EURO 2020 – A Nyolcaddöntők Összefoglalói: I. rész

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 28.

Robogunk, mint a gyorsvonat, már lejátszották az Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek a felét, ma, illetve holnap este pedig a másik négy, szabad hely is feltöltésre kerül. Született meglepetés, született papírforma, születtek szép gólok, annak fogunk nekiveselkedni, hogy összefoglaljuk, mi is történt a hétvégén a kontinensviadalon.

Wales – Dánia: 0-4

G.: Dolberg (2), Maehle, Braithwaite

Szép jelenettel indult az első nyolcaddöntő, amelyet szombaton koraeste rendeztek. Gareth Bale és Simon Kjaer, a két csapatkapitány pacsiztak össze, majd a walesi egy bekeretezett mezt adott át dán kollégájának, amelyet Christian Eriksennek szántak.

Ezt követően a futballra helyeződött át a hangsúly, walesi bombákkal az elején. Gareth Bale kétszer is próbálkozott két percen belül, azonban egyik lövése sem talált kaput. Következett negyedóra nyugalom – nagyjából -, és a 27. percben Dánia vezető találata. Joakim Maehle tartotta meg az ellenfél térfelén három ember között a labdát, Kasper Dolberg ott állt mellette, a Nice támadója egy kicsit vezette a játékszert, majd 17 méterről kegyetlenül kilőtte a kapu bal oldalát. Nem ez volt az egyedüli találata a támadónak, a második félidő elején újra lecsapott, kihasználva Neco Williams bődületes hibáját. Alig kezdték el a folytatást a srácok, amikor Braithwaite centerezése nem volt elég pontos, ám Williams ijedtében felszabadítás helyett Dolbergnek rúgta a labdát, ő pedig a kapuba, 0-2.

Nem csoda, hogy megy a csatárnak a Johan Cruijff Arénában, korábban éveket húzott le az Ajaxban. Ez teljesen elvette a walesiek kedvét, és innentől kezdve Dánia nagyjából azt csinált a pályán, amit csak akart. Bale-en látszott még az akarás, de egyedül kevés volt, társa pedig nem igazán akadt a harcban.

Bejött csereként Andreas Cornelius, aki nagyon meg tudta bolondítani a védőket, jó pár faultot kiharcolva ezzel saját csapatának.

Már a meccs végén jártunk, egészen pontosan a 88. percben, amikor Wales számára biztossá vált, hogy búcsúzik a tornától: Megkapták a harmadik gólt. Ezt most Joakim Maehle szerezte, okos lövőcsel után bombázta szét a rövid sarkot.

Maehle két perccel később egy piros lapot is kierőszakolt, bár csak annyit tett, hogy futott a labdával. Harry Wilsonnál meg elszakadt az a bizonyos cérna, felelőtlenül, szándékosan lépett oda az Atalanta játékosának, amiért egyből mehetett zuhanyozni.

A hosszabbításban pedig jött a slusszpoén: Martin Braithwaite is betalált, Waleset kiütötték, Dánia pedig a legjobb nyolc között. Bale-ék kiestek, az pedig nem derült ki, hogy a legjobb walesit láthatjuk-e még nemzeti mezben…

A meccs legjobbjának Kasper Dolberget választották az UEFA illetékesei.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Olaszország – Ausztria: 0-0 (h.u. 2-1)

G.: F. Chiesa, Pessina ill. Kalajdzic

Olaszországot tartják a csoportkör után az egyik legnagyobb favoritnak az EB-n, ám Ausztria ellen kegyetlenül megszenvedtek.

Roberto Mancini most sem kezdette azt a Manuel Locatellit, aki Svájc ellen duplázott, a Verratti – Jorginho – Barella hármassal vágtak neki az olaszok, elől, hátul nem volt meglepetés.

A nyugati szomszédainknál a legjobb hír az volt, hogy a sorsdöntő gólt szerző Christoph Baumgartner tudta vállalni a játékot.

Az első igazán jó lövést Spinazzola eresztette el, kicsit kisodródva, egy szép csel után, de Bachmann kapusnak nem kellett játékba avatkoznia.

Az osztrákok veszélyt nem jelentettek Gigio Donnarumma kapujára, a túloldalon pedig inkább Lorenzo Insigne próbálkozott. A séma ugyanaz volt, befelé tör, majd elcsavarja a hosszúra. Egyszer sem sikerült neki igazán.

Az első félidő legszebb jelenete is az Azzurrihoz, pontosabban Ciro Immobiléhoz kötődött. A Lazio támadójának bombája a jobboldali kapufáról pattant a pályán túlra.

A félidőben tehát nem született gól, de az olaszok egyértelműen közelebb álltak hozzá. A folytatásban viszont egy bátrabb Ausztria lépett pályára, David Alaba és Marcel Sabitzer révén kapura is lőttek, de a Milan egykori portásának egyik alkalommal sem kellett játékba avatkoznia. A 64. percben viszont már rezgett a háló, Marko Arnautovic közeli fejese kötött ki a gólvonal mögött. Arnautovicnak ez volt a tornán a második gólja, az elsőt nem sikerült normális, felnőtt ember módjára megünnepelni, és kiderült: A másodikat sem. Most az olasz drukkereket hergelte, mutogatott és beszélt nekik. Aztán visszanyalt a fagyi, a gólt les miatt nem adták meg. Legszebb öröm a káröröm, a stadionban ülő szurkolók egy emberként üvöltöttek, és ez nem csak annak szólt, hogy mégse került hátrányba a csapatuk, hanem annak is, hogy Arnautovic hoppon maradt…

A hajrára Franco Foda és Roberto Mancini is elkezdte frissíteni a csapatát, készültek a hosszabbításra.

Ami el is jött, és Mancini cseréi jobban ültek. Federico Chiesa egy szép egyéni mozdulatsor végén szerezte meg a vezetést, amit Matteo Pessina duplázott meg. Itt már úgy tűnt, vége a dalnak, de a VfB Stuttgart üdvöskéje, Sasa Kalajdzic még visszahozta az osztrák álmokat egy kitekeredett, lehetetetlen szögből fejelt góllal. De az álmok tovaszálltak, Olaszország került a legjobb nyolc közé, Ausztria viszont büszke lehet a teljesítményére.

A meccs legjobbjának Leonardo Spinazzolát választották az UEFA illetékesei.

Hamarosan folytatjuk a második résszel!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső