Elődöntőihez érkezett az U21-es EB – I. rész

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 01.

A koronavírus és a megannyi probléma tükrében némileg meglepő, hogy végül megrendezték a magyar – szlovén U21-es Európa-bajnokságot, de egyelőre úgy tűnik, hogy rendben lebonyolításra kerül a torna. Március 30-án és 31-én értek véget a csoportok küzdelmei, sajnos a Gera Zoltán által irányított magyar nemzeti tizenegy csoportutolsóként, nulla ponttal, mindössze két rúgott és tizenegy kapott góllal búcsúzni kényszerült a sorozattól.

Két hónapos kihagyás után aztán a negyeddöntőkkel folytatódott az EB, a legjobb négybe kerülésért Dánia, Németország, Portugália, Olaszország, Hollandia, Franciaország, Spanyolország és Horvátország legjobbjai mérkőztek meg.

A négy meccs mindegyike jó színvonalú futballt és elképesztő izgalmakat hozott. Két meccs hosszabbításban dőlt el, egy pedig tizenegyesekkel, egyedül a holland – francia meccsnek lett vége 90 perc futballt követően.

Lássuk az eredményeket!

Dánia – Németország: 2-2 (tizenegyesek után 5-6)

G.: Faghir, Nelsson ill. Nmecha, Burkardt

A németek számítottak a találkozó esélyeseinek, a kezdőben több olyan játékos is szerepet kapott, akik már a Bundesligában is bizonyítottak, és hétről hétre szerepet kapnak. Gondolunk itt Schlotterbeckre, Pieperre, Bakura vagy Wirtzre.

A mérkőzést Székesfehérváron, a MOL Fehérvár FC stadionjában bonyolították le, és a dánok alapos munkára, küzdésre kényszerítették a német válogatottat. Panaszra nem lehetett okunk, a németek gyilkos tempót diktáltak, gyakorlatilag az egész félidőt Christensen kapuja előtt töltötték, de a dánok is néha-néha eljutottak az ellenfél tizenhatosáig.

Gól nem esett, de Mergim Berisha és Anders Dreyer ziccerénél közel jártunk hozzá.

Az igazi izgalom a második félidőben került képbe: A 69. percben ugyanis az esélytelenebbnek gondolt dánok vezetést szereztek. Három perccel korábban váltotta Bruun Larssent Wahidullah Faghir, a Vejle futballistája, aki mindössze 17 esztendős, és ez volt az első gólja az U21-es csapat színeiben.

Nem volt mese, támadni kellett Wirtzéknek, mert húsz percre voltak a kieséstől. Mentek is előre, ami lehetőséget nyitott a dán kontrák előtt, de az északiak nem tudták lezárni a meccset. Helyette a 88. percben kaptak egy gólt. Egy szögletet csúsztattak meg középen, a hosszún egyedül ácsorgó Lukas Nmecha beletette a lábát, 1-1.

Jöhetett a hosszabbítás, de ott sem tudtak dönteni a csapatok. Az első tizenöt percben a németek átvették a vezetést Jonathan Burkardt megpattanó lövése után, de Albert Capellas Herms fiai nem adták fel, és Victor Nilssen révén a 108. percben betaláltak.

Jöhettek a tizenegyesek, amit a németek bírtak jobban idegekkel. Bár kezdetben nem úgy tűnt, hiszen Burkardt már az első körben rontott, de aztán a harmadikban a vezetést megszerző Faghir és a hetedikben Kristansen sem tudta átverni Dahment. Mivel a németek az első kör után nem hibáztak, így ők jutottak az elődöntőbe.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Portugália – Olaszország: 5-3 (hosszabbítás után)

G.: Dany Mota (2), Ramos, Jota, F. Conceicao ill. Pobega, Scamacca, Cutrone

Egyenlő erők csatáját ígérte a portugál – olasz U21-es elődöntő, és nem is kellett csalódnunk, két nagyon jó gárda csapott össze egymással. Repkedtek a gólok, a mi dolgunk mindössze annyi volt, hátra dőljünk, és élvezzük a mérkőzést.

Ahol már a 6. percben a portugálok kerültek előnybe, Dany Mota csodálatos mozdulattal, ollózva juttatta hálóba a labdát.

A Monza támadója a 31. percben újra lecsapott, ismét az ötösről lőhetett, most nem háttal a kapunak, hanem egy labdaszerzést követően egyenesen a kapus szeme közé bombázott.

De még a Spezia labdarúgója (pontosabban a Milané, de a Speziánál töltötte az elmúlt évet) Tommaso Pobega visszahozta a reményt, az első játékrész utolsó percében szépített.

A szünet után hamar meglehetett volna az egyenlítés, Davide Frattesi (Dany Mota csapattársa a Monzában) forintos labdát kapott, ám a fejesét elképesztő bravúrral szögletre ütötte Diogo Meireles Costa, a Porto hálóőre.

Öt perccel később ezt csúnyán kihasználták a portugálok, senki nem figyelt arra, hogy Goncalo Ramos teljesen üresen van, jött is a lefejelt labda, amit elegánsan juttatott kapuba a 19 esztendő középpályás.

Két percig tartott a kétgólos előny, mert Gianluca Scamacca góljával ismét szépítettek az olaszok.

És végül a meccset hosszabbításra mentették, a 89. percben Sottil balról adott középre, ott érkezett Patrick Cutrone, és a rövidbe pörgetett.

De az olaszok szarvát azonnal letörte saját játékosuk. Alig kezdődött el a hosszabbítás, Matteo Lovato kézzel odaütött ellenfele arcára, miközben egy labdáért viaskodtak, és mivel volt már egy sárga lapja, a második azt jelentette, hogy emberhátrányban kéne az amúgy is remek portugál csapat ellen csodát tenni.

Ez nem sikerült.

A negyedik és ötödik gólt két csere, Jota és Francisco Conceicao hozták össze. Hiába na, az alma nem esik messze a fájától…

A portugálok így egy gólgazdag, izgalmaktól sem mentes, remek meccsen múlták felül az olaszok legjobbjait, és készülhetnek a 3-i elődöntőre.

Hamarosan érkezünk a másik két negyeddöntővel!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső