EL 2019-2020 összefoglaló – II. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 02.

Már túl vagyunk hat meccsen, de messze még a vége… Ne is húzzuk az időt, nézzük, mi történt még csütörtök este!

Basel – APOEL: 1-0 (1-0)

G.: Frei

Továbbjutott a Basel 4:0-s összesítéssel

Formaságnak tűnt a svájci és ciprusi csapat meccse, mivel a Basel egy héttel korábban magabiztosan verte Cipruson az APOEL gárdáját. A visszavágón pedig már az első félidőben kialakult a végeredmény. Ioannou akasztotta a tizenhatoson belül Stockert, és bár először a játékvezető nem fújt semmit, a videószobából a fülére szóltak, hogy bizony érdemes lenne visszanézni az esetet. Így is tett Kralovec és hosszas elemzés után befújta a tizenegyest. Frei vállalta magára az elvégzését, Watermannak esélye sem volt.

Valószínűleg, itt adták fel a ciprusiak, a Basel pedig nem forszírozta a támadásokat, így a második félidőben már nem változott az eredmény.

A Baselnek német csapatot kellene legközelebb legyőzni: Az Eintracht Frankfurttal sorsolták össze őket.

Basaksehir – Sporting CP: h.u. 4-1 (2-0; 3-1)

G.: Skrtel, Aleksic, Vesca (2) ill. Vietto

Továbbjutott az Istanbul Basaksehir 5-4-es összesítéssel

Az egyik legizgalmasabb párharcot a török-portugál csata hozta csütörtök este, egy hosszabbításba torkolló sok gólos mérkőzést láthatott a közönség, ahol az első meccsen elszenvedett 3-1-es vereséget sikerült kijavítani a Basaksehirnek.

Talán a Sporting sem hitte el, hogy innen van visszaút ellenfelük számára, de a törökök végig nagy akarással játszottak és a fanatikus szurkolók űzték-hajtották kedvenceiket előre. A sok csatát megélt szlovák védő, Martin Skrtel nyitotta meg a gólcsapot, egy kapu utáni kavarodást követően fejelt a hálóba.

Aztán a félidő legvégén jött a szerb Danijel Aleksic és megrúgta az egész forduló legszebb gólját. A jobb oldalról végezhetett el szabadrúgást a Basaksehir, és valószínűleg mindenki beadásra számított. Aleksic viszont pokoli erővel bombázott a kapu jobb oldalába, Luis Maximiano gyakorlatilag kővé dermedt.

Ezzel a góllal már a törökök álltak továbbjutásra, így a Sportingnak rendeznie kellett a sorokat a szünetben, ha nem akartak kiesni. Ezt meg is tették, mert Luciano Vietto góljával szépítettek. Emeljük ki a Maximianot, aki ezt megelőzően kétszer is góltól mentette meg csapatát. Demba Ba lövésére ért le kézzel, majd a kipattanó ismét a szenegáli elé került, de Maximiano a földön fekve lábbal is hárított. Óriási védések voltak.

Már alig volt hátra a mérkőzésből, amikor a bosnyák Edin Vesca hosszabbításra mentette a meccset. A 92. percben egyedül hagyták a tizenhatoson belül, ő pedig köszönte szépen és a hálóba juttatta a játékszert.

Következhetett a hosszabbítás, ami viszonylag eseménytelenül telt és az edzők már valószínűleg azon morfondíroztak, kik lőjék a tizenegyeseket, de jött ismét Vietto: Most azonban nem gólt szerzett, hanem buktatta a csereként beállt Robinhot, amiért Mateu Lahoz a tizenegyespontra mutatott. Edin Vesca a kapu közepébe bombázott, így a Basaksehir 5-4-es összesítéssel búcsúztatta a Sportingot.

Silasék csak magukat okolhatják, mindkétszer a lefújás előtt követtek el kapitális hibákat, amit kíméletlenül megbüntettek Vescáék. A Basaksehir csapatának következő állomása Dánia lesz, a Köbenhavn csapatát kapták.

Sevilla – CFR Cluj: 0-0 (0:0)

Továbbjutott a Sevilla 1:1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Gól nélküli döntetlennel zárult a spanyol és a román csapat találkozója, és mivel az első meccsen 1-1-re végeztek a csapatok, így továbbjutást ért En Nesyri Kolozsváron szerzett gólja. Helyzetek akadtak itt is-ott is, de vagy elkerülte a labda a kapukat vagy a hálóőrök tudtak hárítani. A Cluj egyébként szerzett egy gólt a hajrában Paun-Alexandru révén, de mivel korábban Lacina Traoré kézzel ért a labdába, a játékvezető annulálta a találatot. A legvégén már nem a játéké volt a főszerep, Mihai Bordeianut ki is állította Treimanis.

A vége tehát 0-0, egy nem túl eseménydús találkozón a spanyolok jutottak tovább és a Romával találkoznak legközelebb.

Manchester United – Club Brugge: 5-0 (3-0)

G.: Fernandes, Ighalo, McTominay, Fred (2)

Továbbjutott a Manchester United 6-1-es összesítéssel

Manchester United vs Club Brugge - Europa League 2020

A meccset megelőzően én is elmélkedtem, vajon mire lehet képes a Manchester az idegenben elért 1-1-et követően, de arra nem számítottam, hogy egy ekkora zakóval küldik haza a vendégeket. Persze, a futballban egy-egy váratlan helyzet könnyen boríthatja az elképzeléseket, így valószínűleg más meccset láthattunk volna, ha nincs Simon Deli kiállítása a 23. percben. Clement biztos nem lesz rá büszke, teljesen ostoba kezezés volt, de tegyük hozzá: Ezt a védést még Mignolet is megirigyelhette volna.

A kezezésért megítélt tizenegyest Bruno Fernandés lőtte be, így hamar gól és emberhátrányba kerültek a belgák. Innentől pedig nem volt megállás manchesteri részről. Előbb a télen szerződtetett Ighalo szerezte meg első gólját a United színeiben, majd a sérüléséből visszatérő Scott McTominay lőtt higgadtan a tizenhatos vonaláról.

Félidőben 3-0 volt az állás, és Dennisék valószínűleg már ki sem jöttek volna a folytatásra, de nem volt mit tenni. A második félidőben ennek tükrében már nem is igazán harcoltak a csapatok, mindkét fél „beletörődött” a sorsába. Azért jutott még két gól erre a játékrészre is: Fred volt mindkétszer eredményes, a gólpasszokat pedig a csereként pályára küldött Chong és Lingard adták.

A vártnál sokkal simább győzelem született, de ehhez szükség volt Simon Deli butaságához is. A Vörös Ördögök csettinthetnek a sorsolás láttán: A LASK Linz lesz az ellenfél.

Internazionale – Ludogorec: 2-1 (2-1)

G.: Biraghi, Lukaku ill. Oliveira-Souza

Továbbjutott az Inter 4-1-es összesítéssel

Zárt kapus mérkőzésen kellett megvívni az Internek a bolgár Ludogorec Razgrad ellen, ugyanis az észak-olasz tartományokat karantén alá helyezték a járványhelyzet miatt. Antonio Conte legénysége 2-0-s előnnyel várhatta a visszavágót, az első meccsen a friss szerzemény Cristian Eriksen és Lukaku góljára nem érkezett válasz.

Az olaszok kezdték jobban a találkozót, már a 4. percben vezetést szerezhettek volna, de Romelu Lukaku ziccerét könnyedén védte Iliev. A 16. percben Cicinho kezét érte a labda, de Siebert számára ez nem ért büntetőt. A 26. percben eléggé gyanús körülmények között szerzett vezetést a vendég csapat: Oliveira-Souza lökte el magától Diego Godínt és lőtt gólt közelről. Souza könyöke kint volt, így mindenképp véleményes a találat, főleg, hogy az EL ezen szakaszában már a VAR is segíti a játékvezetőket.

Megemberelte magát a Conte-csapat és Biraghi szerencsés góljával egyenlítettek a 32. percben. Iliev vastagon benne volt a gólban, beadásra számított, így a rövid oldalt védtelenül hagyta. A 49. percben pedig egy komédiába illő góllal immáron ők vezettek: Lukaku hanyatt esve fejelt kapura, amit még védett Iliev, de a kipattanó pont a belga csatár fején landolt, ahonnan a kapuba pottyant a labda.

A hátralévő időben még sor került egy Alexis és egy Lukaku kapufára, valamint pár kisebb helyzetre, de az eredmény maradt.

Lukakuék EL-győzelméhez pedig a Getafén keresztül vezet az út.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső