Egy sokéves uradalomnak szakadt vége – Bajnok az Internazionale Milano

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 24.

A bajnokságok végeztével ismét tollat ragadunk, hogy a legjobb ötnek minősített ország küzdelmeit összefoglaljuk. A spanyol La Liga-ról írtakat már közzétettük, és terveink szerint jön még egy angol, egy francia és egy német összefoglaló is. De előbb szétnézünk a taljánoknál is, vegyük sorra, hogy mi történt az olasz csizmában a 2020/2021-es idényben!

Az utolsó forduló

Ellentétben a spanyolokkal, itt nem a bajnoki címért, hanem a Bajnokok Ligája indulásért folyt kíméletlen csata. A forduló előtt erre esélye volt az AC Milannak, az Atalantának, a Juventusnak és a Napolinak. Egy csapat tagjai szomorúan hajtották álomra a fejüket…

Érdekes kis párosításaink voltak, gondolok itt különösen az Atalanta – AC Milan találkozóra, amely a Bajnokok Ligája indulás mellett a dobogóról is döntött. A Juventus a Bologna vendégeként szerepelt, a legkönnyebb dolga pedig a Napolinak volt, ők otthon, a Diego Armando Maradona stadionban fogadták a Veronát.

Haladjunk sorban! A fogadóirodák egyenlő felek csatájára számítottak, nem is jártak messze az igazságtól. Azonban a tökéletes támadó gépezet – ami az egész szezonban vitte előre Gian Piero Gasperiniéket – ezúttal csődöt mondott. Hiába állt fel a lehető legerősebb csapatával az Atalanta, 90 perc alatt körbe lövöldözték Gigio Donnarumma kapuját, mindössze egy, azaz 1 lövés találta el a kaput: Ruslan Malinovsky nem túl erős, nem túl jól helyezett lökete, amit a válogatott portás olyan simán fogott, mintha edzésen lenne.

A Milan végül 2-0-ra nyert, két tizenegyesgóllal. Az első elég véleményes, nem is szeretnénk állást foglalni, maradjunk annyiban, hogy Djimsiti csúszott oda Theo Hernándeznek, a balbekk esett, és vitte magával Rafael Toloit is, a játékvezető meg a sípjába fújt.

Franck Kessié nem is olyan rég hibázott, de nem most. A tét nem nyomta agyon a középpályást, lassan, szinte araszolva futott neki a labdának, és a jobb alsóba lőtte.

Igazán nagy helyzete csak egy-kettő volt a bergamóiaknak, de Muriel és Zapata is rosszul céloztak, a másik oldalon pedig Rafael Leao találta el a kapufát.

Már a hosszabbításban jártunk, amikor jött a második tizenegyes, Hakan Calhanoglu lövése egy bergamói lábról Robin Gosens kezére pattant. A hazaiak nagyon nem voltak megelégedve a játékvezető ténykedésével, Marten De Roon meg is kapta a maga piros lapját, majd még búcsúzóul szándékosan meglökte Marianit, a meccs bíróját. Azt hiszem, komoly eltiltás elé néz a holland.

A színjáték nem hatotta meg Franck Kessiét, a második tizit is ugyanolyan lezserül, ugyanolyan magabiztossággal értékesítette.

A győzelem azt jelentette, hogy a Milan lett az ezüstérmes, az Atalanta pedig a bronzérmes. Nem Murielék lettek a nap vesztese, hanem a Napoli. Torinóban most mindenki a Verona játékosainak lába nyomát csókolhatja. Hogy miért? Mert Lasagna és társai pontot raboltak Nápolyból. Emiatt lehetett a Bologna ellen 4-1-es győzelmet arató Juventus a negyedik, a Napoli pedig ötödik helyen végzett.

Ez egyébként Gennaro Gattuso állásába került, az amúgy sem a türelméről és lojalitásáról híres Aurelio Di Laurentiis mára megvált az egykori olasz válogatott mestertől.

A bajnokság végeredménye

Azt már megtárgyaltuk, hogy a milánói kék-feketék nyerték a scudettot, az utolsó fordulóban még azért jól legyalulták az Udinese együttesét, csak hogy méltó legyen a búcsú. Az élbolyban történteket szintén megbeszéltük, de mi újság hátrébb?

A Napoli mellett a Lazio együttese indulhat az Európa-ligában, ezt pedig már a forduló előtt is tudtuk. Az egyszem EKL indulásért viszont még a városi rivális AS Roma és a Sassuolo versengtek.

Simone Inzaghi együttese nagyon elfáradt a végére, az utolsó fordulóban több játékosukra nem számíthattak, a meccs egy szakaszában már Cataldi, az amúgy középpályásként bevethető játékosuk csatárt játszott, nem volt Immobile, Milinkovic-Savic, Luis Alberto, Luiz Felipe és Francesco Acerbi sem.

A Sassuolo Kyriakopoulos és Domenico Berardi góljaival 2-0-ra nyertek, ám az AS Roma megúszta. Megúszta, mert a Spezia otthonában fel tudtak állni kétgólos hátrányból, és sikerült egy pontot megmenteni.

Így a farkasok és a neroverdi 62-62 ponttal végeztek, az olasz bajnokságban pedig az egymás elleni eredmény számít, amiben Paulo Fonseca csapata jobbnak bizonyult.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az már az utolsó forduló előtt kiderült, hogy a Parma és a Crotone mellett a Benevento kénytelen búcsúzni a Serie A-tól. Akkor lett volna parázs csata, ha egy korábbról elmaradt meccsen, amit a Lazio a Torinóval vívott nyerni tudnak a hazaiak. Nem tudtak, az egy pont pedig Davide Nicola csapatának bent maradását eredményezte.

Szeretném még megemlíteni, hogy Roberto D’Aversa, a Parma mestere a kezdőben adott lehetőséget a magyar Kosznovszky Márknak, csereként pedig Balogh Botond is pályára léphetett. Talán ők lesznek majd a jövő évi Parma alappillérei? Meglátjuk…

A gólkirály

Az olasz bajnokság gólkirálya ebben az idényben (is) kapott hideget-meleget. Cristiano Ronaldo a Juventus egyik legjobbja volt idén is, dacára, hogy már elmúlt 35 esztendős, továbbra is egy igazi gép. Aki mindig nyerni akar, akire nem lehet rosszat mondani. Legalábbis mi ezt gondoltuk, de a Juventus szurkolói, az olasz rekordbajnok egykori legendái egészen mást gondoltak. Nem is valószínű, hogy a portugál a csapattal marad jövőre is, mi eléggé meg lennénk lepődve, ha a zebrákkal készülne majd az EB után.

Cristiano Ronaldo 29 bajnoki találattal végzett, őt Romelu Lukaku, a bajnok Inter belga csatára követi, a harmadik helyre pedig Luis Muriel ért oda, aki az Atalantában rúgja a bőrt.

A tavalyi gólkirály, Ciro Immobile ezúttal gyengébb szezont produkált, „csak” 20 gólig jutott, de tegyük azt is hozzá, hogy idén többet volt sérült, valamint a tizenegyeseknél is megremegett a lába, négyszer hagyott ki büntetőt.

Nem mehetünk el szó nélkül Dusan Vlahovic mellett. A mindössze 21 esztendős csatár tavaly még nem brillírozott, akkor 30 bajnokin kapott szerepet, ezeken 6 találatig jutott, idén viszont nagyon belehúzott, 37 meccsen szerzett 21 gólja bizonyítja, nagy jövő előtt áll, és csoda lenne, ha a Fiorentina meg tudná őt tartani.

Az Aranyember

Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt. Végül sikerült választani, és bár nem annyira egyértelmű a helyzet, mint a La Ligánál, de azért szerintem jól döntöttünk. A szezon MVP-je címre volt pár jelöltünk, például a fentebb említett Dusan Vlahovic, de személy szerint Achraf Hakimi is top 5-ben volt, ahogy Rodrigo De Paul is, az Udinese irányítója. Megemlíthetjük a gólkirályt, Cristiano Ronaldot is, de mi most Romelu Lukaku mellett döntöttünk. A bajnok Inter egyik legbefolyásosabb játékosa, aki 24 gólja mellett 9 gólpasszt is kiosztott.

A szezon embere
Romelu Lukaku - Inter

Megemlíthetjük a gólkirályt, Cristiano Ronaldot is, de mi most Romelu Lukaku mellett döntöttünk. A bajnok Inter egyik legbefolyásosabb játékosa, aki 24 gólja mellett 9 gólpasszt is kiosztott. Nagyban az ő érdeme, hogy a nerazzurri a 2009/2010-es idény után újra Olaszország csúcsára ért.

Zárás

Ahogy előzőleg, úgy a lényegi részt most is összefoglaljuk: Bajnok lett az Internazionale, második helyen a városi rivális, az AC Milan végzett, Gian Piero Gasperini Atalantája pedig a harmadik. A negyedik BL indulást érő helyet a Juventus csípte meg, az Európa-liga pedig megkapta magának a Napoli – Lazio párost. A Konferencia-liga indulást érő helyet az AS Roma kaparintotta meg.

Kiesett a Parma, a Crotone és a Benevento. A másodosztály bajnoka, az Empoli biztosan csatlakozik majd, de az még kérdés, hogy a második helyen végző Salernitana is megy-e vagy sem. Ugyanis hiába végeztek feljutást érő helyen, a szabálykönyv szerint két csapatnak nem lehet egy elnöke, márpedig Claudio Lotito a Salernitana mellett a Lazio első embere is. Ha eladja a klubot, akkor mehet a menet, ha nem… Az jó kérdés.

A play off döntőjének második mérkőzését 27-én játsszák majd, a Venezia – Cittadella párharc első meccsét a Venezia 1-0-ra nyerte.

Ez volt a Serie A 2020/2021-es szezonjának összefoglalója, azt tudom mondani, amit a La Liga írás végén: Találkozunk a 2021/2022-es idényben!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső