EL 2019-2020 összefoglaló – I. rész

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 02.

A Bajnokok Ligája kétrészes összefoglalóját (I. rész & II. rész) követően a második számú euópai kupa küzdelmei felé vesszük az irány, ahol a héten a visszavágókat játszották. Nézzük, milyen eredménnyel!

Sporting Braga – Glasgow Rangers: 0-1 (0-0)

G.: Ryan Kent

Továbbjutott a Rangers 4-2-es összesítéssel

Az első mérkőzés igazán izgalmas csatát hozott Glasgow-ban, a hazaiak 3-2-re tudtak diadalmaskodni, és a két kapott gól nem kecsegtetett sok jóval, akár egy 1-0-s Braga győzelem a skótok kiesését jelentette volna. Az első félidőben azonban inkább Steven Gerrard legényei domináltak. Elvétve akadt egy-két hazai támadás, de McGregort nem állították nagy próba elé.

A félidő legvégén nagy esélyt kaptak a vendégek, tizenegyeshez jutottak. Ha belövik, óriási lépést tettek volna a továbbjutás felé. A labda mögé a román legenda, Gheorghe Hagi fia állt, de nem tudott túljárni Matheus eszén. Ianis Hagi lövése erős volt, de annyira nem volt jól helyezve, ettől függetlenül óriásit védett a brazil kapus. A Braga szurkolói joggal gondolhatták, hogy ez lesz a fordulópont, de nem jöttek be a számításaik.

A második félidőben nem pörögtek fel a hazaiak, ugyanúgy a Rangers támadgatott, mígnem a 61. percben Ryan Kent harcolt meg egy labdáért, amit aztán higgadtan passzolt el Matheus mellett. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Fél órája maradt a portugáloknak legalább két gólt lőni, de ez nem sikerült, így a Rangers került a következő körbe.

A skótok a következő körben a Leverkusen gárdáját kapták.

Malmö – Wolfsburg: 0-3 (0-1)

G.: Brekalo, Gerhardt, Joao Victor

Továbbjutott a Wolfsburg 5-1-es összesítéssel

Malmö vs Wolfsburg - Europa League 2020

A svédeket irányító korábbi remek csatár, Jon Dahl Tomasson joggal bízhatott egy jó eredményben, miután idegenben 2-1-et játszottak a német Wolfsburggal, de csalódnia kellett, ugyanis Weghorsték simán abszolválták a visszavágót. Az első félidőben egy lesgyanús helyzetből szereztek gólt, videóbíróra volt szükség, hogy eldöntsék: Szabályos volt-e a találat. A visszajátszások során megállapították, hogy a gól szabályos volt, így nehéz helyzetbe kerültek a hazaiak.

A fordulást követően aztán négy perc alatt pontot tettek minden kérdésre a zöld-fehérek. Előbb Gerhardt tekert mesterien Dahlin kapujába, majd Joao Victor passzolt két méterről az üres kapuba. Ismét Gerhardt volt a főszereplő, remek szólója után passzolt középre, kihagyhatatlan helyzetbe hozva társát.

A vártnál sokkal simábban mentek tovább a németek, ahol az ukrán Sahtar Donyeck lesz az ellenfelük.

LASK Linz – AZ Alkmaar: 2-0 (1-0)

G.: Raguz (2)

Továbbjutott a LASK 3-1-es összesítéssel

LASK Linz vs AZ Alkmaar - Europa League 2020

Az osztrákok a csoportmeccseket követően ismét holland ellenféllel találták szemben magukat. Csoportjukban a PSV Eindhoven szerepelt, akiket hazai pályán magabiztosan, 4-1-re vertek. Az Alkmaar elleni első mérkőzésen kiharcolt döntetlen miatt a Linz számított esélyesnek.

A 41. percben egy teljesen ártalmatlan szituációban rúgták fel a hazaiak játékosát, a szerb Jovanovic pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Marko Raguz állt és vezetéshez juttatta csapatát. Az Alkmaar hiába birtokolta többet a labdát, kapura igazán veszélytelenek voltak (Az egész mérkőzésen egyszer kellett Schlagernek védenie). Raguz a második félidőben újból villant, estében lőtte be az osztrákok második gólját. Ez volt egyébként a fiatal támadó ötödik gólja az Európa Ligában.

A LASK teljesen megérdemelten jutott tovább, de most egy sokkal nagyobb hal vár rájuk: A Manchester United.

Gent – AS Roma: 1-1 (1-1)

G.: David ill. Kluivert

Továbbjutott az AS Roma 2-1-es összesítéssel

Szűk előnnyel érkeztek Belgiumba az olaszok, ráadásul meghatározó játékosaik közül sokan el sem tudtak utazni sérülés miatt: Lorenzo Pellegrini, Pastore, Zaniolo, Zappacosta, Perotti és Mirante is sérüléssel bajlódik, így kissé felforgatott csapatot küldött a pályára Paulo Fonseca, a Farkasok edzője.

A találkozót jó szellemben kezdték a csapatok, mindkét oldalon feljegyezhettünk helyzeteket. Az első gólt a hazaiak szerezték, egy beadást követően a 20 éves Jonathan David lábbal talált Pau Lopez kapujába, ezzel pedig hosszabbításra mentve a párharcot. A Roma viszont nem szeretett volna túlórázni, erről pedig Justin Kluivert gondoskodott a 29. percben. Patrick Kluivert fia egy kiugratás után passzolt a kapuba, így ismét a Románál volt az előny. Ezután még egy hazai lövést jegyezhettünk fel, de David kísérlete épphogy mellé suhant.

A második félidő első nagy helyzetéig a 64. percig kellett várni, ekkor egy jobboldali beadást követően a gentiek kapitánya, Odjidja-Ofoe lőtt kapásból, de ez sem talált kaput. A hazaiak hiába nyomtak, a Roma jól védekezett, így még két gyenge lövésre futotta az erejükből, de ez az eredmény nem változott, így Dzekoék jutottak tovább, az ellenfél pedig a Julen Lopetegui fémjelezte Sevilla lesz.

FC Porto – Bayer Leverkusen: 1-3 (0-1)

G.: Marega ill. Alario, Demirbay, Havertz

Továbbjutott a Bayer Leverkusen 5-2-es összesítéssel

A gyógyszergyáriak jó formában várhatták a soron következő EL mérkőzésüket, utoljára február elsején szenvedtek vereséget (akkor a Hoffenheim verte őket), az azóta lejátszott öt meccsüket viszont magabiztosan hozták.

A portugálok az első perctől támadólag léptek fel, minél hamarabb egalizálni szerettek volna, de ez fordítva sült el. A 10. percben Havertz okos labdáját Alario csavarta el Marchesin mellett. Nagyon nehéz helyzetbe kerültek Sergio Conceicaoék, két rúgott gól is csak a hosszabbításhoz lett volna elég. Nem adta fel azonban a Porto, nagy elánnal fociztak, de gólig (sőt, igazából nagyobb helyzetig) nem jutottak. Helyette a frusztráció lépett előtérbe, egyre több durva szabálytalanságot követtek el, Kovács tíz perc alatt három sárgát osztott ki hazai oldalon.

A Leverkusen nem hajtotta túl magát, előnyük tudatában inkább azt őrizték, ráadásul a második félidő elején növelni is tudták. Demirbay lövése átcsúszott Marchesin hóna alatt, így Maregáék helyzete reménytelenné vált. Továbbra is durván játszottak, sokszor késtek el, és hiába a sárga lapok, Kovács nem tudta megfogni a meccset. Végül Havertz passzolt az üres kapuba, miután Demirbay a kihagyott helyzete után újabb lövés helyett passzolt, kihagyhatatlan helyzetbe hozva a leverkuseni csapatkapitányt.

A 65. percben aztán szépített a Porto, Marega fejesét nem tudta hárítani Hradecky, de ez már nem sokat ért. Már csak egyetlen fontos momentum maradt, a hazaiak durvaságát végül piros lappal jutalmazta a román játékvezető: A csereként beálló Soares a pálya közepén könyökölte le Jonathan Tah-t.

Hiába támadott aktívan a Porto, ez nem párosult góllal és ahogy haladt az idő ez egyre jobban feltüzelte őket, csak épp ez nem akarásban és pofás akciókban mutatkozott meg, hanem egy kis csontzenével. A németek következő ellenfele az ugyancsak portugál csapatot kiejtő Rangers lesz.

Espanyol – Wolverhampton: 3-2 (1-1)

G.: Calleri (3) ill. Traoré, Doherty

Továbbjutott a Wolverhampton 6-3-as összesítéssel

Az Espanyolnak nincs könnyű szezonja. Hazájuk bajnokságában az utolsó helyen állnak és bár a csoportjukból továbbmentek az EL-ben, semmiképp nem nevezhetjük ezt sikersztorinak. Tudván az első meccs eredményét (4-0) a spanyoloknak nem maradhatott más céljuk, mint hogy emelt fővel távozzanak a sorozatból.

Jól indult a mérkőzés hazai szempontból, Pedrosa centerezését Jonathan Calleri váltotta gólra, de a 21. percben egyenlítettek a vendégek. A remek szezont futó Adama Traoré góljával 1-1-re alakult az állás.

Ezt követően mindent egy lapra feltéve támadott az Espanyol, és az 55. percben büntetőhöz jutottak. Kilman emelte magasra a lábát és rúgta fejbe David Lopezt. Calleri pedig második gólját szerezte a meccsen. A 79. percben az Espanyol fölény dacára ismét egyenlített a Wolves: Podence beadására Doherty érkezett jó ütemben.

A mérkőzés utolsó momentuma természetesen az egész meccsen veszélyesen futballozó Callerié lett, a 91. percben fejjel volt eredményes, így a barcelonaiak győzelemmel és emelt fővel estek ki.

A Wolvest a görög Olympiakosszal sorsolták össze.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső