EL 2019-2020 összefoglaló – A negyeddöntők: I. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 16.

A negyeddöntők első mérkőzéseit játszották csütörtök este az Európa Ligában. Az Inter – Getafe és a Sevilla – AS Roma találkozót elhalasztották, így 3-3 meccsről tudunk beszámolni. Lássuk először a 18:55-ös találkozókat!

Eintracht Frankfurt – FC Basel: 0-3

G.: Campo, Bua, Frei

Az első mérkőzésünkön Frankfurtba látogatunk, ahol az Eintracht azt a Baselt fogadta, amelyik csapat kereken két hete nem játszott tétmérkőzést. Mint kiderült, a visszavágóra egyelőre nem kerül sor, a top bajnokságok után az európai porond is bizonytalan időre bezár a koronavírus miatt.

Előzetesen azt gondoltam, hogy a Frankfurt nyeri a meccset, mert bár nincsenek jó formában, de legalább játékban vannak ellentétben ellenfelükkel. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, és bár a statisztika egy kiegyenlített meccs látszatát kelti, a végeredmény elég sima lett.

A meccsről

Az első gólra a 27. percig kellett várni. Ekkor Samuele Campo végezhetett el szabadrúgást bő 25 méterről. Irtózatos erejű, jól helyezett labdája a bal felső sarokban kötött ki. Gyönyörű gól volt, Trappnak esélye sem volt.

A második félidőben a Frankfurt támadott, sőt helyzetig is eljutott, de vagy a kapufa vagy Omlin állta útját a németeknek.

A Basel kivárt, nem rohant sehová, ennek pedig meg is lett az eredménye. Miután egyre jobban kinyílt a Frankfurt, esélyük nyílt gyors kontrákat vezetni, ennek pedig újabb vendég gól lett az eredménye. Az első gólt szerző Campo passzolt Kevin Buához, aki a kapus felett elegáns mozdulattal átpörgette a labdát. 0-2.

A kegyelemdöfést a 85. percben vitte be a svájci csapat: Gyönyörű kényszerítőt követően Bua iramodott meg a jobb oldalon, látta, hogy érkezik Fabian Frei, aki meglőtte a harmadikat. Frei egyébként zsinórban harmadik meccsén szerez gólt a Basel színeiben.

Elképesztően nehéz helyzetbe került az Eintracht. Hazai pályán szenvedtek vereséget, ráadásul három góllal. Ki tudja, mikor lesz megrendezve a visszavágó, de könnyen lehet, hogy ez a párharc már eldőlt.

Samuele Campo - FC Basel
A meccs embere

Kevin Bua és Samuele Campo is eséllyel pályázott erre a címre, mindketten lőttek egy gólt és adtak egy gólpasszt. Campo lett végül a nyertes, az ő bombája indította el a Baselt a gólszerzés útján, elévülhetetlen érdemei vannak a sima svájci győzelemben.

LASK Linz – Manchester United: 0-5

G.: Ighalo, James, Mata, Greenwood, Pereira

A Manchester remek formában várta az EL negyeddöntőjének első mérkőzését, tíz meccses veretlenségi sorozatukat szerették volna tovább duzzasztani. Önbizalmuk az egekben, hiszen a múlt hétvégén városi derbit nyertek Pep Guardiola Cityje ellen, az EL-ben pedig ötöt rúgtak a Brugge-nek.

Az már az első percekben látszott, hogy a Vörös Ördögök és az osztrákok nincsenek egy szinten. Ezzel természetesen nem szeretném bántani a LASK-szimpatizánsokat, de mind játéktudásban, mind gyorsaságban elmaradtak az angoloktól.

A United birtokolta többet a labdát, olykor-olykor helyzetekig is eljutottak, de a gól nem akart megszületni. Mata lövésénél csak a belső védőnek, Traunernek köszönhették, hogy nem született gól, Schlager ugyanis már verve volt a helyzetnél.

A jég a 28. percben tört meg: A télen szerződtetett nigériai Ighalo a tizenhatosnál kapott labdát Bruno Fernandestől, jobb lábáról a balra tette át és óriási gólt ragasztott a LASK kapujának felső sarkába. Schlager nem tehetett a gólról, nem valószínű, hogy van kapus, aki ezt ki tudta volna szedni.

A félidő 1-0-s eredménnyel zárult, a gólzsák a második félidőben nyílt ki.

Egészen az 58. percig mutatott 1-0-t az eredményjelző, ekkor Daniel James a bal oldalról húzott középre, ütemtelen lövésével 2-0-ra módosult az állás, Schlager úgy, mint az első gólnál megmozdulni sem tudott.

A 62. percben Ighalo közel járt saját maga második góljához, de ziccerben a jobb kapufát találta el.

Odion Ighalo - Manchester United
A meccs embere

Sok jó teljesítmény volt a mérkőzésen, Odion Ighalo viszont kiemelkedett közülük is. Ő szerezte a mérkőzés legszebb gólját és lőtt egy kapufát. Ki kell még emelni Jamest és Fredet, akik szintúgy remek meccset játszottak.

A LASK többször is eljutott a Manchester tizenhatosának előterébe, de igazi helyzetbe nem kerültek, az utolsó passzok, a lövések nem sikerültek, Romeronak egyáltalán nem volt dolga.

A 81. percben Juan Mata kapott remek indítást Fredtől, ki is használta azt, ezzel 3-0. Már ez az eredmény egy biztos továbbjutást eredményezett Solkjaeréknak, de az eredmény még ennél is magabiztosabb lett, erről pedig Schlager kapus gondoskodott.

A 91. percben a csereként beálló tini, Mason Greenwood nyargalt a tizenhatoson belülre, a rövid oldalt választotta. A lövés a jobb oldali kapufáról a bal oldalira pattant, onnan pedig a hálóba szédült. Szerencsés gól, de kellett hozzá az osztrákok hálóőre, ugyanis nem védte eléggé a rövid oldalt, ezt használta ki az angol csodagyerek.

És még egy Schlager-baki belefért a meccsbe: Szintúgy csereként állt be Pereira, távoli lövésébe belepaskolt a linzi kapus. Mondhatnánk, hogy megpattant a labda, de ilyen távolságról gólt kapni nem szabad.

5-0, ez lett tehát a meccs végeredménye, a visszavágó (ki tudja, mikor…) már csak formalitás, tovább robognak előre Fernandesék.

Istanbul Basaksehir – FC Köbenhavn: 1-0

G.: Visca

A három koraesti meccs közül ez volt az egyetlen, amelyet nem zárt kapuk mögött rendeztek, itt volt esély arra, hogy igazi, futballra emlékeztető hangulatot lássunk.

A törökök az előző körben hatalmas fordítást követően búcsúztatták a portugál Sportingot, míg a dánok meglepetésre a jóval esélyesebb Celtic ellen diadalmaskodtak. Úgy gondoltam, ez lesz a Köbenhavn esetében a végállomás, de a meccs végeredményét tekintve korántsem dőlt el a párharc.

A meccsről

Okan Buruk együttese támadólag lépett fel a találkozó első 10 percében, még kapufáig is eljutottak: Az előző kör hőse, Edin Visca lőtt távolról, a lövés saját csapattársán pattant meg, ami így lett veszélyes, de a kapufáról kifelé vágódott a labda.

A 33. percben a szenegáli Demba Ba kapott labdát Edin Viscától, kissé elvesztette az egyensúlyát, így a tizenhatos vonaláról leadott lövése, ha nem is sokkal, de mellé szállt.

Aktívabb volt a Basaksehir, a koppenhágaiak nem igazán tudtak támadásokat vezetni, egyszer kellett egy gyenge kísérletet hárítania Gunoknak.

A második félidőben is a narancsmezesek játszottak jobban, de gól nem született. Még a kihagyhatatlant is sikerült kihagynia Demba Bának a a 78. percben. A brazil Robinho ugrott ki védői között, élesen középre lőtt labdájába csak bele kellett volna tennie a lábát a szenegáli csatárnak, de ez nem sikerült, így maradt a döntetlen.

Egészen a 87. percig, amikor ismét a szenegáli került a középpontba. A büntető területen belül Varela akasztotta a csatárt, aki elesett, Collum pedig tizenegyest ítélt. Természetesen ismét Visca állt a labda mögé, ahogy a Sporting ellen tette és ezúttal sem hibázott.

Ezzel a góllal ha szűken is, de előnyt szerzett a török együttes, de egyáltalán nem lett ez olyan sima, mint ahogy sokan gondolták. Bőven maradt esélye a dánoknak a visszavágón, ha úgy játszanak, ahogy a Celtic ellen tették.

Edin Visca - Istanbul Basaksehir
A meccs embere

Lehetne Demba Ba, lehetne Edin Visca.
Utóbbira esett a választás, mivel kiélezett szituációban is sikerült higgadtnak maradnia, ezzel juttatta előnyhöz csapatát.
Az egész mérkőzésen aktív játékos ezzel a góllal már összesen nyolcnál jár a szezonban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső