Elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott az EB-n

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 23.

A hazai rendezésû, Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokságon a várakozásoknak megfelelõen a magyar férfi válogatott könnyed és sokszor tényleg közönségszórakoztató játékkal 14-10-re verte Oroszországot a negyeddöntõben és így az elõdöntõben Montenegró ellen szállhatnak majd vízbe. Ahogy számítani lehetett rá, teltház, 6000 nézõ fogadta a vízbe ugró csapatot és a mérkõzés elõtt az FTC-Telekommal minden lehetséges sorozatot megnyerõ Varga Zsoltot, akit holtversenyben az olasz válogatottat világbajnoki címig vezetõ Alessandro Campagnával az év edzõjének választottak a vízilabda sport berkein belül.

Varga így rövid idõn belül ismét díjat vehetett át, hiszen korábban az Év Sportolója Gálán is a legjobb edzõnek járó elismerést gyûjthette be. Bár a szakírók és szakértõk szerint a magyar válogatott volt a negyeddöntõ esélyese, miután a korábbi két negyeddöntõn az esélyesebb csapatok, az olaszok és a szerbek estek ki a montenegróiak és a spanyolok ellen (utóbbiak igazán öldöklõ küzdelemben tudtak továbbmenni), egyáltalán nem lehettünk biztosak benne, hogy könnyedén hozni tudjuk majd az oroszok elleni meccset. Fõleg, hogy a meccs elsõ és második negyede sem hozta azt a játékot, amit vártunk a csapattól, hibás passzok és gyenge lövések jellemezték a játékunkat, de ami igazán meglepõ volt, az a lassúság és a dinamika hiánya.

Látszott a játékosokon, hogy a meccs nélkül töltött négy napban kemény fizikai megterhelésnek tette ki õket az edzõ, Marcz Tamás, aki tudta, hogy nem az oroszok elleni mérkõzés lesz a sorsdöntõ ebben a sorozatban. Az elsõ negyedet csak 3-2-re tudta megnyerni a magyar csapat, a második negyedben pedig 3-3 lett a negyeden belüli eredmény, ebben közrejátszott az is, hogy több poszton frissítettek az oroszok a grúzok ellen megnyert nyolcaddöntõhöz képest, például a 13 gólt kapó Pjotr Fedotov helyett ezúttal Vitalij Sztacenko kapott bizalmat.

Így félidõben azt láthattuk, hogy a magyar válogatott mindössze egyetlen góllal vezet az oroszok elõtt, ami annak is volt köszönhetõ a fáradtság és a merevség mellett, hogy az emberelõnyös helyzeteinket nem igazán tudtuk kihasználni. A harmadik negyed aztán teljesen más sebességet hozott, Varga Dénes majd Manhercz Krisztián góljaival már háromgólos volt az elõny és bár az oroszok tudtak szépíteni, Erdélyi Balázs megint betalált, ezúttal rosszkéz-oldalról és így maradt a háromgólos különbség.

Ekkor már a nézõk is érezték, hogy irányban van a válogatott, egyre jobban jött a biztatás és amikor Varga Dénes bedobta a megítélt ötméterest, már sejteni lehetett, hogy innen nincs visszaút az oroszok számára. Összeállt a védekezésünk, megvolt a dinamika, jöttek a passzok és a jó lövések is, hátul pedig Nagy Viktor védte, amit lehetett.

Volt ugyan egy kettõs emberhátrányos helyzet, amit az oroszok szépen megoldottak, de végül így is sikerült kétgólos elõnnyel ráfordulni az utolsó negyedre, amely Hárai Balázsról szólt, aki ebben a nyolc percben nagyon fontos játékokat hozott össze, Manhercz pedig bedobta, amit kellett. És amikor egy emberelõnyös helyzet után simán bevágta Varga Dénes a helyzetet és öt gólra nõtt az elõny, akkor már eldõlt a dolog.

Tehát az oroszok ellen könnyedén nyert a magyar csapat, de azt be kell látni, hogy ezzel a teljesítménnyel Montenegró ellen sokkal nehezebb dolga lesz a csapatnak és ezt Marcz Tamás is elismerte, aki szintén úgy látta, hogy ennél jóval nehezebb mérkõzésre kell számítani az elõdöntõben. Remélhetõleg igaza lesz, hiszen állítása szerint bõven több van a játékosokban, sokkal többet kell blokkolni és úgy tényleg lehet esély a döntõbe jutásra.

És miután Horvátország a várakozásoknak megfelelõen már az elsõ negyedben három góllal vezetve simán verte a görög csapatot, ki is alakult az elõdöntõ párosítása, a mieink Montenegróval, a horvátok pedig a spanyolokkal fognak játszani – és ha úgy alakulna, hogy a spanyolok jutnának be mellettünk a döntõbe, akkor már garantált lenne az olimpiai részvétel is, hiszen a spanyolok már korábban kiharcolták a kijutást a világversenyre.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső