaival. Lehetett volna ez sokkal jobb is, azonban a helyzetek kimaradtak, az ellenfélnél meg volt egy Tunahan Cicek, aki valószínűleg élete gólját rúgta Banai Dávidnak.

A meccs után Michael Oenning és Banai is azt nyilatkozták, talán még jó is, hogy kaptak egy gólt, mert így a visszavágón sokkal koncentráltabbak lesznek.

Szerintünk egy kapott gól viszont sosem jó, de valljuk be, nem mi vagyunk a futballisták… Nézzük inkább, valóban éles, koncentráltak maradtak-e Stieber Zoliék!

Vaduz – Újpest: 1-3

G.: Dobras ill. Junior Tallo, Beridze, Onovo

Továbbjutott az Újpest 5-2-es összesítéssel

A két vezetőedző közül Oenning lehetett elégedettebb, Mario Flick viszont belenyúlt a csapatába:

Vaduz:

Buchel – Schmied, Schmid, Simani – Ulrich, Dobras, Gajic, Gi Giusto, Obexer – Cicek, Sutter

Újpest:

Banai – Kastrati, Koutroubis, Diaby – Pauljevic, Onovo, Mitrovic, Antonov – Stieber, Tallo, Beridze

Bekerült tehát a hazaiak kezdőjébe a múlt héten bombagólt rúgó Tunahan Cicek, valamint Manuel Sutter váltotta Dejan Djokicot. A vendégeknél Banai Dávid helyén Filip Pajovics kapott szerepet.

Az időre nem lehetett fogni, hogy az Újpest belealudt a meccsbe, de mondhatjuk azt is, hogy átadták a liechtensteinieknek a területet. A harmadik percben megint Cicek volt a Vaduz támadásának főszereplője, most egy kicsit közelebbről próbálkozott, mint a múltheti góljakor, a célzással volt egy kis probléma, a bal alsó mellett suhant el a labda.

A hetedik percben már ezzel sem volt probléma: Gajic végzett el egy jobboldali szögletet, laposan begurította, egy hazai játékos átlépte a labdát, ami így tökéletes volt Kristijan Dobras számára, aki nagy erővel – és ami fontosabb – nagyon pontosan lőtte ki a bal felső sarkot.

Nem így képzelték el a mérkőzést a lila-fehér játékosok, a szakmai stáb és a szurkolók sem, de nem volt mit tenni, menni kellett előre.

A gólszerző a 26. percben újfent helyzetbe került, szerencsére ekkor nem volt elég pontos, így a jobb felsőbe tartó – egyébként okos – lövése nem talált kaput.

Szenvedett a vendégcsapat, de a 28. percben mégis sikerült egyenlíteni, méghozzá büntetőből. Pauljevics és Obexer csaptak össze a liechtensteini tizenhatos bal oldalán, az Újpest szélsője egy kissé belebonyolódott a cseleibe, ám a balbekk így is felrúgta őt.

A tizenegyest Junior Tallo, az Újpest elefántcsontparti támadója végezte el, és nagyon simán lőtt a hálóba, mivel Buchel a másik oldalra vetődött.

A szünetig több lehetőség már nem akadt, 1-1-gyel fordultak a csapatok, de alig kezdődött el a második félidő, máris mehettek újra közepet kezdeni… a hazaiak. Merthogy egy rövid felszabadítás után Junior Tallohoz került a labda, aki észrevette, hogy Giorgi Beridze szabadon van, a georgiai csatár pedig a labdaátvételt követően pattanás nélkül bombázta be a második újpesti gólt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A második gól után lekerült a teher a vendégek válláról, felszabadultan focizhattak előnyük tudatában, és ez látszott is. Több lehetőséget szalasztottak el a gólszerzésre, kiemelendő Beridze rendkívül okos lövése, amit Buchel tolt szögletre.

A 85. percben viszont nem tudta megakadályozni azt, hogy Vincent Onovo megrúgja az Újpest harmadik találatát. Junior Talloé az érdem – ismételten -, aki testi épségét sem kímélve verekedte át magát legalább három védőn esett-kelt, de mindvégig nála maradt a játékszer, míg a kapus – egyébként szabálytalanul – meg nem állította. A felszabadítás megint rövid volt, Onovo pedig rendkívül intelligens módon nem erőből, hanem ésszel lőtt kapura, konkrétan átemelte a visszafutó Buchelt, aki ugyan még bele tudott érni a labdába, de ez kevésnek bizonyult.

A Vaduznak a hosszabbításban még volt egy jó kis lövése, de Pajovicsot nem tudta átverni, a szerb kapus szögletre tisztázott.

Az első gól után volt miért izgulni, a fordulópontot a tizenegyes jelentette, a két meccs alapján teljesen megérdemelten jutott a következő körbe Michael Oenning csapata, ahol majd az FC Basel lesz az ellenfél, akik tegnap a Partizanit kettős győzelemmel (3-0, 0-2) búcsúztatták.

A nyilatkozatok

A meccs után a két vezetőedző mondta el véleményét a látottakról:

A mérkőzés elején sikerült meglepnünk az Újpestet, huszonöt percig nagyszerűen futballoztunk. Egy tizenegyest hiányoltam, ha megkapjuk és berúgjuk, benne lehetett volna a mérkőzésben a továbbjutás. Az egyenlítést követően még tartottuk magunkat, a második félidő elején kapott góltól viszont teljesen lefagytunk. A játékosok közül sokan fiatalok, hiányzik belőlük a rutin, talán ez is számított. Összességében azért elégedett vagyok a teljesítménnyel, és miután átbeszéltük a dolgokat, minden energiánkkal a bajnokságra koncentrálunk.

Ezek Mario Flick, a Vaduz mesterének szavai voltak.

Michael Oenning is a tizenegyest látta a mérkőzés fordulópontjának:

A Vaduz agresszívan futballozott, és az egyik szögletüknél elkövetett hibánkból meg is szerezték a vezetést. Nem igazán találtuk a játékunkban az egyensúlyt, viszont a büntetőnk után sikerült összeszedni magunkat, és az idő múlásával egyre javult a teljesítményünk. A legfontosabb, hogy sikerült továbblépnünk a következő körbe.

Nyilatkozatában a német mester dicsérte még csapata hozzáállását, valamint azokat a fanatikus drukkereket, akik a zárt kapu ellenére a kerítésen kívül buzdították a kedvenceiket.

Nekik hamarosan lesz alkalmuk újra szurkolni, a Basel elleni mérkőzést a jövő héten, csütörtökön rendezik majd a Szusza Ferenc Stadionban. Az biztos, hogy sokkal nehezebb dolga lesz Beridzének és társainak, és legyünk őszinték, tényleg nem ők a találkozó esélyesei.

Ettől függetlenül, a futballban vannak csodák. Sőt közelebbit mondunk: Az Európa Konferencia-ligában is vannak csodák: Lovrencsics Gergő új csapata, a Hajduk Split 2-0-s első mérkőzés után idegenben 4-1-re kapott ki a kazah Tobol együttesétől… És ez csak egy példa volt a rengeteg-rengeteg tegnapi EKL meccs közül.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső