EURO 2020 – 10 ok, amiért imádjuk az idei Európa-bajnokságot

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 01.

A 2020-as Európa-bajnokság, amit 2021-ben rendeznek meg az egyik legjobb, amit valaha láttunk. Voltak félelmeink, hiszen a koronavírus nagyon átrajzolta a futballmenetrendeket is, rettegtünk, hogy egy rakás fáradt játékos fog lézengeni majd a pályán, ami nem lett volna egyáltalán meglepő, elképesztő terhelésnek lettek idén kitéve a játékosok.

Erre fel, mit látunk? Fantasztikus meccseket, gyönyörű gólokat, hihetetlen iramot, és ez nekünk tetszik. Nagyon tetszik. Össze is szedtünk tíz okot, hogy miért vagyunk ennyire oda az idei Európa-bajnokságért! Lássuk őket!

1.: Senki sincs biztonságban

Nyilván vannak, akik ezt a pontot pont nem fogják idevalónak érezni, de igenis van annak egy bája, ha a nagycsapatok nincsenek százszázalékos biztonságban. Márpedig itt nagyon nincsenek. Magyarország csoportjában ott volt három, kőkemény ellenfél, akik közül már senki nincs versenyben. Kiesett Portugália (Belgiummal szemben), kiesett Németország (Angliával szemben) és kiesett Franciaország is (Svájccal szemben). Ne feledjük, a luzitánok nyerték az öt évvel ezelőtti EB-t, a franciák pedig 2018-ban, Oroszországban világbajnoki címet szereztek.

A nagyok közül Olaszország, Spanyolország, Belgium és Anglia állják a sarat, egyelőre. Egyelőre, mert például az olaszok és a belgák egymás ellen játszanak, így egyiküktől mindenképp búcsúzni fogunk.

A csoportmeccsek alatt is láthattunk meglepetéseket, amikor Dávid legyőzte vagy legalább megszorongatta Góliátot, és ez egy semleges szurkoló számára maga a kánaán.

2.: A magyarok játéka

Maga az egész miliő parádésra sikeredett. Pedig lemondtak Marco Rossi legénységéről abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy pontosan melyik csoportba is kerülünk. Csak mi magunk nem mondtunk le a jó szereplésről, és az utolsó másodpercig élt a remény, hogy ebből a csoportból képesek lehetünk tovább lépni. Nem sikerült, de örök élmény marad a játékosoknak és a szurkolóknak egyaránt.

Azoknak is, akik „csak” a TV képernyőin keresztül követték a találkozókat, és azoknak is, akik élőben, a Puskás Arénában foglaltak helyet. Nem beszélve a fergeteges vonulásokról… Nekünk ez valóban egy olyan élmény volt, amit még az unokáinknak is mesélni fogunk.

3.: A közönség

Ha ezt húsz évvel később valaki elolvassa, remélhetőleg homlokráncolva csodálkozik rá az írásra. A közönség, mint plusz? Igen! Voltak idők, amikor üres, kongó stadionokban kellett megmérkőzniük a csapatoknak, ahol olyan csend honolt, hogy minden egyes szót, rezdülést hallottunk. A játékosok számára felüdülés végre közönség előtt játszani, a hangulat a legtöbb helyszínen fantasztikus volt, és itt ki kell emelni a Puskás Arénát, amelyen négy teltházas mérkőzést rendeztek.

4.: Gólok, gólok és gólok

Összesen három mérkőzés volt eddig az EB-n, amelyen egyetlen gólt sem láthattunk, a Horvátország – Spanyolország, illetve a Franciaország – Svájc pedig olyan szintű őrületet eredményezett, amit álmunkban sem reméltünk. Összesen ezen a két találkozón 14 gól esett, ami pedig a torna összgólszámát illeti: Már megdöntötték a fiúk az öt évvel ezelőttit, akkor összesen 108 gól esett, a mostanin pedig már 123 (ez 2,8-as átlagot jelent), és még hátra van hét mérkőzés.

5.: Gólok, és micsoda gólok!

A mennyiség egy dolog, de itt minőségben is megkaptuk azt, ami jár. Gyönyörű gólokkal szolgálják ki a közönséget és a tv képernyői előtt ülőket a játékosok, elég csak Patrick Schick majd’ 50 méteres lövésére gondolni, esetleg Paul Pogba csavarására, de mondjuk Aleksei Miranchuk finnek ellen szerzett gólja sem volt kutya. Az biztos, hogy nehéz dolgunk lesz, amikor a legszebb 3 vagy 5 gólt próbáljuk meg összeszedni a torna végeztével.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

6.: Remek játékvezetés

Voltak természetesen necces esetek a kontinensviadal során, de a játékvezetők és a VAR együttműködése eddig szinte hibátlan. Talán egyedül Mateu Lahoz francia – portugálja volt problémás, ahol a bíró három tizenegyest is befújt, de ismerjük őt régóta, egyszerűen imád a spanyol a középpontban lenni. Remélhetőleg, a maradék hét mérkőzés is ilyen simán megy le.

7.: Luca Loutenbach

Nem tudunk túllenni a srácon, aki az Európa-bajnokság arca lett. A 28 éves svájci szimpatizáns a franciák elleni mérkőzésen mutatta meg egy perc alatt, hogy mit képes művelni az ember idegrendszerével a futball. Egy csapásra híres ember lett belőle, és azzal a két fotóval örökre bevéste magát a történelemkönyvekbe. Mi imádtuk és a mai napig imádjuk.

8.: A dánok menetelése

Szerettük volna, ha korábban is látunk már ilyesfajta összefogást a futballpályákon és azon kívül, ehhez egy olyan esemény kellett, ami majdnem tragédiába fulladt. Christian Eriksen a pályán esett össze a finnek elleni első mérkőzésen, életét csapattársának, Simon Kjaernek és a gyors orvosi segítségnek köszönheti. Ezután a dán csapat olyan szintű támogatást kapott, amelyet még sosem láttunk. A világ minden tájáról érkeztek üzenetek Eriksennek, a dán csapat pedig hamar mindenki kedvencévé vált. Ahogy hősiesen körbeállták bajban levő csapattársukat, ahogy Kjaer és Schmeichel nyugtatta Eriksen feleségét. Mind szörnyű, egyben felemelő pillanatok voltak.

A dán és finn közönség együtt skandálták az Inter játékosának nevét, majd a Dánia – Belgium mérkőzés tizedik percében a játék is megállt, hogy játékosok, stábtagok, bírók és közönség egy emberként tapsolja meg őt.

Ez pedig annyira felspannolta a játékosokat, hogy már a negyeddöntőben vannak, és simán van esélyük arra, hogy a legjobb négybe kerüljenek. A szíve mélyén egy picit mindenki szurkol nekik, talán még az ellenfél, Csehország szurkolói is. Csak egy icipicit.

9.: Ipari mennyiségű öngól és kihagyott tizenegyes

Ez nem feltétlenül egy hozzáadott érték, de tény, hogy feldobja a meccseket. Hihetetlen öngólok tarkították a mérkőzéseket, gondoljunk Dubravka mozdulatára, vagy Unai Simón rossz labdaátvételére.

Merih Demiral nyitotta meg a sort a nyitómeccsen, azóta pedig másik nyolc játékos talált a saját kapujába.

Tizenegyesből összesen 15 volt – eddig -, a találati arány pedig finoman fogalmazva is pocsék, alig éri el az 50 százalékot, hétszer hibáztak a rúgó játékosok.

10.: A helyszínek

Ez kicsit visszás, mert valakinek pozitív, valakinek pedig negatív, hogy összesen 11 helyszínen rendezik meg a tornát. Számunkra azért lehet mégis pozitív, mert sajátjainkat így kétszer is láthattuk hazai pályán, ami mondani sem kell, mekkora lökést jelentett a csapatnak.

Természetesen az ekkora távolságokat leküzdő játékosok számára ez akár negatív is lehet, és bizony vannak, akik elég sokat és sokszor kellett, hogy átszeljék Európát egy repülőn.

+1.: Rekordok egymás hegyén-hátán

Cristiano Ronaldo jelen pillanatban a góllövőlista élén áll, ám tovább már nem tudja növelni a találatainak számát. Így is bámulatos rekordot állított be, a legendás iráni, Ali Daei 109 gólt szerzett a válogatottban, ezt érte most utol az ötszörös Aranylabdás.

A lőtt gólok rekordjáról már tettünk említést, ahogy a tizenegyesekről és öngólokról is. Minden szempontból egy emlékezetes torna végén járunk, amire megérte várni.

De ne búcsúzzunk az Euro 2020-tól, még van hátra hét mérkőzés, amit már alig várunk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső