EL 2019-2020 összefoglaló – III. rész

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 02.

Szokásos összefoglalónk harmadik része következik (Kattints ide az első és második részért!), ahol a maradék öt párharc történéseit vesszük górcső alá.

Celtic – FC Köbenhavn: 1-3 (0-0)

G.: Edouard ill. Santos, Biel, N’Doye

Továbbjutott a Köbenhavn 4-2-es összesítéssel

A Rangers után a versenyben levő másik skót csapat is pályára lépett két nappal később. Ők Koppenhágából tértek haza egy 1-1-es döntetlennel, egyértelműen ők számítottak a mérkőzés esélyeseinek, ezt a fogadóirodák is így gondolták, egy dán győzelem kilencszeres pénzt ért a bukiknál.

Az első félidőben sokkal aktívabban támadtak a hazaiak, egy kapufánál többre viszont nem futotta, de ez az eredmény nekik kedvezett az idegenben lőtt gól miatt.

A második félidőben hamar hátrányba kerültek, egy rendkívül nagy hiba után: Az 51. percben Taylor szerette volna hazaadni a labdát, de rövidre sikeredett, így az Santos elé került, aki a középen érkező társ elé akart tálalni, de a visszaérő védő estében ezt megakadályozta. Azt viszont már nem tudta, hogy Santos erre a labdára is lecsapjon és könnyedén a hálóba emeljen. Saját magát sodorta nehéz helyzetbe a Celtic, hiszen az első félidőben pontot tehetett volna a mérkőzésre, helyette most futhattak az eredmény után.

A 71. percben Karl-Johan Johnsson, a hazaiak kapusa bemutatta a forduló védését. Már szinte vert helyzetben volt, a földön feküdt, de bele tudott kapni a csereként beállt Griffiths lövésébe, óriási bravúrral mentve meg csapatát a góltól. A 82. percben viszont már ő sem segíthetett: Sigurdsson kapott bele kézzel egy beadásba, a bíró pedig videózás után megítélte a tizenegyest, Edouard laza emelése pedig utat talált a kapuba, 1-1.

Sokan gondolták, hogy ettől a góltól majd összeesnek a koppenhágaiak, de elég volt egy középpályán elveszített labda a hazaiaktól, hogy megtörténjen a baj. Két gyors passzal a Celtic kapuja előtt termettek és Biel újra megszerezte a vendégek számára a vezetést. Ezzel a góllal el is dőlt, 5 perc alatt kellett volna két gólt rúgni a Celticnek. Helyette N’Doye tette fel az I-re a pontot, egyéni szólója után (4 embert vert meg) beállította a 3-1-es végeredményt.

A Köbenhavn a Sportingot kiejtő Basaksehirrel találkozik a folytatásban.

Benfica – Sahtar Donyeck: 3-3 (2-1)

G.: Pizzi, Ruben Dias, Rafa Silva ill. Ruben Dias (öngól), Stepanenko, Alan Patrick

Továbbjutott a Sahtar Donyeck 5-4-es összesítéssel

Benfica vs Sahtar Donyeck - Europa League 2020

2-1-es előnnyel érkezett Portugáliába az ukrán Sahtar csapata. A csütörtök este lejátszott találkozó az egyik legizgalmasabb és legfordulatosabb meccset hozta a fordulóban.

Már a 10. percben 1-1-et mutatott az eredményjelző az Estadio de Luzban. A 6. percben Pizzi iramodott meg a kapu felé, mivel nem támadták meg lövésre szánta el magát, Pyatov nem tudott hárítani. Rá három percre egyenlítettek a vendégek, Dodo középre passzolt labdáját Ruben Dias kanalazta be a saját kapujába. Öngólját hamar javította a belső védő, egy szögletnél ő emelkedett a legmagasabbra és bólintott, ezzel ismét vezetéshez juttatta a csapatát.

Szinte még el sem kezdődött a második játékrész, de már 3-1 volt az állás a Benficának: Rafa Silva egy visszatett labdát tekert a jobb felső sarokba, de ennek sem örülhettek sokáig Weiglék, mert a Sahtar újra egyenlíteni tudott. Stepanenko Diashoz hasonlóan szögletből fejelt gólt. A 71. percben pedig Alan Patrick gondoskodott arról, hogy az ukránoknak ne kelljen izgulniuk. Egy balról érkező beadásba még bele tudta tenni a lábát Alex Grimaldo, de a labda pont a brazil középpályás elé került, aki 3-3-ra alakította a meccs állását és bebiztosította a továbbjutást.

A Sahtar a Wolfsburggal csap össze legközelebb.

Arsenal – Olympiakosz: h.u. 1-2 (0:0)

G.: Aubameyang ill. Cissé, El Arabi

Továbbjutott az Olympiakosz 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

Arsenal vs Olympiakosz - Europa League 2020

Az Arsenalnak rendkívül fontos volt az idei EL sorozat, mert a bajnokságban csak a kilencedik helyen szerénykednek, a sorozat megnyerése automatikus belépőt jelentett volna a következő évi Bajnokok Ligája mezőnybe. Minden esélyük meg is volt a következő körbe kerülésre, hiszen az első fordulóban 1-0-ra megverték a görögöket Alexandre Lacazette góljával.

A kezdőt látva is látszott, hogy Mikel Arteta nem veszi félvállról a találkozót, a lehető legerősebb tizenegyet küldte pályára. Csalódniuk kellett azonban azoknak, akik az Ágyúsoktól gólfesztivált vártak. Az első félidő viszonylag eseménytelenül telt el, egy gólt ugyan szerzett az Arsenal, de azt (jogosan) les címén érvénytelenítették.

Nem volt megnyugtató Özilék előnye, hiszen az Olympiakosz bármikor találhatott egy gólt, ami máris túlórát jelentett volna a csapatok számára. Így is lett, a belső védő Pape Abou Cissé (aki valószínűleg nem is játszott volna, ha Rubén Semedo nincs eltiltva) egy szögletnél teljesen üresen érkezett, és senkitől sem zavartatva bólintott a hálóba. A londoniak mestere valószínűleg nem fogja megdicsérni játékosait, rosszul osztották el az embereket, Mesut Özil gyakorlatilag a semmit fogta, ezért maradhatott ennyire üresen Cissé.

Innentől még akadtak helyzetek itt is-ott is, de újabb gól nem született, jöhetett a ráadás, ahol a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang gyönyörű góllal egyenlített. Egy beadást követően ollózó mozdulattal juttatta hálóba a labdát. Nem volt sok hátra a meccsből, a 119. percben jártunk, és az Arsenal védelme ismét rövidzárlatot kapott. Juszuf El Arabi köszönte szépen a lehetőséget és becsúszva lőtte be a továbbjutást érő gólt.

Aubanak még volt egy elképesztően nagy helyzete, de talán maga is meglepődött azon, hogy a labda elé került, így kimaradt a ziccer, maradt az 1-2. Kiesett az Arsenal.

Olympiakosz – Wolverhamtpon meccset rendeznek a következő körben.

Ajax – Getafe: 2-1 (1:1)

G.: Danilo, Olivera Miramontes (öngól) ill. Jaime Mata

Továbbjutott a Getafe 3-2-es összesítéssel

Az első kör egyik legnagyobb meglepetése volt a spanyol Getafe tükörsima győzelme az esélyesebbnek tartott Ajax ellen. A hollandok még kapura sem lőttek, míg a hazaiak kétszer is mattolni tudták Onana helyettesét, Bruno Varelát.

Kétgólos hátrányt kellett volna tehát ledolgozni Erik Ten Hag együttesének, de négy perc elteltével jött a hidegzuhany: Jaime Mata előtt szerencsésen maradt ott egy labda az ötös környékén, a tapasztalt csatár nem hibázott, spiccel lőtt Onana mellett a kapuba. Ez azt jelentette, hogy már három gól is kevés lett volna az Ajax továbbjutásához, négy gólra pedig kevés esély mutatkozott.

A 10. percben azért sikerült faragni a hátrányon. A topklubok révén körbeudvarolt Donny Van de Beek ügyesen húzott el a baloldalon, beadását Ryan Babel okosan átlépte, a túloldalon érkezett a brazil Danilo és ezt a helyzetet lehetetlen volt elrontani. Nem is rontott, 1-1.

Nagy volt a feszültség, még a két edzőnek is sikerült a pálya szélén verbálisan összeugrani, a negyedik játékvezetőnek kellett rendet tenni. Hiába a nagy akarás, a Getafe sokkal összeszedettebben és higgadtabban futballozott, és csak a szerencsének köszönhetően nem kapott gólt az Ajax, ugyanis a vendégek kétszer is a kapufát találták el. A szépségtapasz azért összejött, egy éles szögből elvégzett szabadrúgásba csúsztatott bele Olivera Miramontes, a vendégek balbekkje, így kialakítva a 2-1-es végeredményt.

Nem sokan tettek volna pénzt a Getafe győzelmére, de a két meccs képét látva teljesen megérdemelt Pepe Bordalásék továbbjutása. Készülhetnek az Inter elleni meccsre.

Red Bull Salzburg – Eintracht Frankfurt: 2-2 (1-1)

G.: Ulmer, Onguene ill. André Silva (2)

Továbbjutott az Eintracht Frankfurt 6-3-as összesítéssel

Nem szándékosan rendezték pénteken az osztrák és német csapat meccsét, de az időjárás közbeszólt. A meteorológusok 120 km/órás szelet prognosztizáltak, így válságértekezletet követően a halasztás mellett döntöttek és csak másnap játszották le a mérkőzést.

Frankfurtban elég simán intézték el Szoboszlaiékat, így nagy játékra és csodára lett volna szükség, hogy innen visszakapaszkodjanak. Az első negyed óra a hazaiakról szólt, már a 10. percben vezetést szereztek Ulmer bombagóljával. A gólon kívül is dolgoztak ki helyzeteket, de nem tudtak közelebb zárkózni. A túloldalon André Silva puskázott el egy száz százalékos ziccert, de a 30. percben javított. Kostic beadására érkezett a rövid oldalon és védője szorításában fejelt a kapuba.

Egyre kevesebb ideje maradt a Salzburgnak, de Szoboszlai szögletét követően Onguene gólja miatt ismét felcsillant a remény. Amit újfent André Silva rontott el, megpattanó lövését nem tudta védeni Stankovic. A vége így 2-2, de mindenképp jár az elismerés a magyar válogatott középpályásnak és csapatának.

A következő körben Frankfurt – Basel meccset rendeznek.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső