Csak a szokásos – Ismét a Bundesliga trónján a Bayern München

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 24.

Tavaly a Bayern München abszolút a csúcson volt. Simán nyerték a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában sem találtak legyőzőre, egyszerűen minden klappolt. Mindenki hasonló szezont várt tőlük, és a Bajnokok Ligája győzelem ugyan nem jött össze, de a salátástál ismét az Allianz Arénába került. Egyúttal viszont Hansi Flick, a vezetőedző távozik, és már az utódja is megvan: Julian Nagelsmann, az RB Leipzig szakvezetője folytatja a munkát Münchenben.

Gulácsiéknak is új mester után kellett nézni, és megtalálták a legkézenfekvőbb megoldást: Nem ritka, hogy a kistesótól igazolnak – így került többek között Szoboszlai Dominik is Lipcsébe -, most az edzőt is onnan hozzák, Jesse Marsch irányítja a csapatot jövőre.

Voltak itt még érdekes váltások, gondolok itt arra, hogy a Lucien Favre-t váltó Edin Terzic a nagyszerű hajrá ellenére nem marad a Borussia Dortmund vezetőedzője, őt majd a Borussia Mönchengladbachot (tavaly) Bajnokok Ligájába juttató Marco Rose váltja.

Lesz csapat, aki jövőre le tudja taszítani a trónról Lewandowskiékat? Meglátjuk, de most maradjunk még a 2020/2021-es szezonnál.

Az utolsó forduló

A Bayern München utolsó mérkőzésére egyetlen ember miatt térek ki, őt pedig úgy hívják, hogy Robert Lewandowski. A lengyel támadó nagyszerű idényt futott a 2019/2020-as idényben is, és rá tudott tenni egy lapáttal. A 32. fordulóban, a Borussia Mönchengladbach ellen beállította a fantasztikus Gerd Müller legendás rekordját, meglőtte a 40. gólját a Bundesligában. Mivel a Freiburg ellen nem talált be, így minden szem rá szegeződött, vajon egyedüli csúcstartóvá válik-e?

Az Augsburg elleni meccs elég sima volt, az első félidőben már 4-0-ra mentek a bajorok, de ezek közül egyiket sem a gólgép szerezte. A második félidőben ugyan egy kicsit feljött a vendégcsapat, de a győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Aztán a 90. percben megtörtént: Új csúcstartója van a Bundesligának. Nem volt egy szép gól, de ez senkit nem érdekelt, a müncheni játékosok egy emberként ölelték Lewandowskit – még Manuel Neuer is kifutott a túloldalra -, aki mezét levéve ünnepelt.

Egyébként, amikor beállította a rekordot, Lewa egy 4Ever Gerd feliratú pólót viselt a meze alatt, és azt a nagyvilágnak is megmutatta. Gyönyörű főhajtás volt az egykori kiváló játékos előtt.

A Leipzignek belefért egy vereség is, a Dortmund – vagy a Wolfsburg – akkor sem tudta volna megelőzni őket, ha kikapnak. Márpedig kikaptak, a Konferencialigára hajtó Union Berlin otthon tudta tartani a három pontot, és ezzel feltették a pontot az I-re, jövőre irány Európa!

Nagy csata volt a harmadik helyért is. A szezon nagy részében a Wolfsburg és az Eintracht Frankfurt uralta a dobogót, a BL-t érő helyeket, ám André Silváék szépen, lassan lekoptak. Az utolsó fordulót azért győzelemmel zárták, Sallai Rolandék ellen 3-1-re nyertek.

A Wolfsburg viszont kikapott – meglepetésre -, Szalai Ádámékat fogadták otthon, és bár mi fölényes hazai sikerre számítottunk, a Mainz remeklése kitartott a szezon végéig, 3-2-re nyertek Bo Svenssonék. Így a farkasoknak maradt a 4. hely, de így is megvan a BL!

Dárdai Pálék már az utolsó forduló előtt bebiztosították a bent maradásukat, a magyar mester ismét jött, amikor baj volt, és ismét segített. A Köln elleni 0-0 után pedig jöhetett a fieszta és a szivar. Ettől függetlenül nem biztos, hogy jövőre is ő irányítja majd a berlinieket, de ebből biztosan nem lesz sértődés. Dárdai Pálnak élete a Hertha BSC.

Hogy az utolsó meccsükről is szót ejtsek: A Hoffenheim 2-1-re legyőzte Cunháékat, de ez egyik gárdának sem számított már.

A kiesésért is nagy csata folyt. A németeknél két biztos kieső van, a 14. helyen álló együttes pedig osztályozót kénytelen játszani a Bundesliga 2-ben 3. helyen végző csapattal. Kérdés volt, hogy vajon ki lesz ez a csapat? És ki lesz a biztos kieső?

A BuLi 34. fordulójában erre még három csapatnak volt esélye: A Werder Bremennek, a Kölnnek és az Arminia Bielefeldnek.

Az újonc nyerni tudott a Stuttgart otthonában, így megmenekült, a Köln szintén nyert a már kiesett Schalke 04 otthonában, a Werdert viszont csúnyán elpáholták. És ez végzetes volt…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A bajnokság végeredménye

Gulácsi Péteréknek ismét a második hely jutott, Nagelsmann irányítása alatt nem tudta megverni a Bayern Münchent, nyáron pedig már őket fogja edzeni.

Nagyot ment a Borussia Dortmund is, Edin Terzic bebizonyította, hogy van érzéke ehhez a szakmához, bízom benne, hogy még láthatjuk őt majd valahol, mint vezetőedző.

Sallai Rolandék végül a 10. helyen végeztek, ami talán csalódás, de az biztos, hogy ez volt a magyar válogatott szélső legjobb szezonja. Első és második idényében egyaránt 2 gólig jutott, most viszont nyolccal zárt, és kiosztott mellé három gólpasszt is. Hasonlóan jó (vagy jobb) folytatást remélünk tőle. Először az EB-n, majd a következő Bundesliga idényben is!

Dárdai Márton is szerepet kapott idén a Herthában, és megmutatta, hogy ő nem csak „az edző fia”. Amikor a fél védelem kiesett, akkor Dárdai szállt be, és remekül védekezett, fiatal kora ellenére nagy tapasztalatról tett tanúbizonyságot, remélhetőleg, jövőre többet láthatjuk majd!

Szalai Ádám viszont nem sok szerepet kapott a tavaszra feltámadó Mainzban. Neki nagyon nehéz szezonja volt, a szezon elején kirakták a csapatból, nem látogathatta a felnőttek edzéseit, és gyakorlatilag búcsút intettek neki. A helyzet később megoldódott, Szalai azonban adós maradt a gólokkal, egy találattal zárta az idényt.

Eddig nagyjából csak jó dolgokról írtunk, most jöjjön egy nagyon negatív, szerintem ki fogjátok találni. A Schalke 04 idei teljesítményéről lesz szó. A gelsenkircheniek nemrég még a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában szerepeltek, most pedig… Nagyon szomorú, hová jutott a csapat. Idén öt edző próbálta bent tartani a gárdát, és néha felparázslott a remény, de összességében nézve esélytelen voltak Mustafiék. Ha lenne negatív meglepetés-díj, ők kapnák meg…

A gólkirály

Gerd Müller megdönthetetlen rekordját adta át a múltnak Robert Lewandowski. Évek óta a legjobb csatár, ehhez kétség sem férhet, és a tavalyi idényben az Aranylabdát is elvitte volna, de a vírus miatt végül nem osztották ki senkinek. Ha idén lesz egy közepesnél kicsit jobb EB-je, akkor mi egyértelműen neki adnánk. Megérdemelné, és egyetlen vetélytársa sem remekelt a 2020/2021-es szezonban.

Az Aranyember

Nehéz manapság kiemelkedni a Bundesliga mezőnyéből, főleg, ha csatár az illető. Erling Braut Haaland azonban kiemelkedett, zsenge kora ellenére a Dortmund legeredményesebb játékosa volt, ő az a csatár, akiről minden edző álmodik. Mégsem ő kapta a kis díjunkat. Ami őt persze egyáltalán nem érdekel, hiszen a létezéséről sem tud.

Nem is André Silva, aki a Frankfurt Európa-ligás indulásában játszotta a főszerepet. A szezonban rúgott (és fejelt) 28 gólja tekintélyt parancsoló, de a címhez nem volt elég.

Gulácsi Péter neve is szóba került, évek óta a legbiztosabb pontja a Leipzignek, nemrég szerződést is hosszabbítottak vele, és kiváló kvalitásai mellett egy igazi, nagybetűs Emberről beszélünk, aki nem csak a futballpályán hatalmas.

A szezon embere
Robert Lewandowski - Bayern München

A győztes végül – nem meglepő módon – Robert Lewandowski lett. De gondolom, ezt ti is sejtettétek. Már a Dortmundban is zseniális volt, de amit a Bayern Münchenben csinál, az egyszerűen fenomenális, szavak nincsenek rá. 41 gól önmagáért beszél, nem csak a Bundesligából, de az egész európai elitből kilógott felfelé. Nálunk ő az idény legjobbja.

Zárás

A 2020/2021-es Bundesligát a Bayern München nyerte, a dobogó második fokára az RB Leipzig léphetett fel, mögöttük pedig a Borussia Dortmund ért célba. A negyedik Bajnokok Ligája helyet a Wolfsburg együttese szerezte meg.

Európa-ligás az Eintracht Frankfurt és a Bayer Leverkusen, és kisebb csoda, de az Union Berlin indulhat az Európa-konferencialigában.

Holnapra még marad két bajnokság, amit összefoglalunk: A Ligue 1 és kishazánk legjobbjainak küzdelme az NB1-ben. Tartsatok velünk akkor is!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső