EURO 2020 – A Nyolcaddöntők Összefoglalói: III. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 29.

A tegnapihoz hasonló összefoglalót szerettünk volna írni a hétfői és keddi meccsekről ömlesztve, de annyira őrült meccseken vagyunk túl, annyi esemény volt, hogy arról egyszerűen képtelenség röviden beszámolni, így a Franciaország – Svájc és a Horvátország – Spanyolország meccs is külön posztot kap. Megérdemlik.

Eddig sem nagyon panaszkodhattunk az Európa-bajnokság színvonalára, alig volt gólnélküli mérkőzés (ha jól számolunk, akkor összesen csak három: Svédország – Spanyolország, Anglia – Skócia, Olaszország – Ausztria), gólok tekintetében már túlszárnyaltuk az öt évvel ezelőtti kontinensviadalt, láttunk gyönyörű gólokat, társrendezők voltunk, és egész egyszerűen felkerültünk újra a futball nagy térképére.

De a torna sajnos már nélkülünk megy tovább. Kicsit más persze így nézni a meccseket, de hisszük, hogy senki nem bánta meg, ha leült a tegnapi napon a TV elé, és mindkét mérkőzést megnézte.

Először a Franciaország – Svájc meccset foglaljuk össze…

Franciaország – Svájc

Az úgynevezett országos egyes, igaz? Hát, Xhakáék bemutatták, hogy a papírformát néha ki lehet dobni a kukába. Elképesztő mérkőzésen vagyunk túl, ahol borult minden, amit előzetesen gondoltunk.

A mérkőzés előtt azt pletykálták, hogy a tréningeken Didier Deschamps a háromvédős rendszert teszteli, mivel mindkét balbekkje (Digne és Hernández) megsérült. Ez be is igazolódott, Kimpembe, Varane és Lenglet volt a három belső védő, előttük a szélen Rabiot és Pavard szerepelt. A csapat többi részében nem volt változás.

A svájciaknál mi is írtuk, hogy Steven Zuber bejátszotta magát a kezdőbe, hiszen három gólpasszt adott a törökök elleni meccsen, ennek Schar itta meg a levét, Rodriguez hátrébb lépett, Zuber pedig az ő helyére.

Tikkadó hőségben léptek pályára a felek, ennek ellenére belevágtak a közepébe, semmi finomkodás. És ez nem csak a franciákra igaz, a svájciak sem riadt gyerekekként lézengtek a zöld gyepen. Másfél perc elteltével már volt egy fejes, bár az akárhonnan is nézzük, nem volt annyira veszélyes.

Negyedóra elteltével aztán megszületett az első gólja a találkozónak: Seferovic lövése pattant le egy franciáról, így került a labda Steven Zuberhez, aki a balszélen átvette a labdát, középre ívelt, Haris Seferovic túlugrotta Clement Lenglet-t (a Barca védője igazából fel sem ugrott) és mellőle a jobb alsóba fejelt. Dicsérjük Zubert, aki negyedik gólpasszát osztotta ki a tornán.

Meglepő indítás, nem sokan gondolták, hogy majd Svájcnak lehet esélye… Erre vezettek.

A gól után egy picit összekapta magát a francia csapat, és többször is esélyük nyílt arra, hogy Yann Sommer eszén túljárjanak. Különösen Adrien Rabiot távoli lövése volt veszélyes, nem sokkal, de elkerülte a kaput.

Karim Benzema alig-alig jutott el a kapu elé, Kylian Mbappé többször, de az utolsó pillanatban mindig odaért valaki, vagy rossz döntést hozott az ifjú zseni.

A második félidő eleje eseménydúsra sikeredett. Ismét Steven Zubert kell kiemelni, aki az 52. percben elfutott a balszélen, Benjamin Pavard mellett visszahúzta a labdát, a védő felrúgta, kis fáziskéséssel a játékvezető is reagált és tizenegyest adott. Ricardo Rodriguez a jobb alsót célozta meg, ahogy Hugo Lloris is, maradt az 1-0.

De nem sokáig, mert Karim Benzema beindult. Az 57. és az 59. percben is betalált, és így már Franciaország volt előnyben.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Sőt, a 75. percben már 3-1 volt az állás, Paul Pogba zseinális csavarása kötött ki a pipában, esélytelen volt megfogni, az EB eddigi legszebb gólja volt talán…

De nem volt vége a meccsnek, és tegnap óta tudjuk, hogy a 3-1-es eredmény sem garancia semmire. Svájc előbb lőtt egy lesgólt, majd egy igazit Seferovic révén, Mario Gavranovic pedig a 90. percben egyenlített. Őrület…

A hosszabbításban nem esett gól, jöhetett a büntetőpárbaj, ahol eleinte egyik fél sem tudott hibázni. Nagyon magabiztos volt Gavranovic, Schar, Akanji, illetve Pogba, Giroud és Marcus Thuram is, Rubén Vargasnál rezgett a léc, de végül betalált, és így tett Presnel Kimpembe is.

Az ötödik körben Admir Mehmedi büntetőjét sem tudta fogni Lloris, Kylian Mbappé pedig elindult elvégezni a saját tizenegyesét. A támadó az egész mérkőzésen próbálkozott, ám valami nagyon nem stimmelt a játékával, nem tudta erényeit kamatoztatni, de ez nem csak a svájciak elleni mérkőzésre, hanem az egész tornára igaz.

Lövése nem volt kifejezetten rossz, ám Yann Sommer eltalálta az oldalt, és kiütötte a jövő tehetségének lövését. Egy ideig nem mert örülni a kapus (nem is csoda, legalább fél méterrel elmozgott a gólvonalról, ami elvileg tilos), ám a bíró végül szabályosnak ítélte meg a védést… Jöhetett az ünneplés.

Kylian Mbappé összesen 14 alkalommal próbálkozott ezen az EB-n, mégis gól nélkül zár, és a döntő tizenegyest is ő rontotta el.

Bombameglepetés, a világbajnok nélkül folytatódik az Európa-bajnokság.

A meccs után

Hihetetlen érzelmi hullámvasút volt a tegnap esti meccs (is), nem csoda, hogy olyan energiák szabadultak fel a svájciakból, amit szavakkal nehéz megfogalmazni. Nem csak a játékosok, az edző, a svájci szakkommentátor és a szurkolók is kivetkőztek magukból.

Az ellenfél érthető módon szomorú volt, Franciaország a torna legnagyobb esélyese volt, és ők is győzni jöttek az EB-re, ám mindig nem lehet nyerni. Didier Deschamps szövetségi kapitány és Hugo Lloris csapatkapitány is védelmébe vette a hibázó Mbappét. Szerintük nagy felelősség az utolsó lövést elvállalni, ám a PSG sztárja ezt kérdés nélkül elvállalta.

„Együtt győzünk és együtt veszítünk” – mondta a Tottenham kapusa.

Mbappé a mérkőzést követően a közösségi médiát használta, hogy elnézést kérjen a szurkolóktól:

Sajnálom a tizenegyest. Segíteni akartam a csapatnak, de kudarcot vallottam. Nehéz lesz elaludnom, de mindig vannak hullámvölgyek ebben a sportágban, amit annyira imádok. Tudom, hogy a szurkolók csalódottak, de szeretném megköszönni a támogatásukat. A legfontosabb, hogy felálljunk és erősebbek legyünk a következő meccsekre. Gratulálok Svájcnak és sok sikert kívánok nekik!

A csapattársak közül egyedül Lucas Digne ment oda megvigasztalni Mbappét, ez talán összefügg azzal, hogy a fiatal franciával elszaladt a ló, olyannyira, hogy Didier Deschamps sem tudja kordában tartani. Hát, igen, a siker hamar az ember fejébe szállhat, főleg ennyire fiatalon.

A hiba ellenére Kylian Mbappé fantasztikus futballista, és ez a hiba hosszútávon előnyére fog válni, kicsit vissza fogja hozni a földre őt.

Svájc tehát a legjobb nyolc között, ahol Spanyolország lesz az ellenfelük. Ők sem játszottak egy vérnyomáscsökkentő mérkőzést…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső