Drámai meccsen estünk ki a franciákkal szemben

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 január 28.

Döcögősen, nagyon nehezen indult be az Egyiptomban rendezett kézilabda világbajnokság. A koronavírus árnyékot vetett az egész tornára, első ellenfelünk, a Zöld-foki szigetek legjobbjai végül vissza is léptek, nem maradt elegendő egészséges játékosuk. A magyar válogatott a nehézségek, a bizonytalanság ellenére behúzta az első meccsét hét góllal (később az ellenfél visszalépése miatt 10-0-val írták jóvá azt a találkozót), majd következett egy nagyarányú győzelem Uruguay legjobbjai ellen.

Ekkor már biztossá vált, hogy legalább két pontot magunkkal viszünk a középdöntőbe, a Németország elleni mérkőzésen pedig ezt meg is duplázhatjuk, amennyiben megverjük a germánokat. Nem vártuk jó előjelekkel a rangadót, 2011-ben nyertünk ellenük utoljára világbajnoki meccsen, az örökmérleg pedig nyomasztó német fölényt mutatott.

Gulyás István együttese azonban nem foglalkozott sem a múlttal, sem az esélyekkel, és egy izgalmas mérkőzésen Lékai Máté utolsó perces góljával 29-28-ra nyertünk.

A középdöntő

A középdöntőt tehát négy ponttal kezdtük, az első ellenfél pedig a koronavírus által megtizedelt brazil csapat volt. Két meghatározó játékos nem is utazhatott el Egyiptomba, Leonardo Tercariol és Thiagus Petrus, Felipe Borges már a helyszínen kapta el a fertőzést, öt stábtaggal – köztük a szövetségi kapitánnyal – egyetemben.

Toronymagas esélyesei voltunk az összecsapásnak, amit aztán hat góllal meg is nyertünk. Habár volt egy kisebb hullámvölgy a második félidő elején, egy időkérés rendbe tudta tenni a játékosok gondolatait.

A lengyelek következtek, és bár itt is Magyarország legjobbjai számítottak favoritnak, voltak, akik szoros meccset vártak. Nekik lett igazuk, még akkor is, ha a csapat végig uralta a játékot. Mikler szenzációsan védett, őt és Lékai Mátét emelte ki Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A végeredmény egyébként 30-26 lett a javunkra, így biztosan negyeddöntőbe került a válogatott. Hogy melyik ágra kerülünk, hogy ki lesz az ellenfél, arról a Spanyolország elleni mérkőzés döntött.

Ha nyerünk, akkor Norvégia, ha kikapunk, akkor Franciaország vár a mieinkre. Gulyás a spanyolok ellen azoknak is bizalmat szavazott, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak. Az is biztos volt, hogy a spanyol válogatott is negyeddöntős, nem tudtuk, mire számíthatunk tőlük.

Végül aztán Gulyás és a szakmai stáb úgy döntött, hogy pihenőt ad Bánhidi Bencének, Lékai Máténak, Rodriguez Pedronak és Mikler Rolandnak, ők csak a lelátóról figyelhették az eseményeket.

Ellenfelünk úgy döntött, nem pihentetnek, így a legjobb csapat állt fel a tartalékos magyar csapattal szemben, ez pedig meg is látszott az eredményen. A spanyolok végig jól játszva, végig vezetve nyolcgólos sikert arattak (36-28), így eldőlt, hogy a legjobb négybe kerülésért a franciákkal fogunk játszani.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A negyeddöntő

Mielőtt belevágok ennek a meccsnek az összefoglalójába, el kell mondanom, hogy a kézilabdát, a magyar válogatott kézilabdát nem az én idegrendszeremnek találták ki. Mind a lányok, mind a fiúk képesek arra, hogy tövig lerágjam a körmöm, és ez gyakorlatilag tegnap sem volt másként.

Gyönyörűen indult számunkra a meccs, az első tíz percben parádésan játszottunk, és a franciák teljesen össze voltak zavarodva. Mahé kiállítása után a rossz passzokban jeleskedett, mi viszont nagyon pörögtünk, el is húztunk 7-1-re a hatszoros világbajnok ellen.

Felzárkóztak a franciák, sajnos a mérkőzés ezen szakaszában a magyarok hibáztak rengeteget, Guigou vezérletével egy gólra fel is jött az ellenfél.

Végül azért a szünetre előnnyel vonulhattunk 14-12 volt az állás.

Aztán történt valami. Nem jöttek a Mikler bravúrok, a franciák pedig elkezdték dobálni a nagyobbnál nagyobb gólokat. Szita Zoltán sokszor visszahozott minket, de ekkor már az ellenfél vezetett. A végén teljesen lemondtam arról, hogy ezt meg lehet fordítani, vagy legalább hosszabbításra menteni, de szerencsére a válogatott nem értett velem egyet, és egy hatalmas hajrát bemutatva végül a rendes játékidő 30-30-as eredménnyel zárult.

Visszajöttek a remények, és maga a hosszabbítás is jól indult, a ritkán hetest hibázó franciák ezúttal kihagytak egyet, majd Bodó góljával mi vezettünk.

Nem sokáig, az újabb hetest a meccs nagyrészét padon töltő Mahé belőtte, 32-31-re vezettek a gallok. És a hosszabbítás második félidejében megtörték a mieinket, jöttek a hibák, míg ellenfelünk jól sáfárkodott a helyzeteivel. Lékai belemenése volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy vége.

Pedig nagyon jó lett volna ezt a csapatot a legjobb négy között látni. Megérdemelték volna.

Nyilatkozatok

Az NSO-nak Lékai Máté és Bánhidi Bence nyilatkozott a mérkőzés után. Természetesen mindketten caslódottak voltak az eredményt illetően, másrészt büszkék magukra, a társaikra, amiért ekkorát küzdöttek.

Ne feledjük, hogy Magyarország egy teljesen megfiatalított kerettel vágott neki a tornára, ebből bizony lehet építkezni, a következő világversenyen már nem álom az elődöntőbe jutás.

Gulyás István szerint a hosszabbításban már nem férnek bele olyan hibák, amit a csapat elkövetett (Máthé kihagyott hetese, Lékai belemenése), de ő is büszke a játékosaira és kollégáira egyaránt.

Kicsit most keserű a szánk íze, de remélem, hogy egy-két napon belül elmúlik, és megpróbálunk csak a jóra emlékezni. A vereség ellenére léptünk előre egy lépcsőfokot. Jól kézilabdáztunk, a döntéseink ültek, nüanszokon múlt az egész. Összességében elértük a célunkat, amire büszkék lehetünk.

A hátralévő program

Már csak négy mérkőzés van hátra a 2021-es világbajnokságból: A két elődöntő, a bronzmeccs és a döntő. A holnapi napon rendezik mindkét elődöntőt, Franciaország Svédország ellen, míg Spanyolország Dánia ellen fog megmérkőzni.

Az összes találkozót Kairóban bonyolítják le. a döntőt vasárnap 17:30-tól rendezik.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső