EURO 2020 – A Nyolcaddöntők Összefoglalói: IV. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 29.

Úgy ültünk le a TV képernyői elé, hogy bíztunk abban, jó meccset fogunk látni. Bíztunk benne és nem kellett csalódnunk. Egyáltalán nem. Sőt, az Euro 2020 egyik – ha nem a – legjobb meccsét láthattuk, amit Horvátország és Spanyolország vívott meg egymással.

Mindkét együttes döcögött a csoportkörben, Horvátország kikapott az angoloktól, ikszelt a csehekkel, és csak az utolsó fordulóban tudták kiharcolni a továbbjutást, amikor Skóciát 3-1-re legyőzték.

A spanyolok még veretlenek ugyan, de az első két meccsükön ők sem tudtak nyerni. 0-0 Svédország ellen, 1-1 a lengyelek ellen. Már sokan lemondtak a Luis Enrique-legénységről, ám az utolsó körben felszívták magukat, és parádés játékkal végül 5-0-ra verték Szlovákiát, akik emiatt búcsúzni kényszerültek.

Ebből a párosításból született meg az EB egyik legjobb meccse, ami a legtöbb gólt hozta, és ami a legtöbb fordulatot. Kezdjünk bele!

Horvátország – Spanyolország

Luis Enrique az előző mérkőzéshez képest két helyen változtatott: Visszakerült Ferrán Torres a kezdőbe (Gerard Moreno kárára), illetve Jordi Alba helyét José Luis Gaya, a Valencia balhátvédje vette át.

A játékstílusuk azonban fikarcnyit sem változott, ismét láthattuk, mennyire labdabiztos a La Roja, hogy milyen gyorsak fejben, mennyit tudnak passzolni, és zsebkendőnyi területen, az ellenféllel a nyakukon is képesek higgadtak maradni. Ez mind szép és jó, de mi lesz a góllövéssel?

Erről elsőként Koke gondoskodhatott volna, aki remek mélységi passzt kapott, ám Caleta-Car gyötörte őt, így a lövését Livakovic kivédte. Még szerencséjük is volt a horvátoknak, mert a kapusról kivágódó labda a védőtársat találta el, de szögletre pattant.

A játék képe alapján a spanyolok álltak közelebb a vezetés megszerzéséhez, és Pedri révén hálóba is találtak. Más kérdés, hogy a sajátjukba. Egészen szürreális volt a találat, a labdát járató spanyolok közül a Barca ifjú csillaga volt az, aki jó negyven méterről adta haza a lasztit, Unai Simón azonban nem tudta átvenni, így a játékszer a kapuban kötött ki. Fogták a fejüket a spanyolok pályán és azon kívül is. A gól arra sarkallta a horvátokat, hogy az összezavarodott ibériaiakat megfogják, és Nikola Vlasic révén ez majdnem sikerült is, de a támadó csak az oldalhálót találta el.

Egészen a 38. percig tartott a horvátok vezetése, ekkor egy tüzijáték végén Gaya lőtt kapura, a kiütött labdára Pablo Sarabia érkezett kapuba lőtt.

Így, 1-1-es állással mentek szünetre a csapatok, a félidei statisztika pedig – ismét – érdekes képet mutatott: Moratáék 68 százalékban birtokolták a labdát, 11-szer próbálkoztak kapura lövéssel, míg a horvátok csak kétszer… És igazából ők egyszer sem találták el a kaput.

A fordulás az eredmény ellenére sima spanyol sikert sejtetett, és az 57. percben a fehérmezesek át is vették a vezetést. Egy mintaszerű akciót César Azpilicueta, a jobbhátvéd zárt góllal.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Húsz perces labdázgatást követően Gaya megsérült, meg kellett állítani a játékot egy szabálytalanság miatt, és amíg a bekket ápolták mindenki kihasználta az alkalmat, hogy frissítsék magukat. A szemfüles spanyolok észrevették, hogy a bíró már engedélyt adott a folytatásra, viszont Dalic együttese még nagyban italozik. Pau Torres egy hosszú keresztlabdával lőtte ki Ferrán Torrest, aki a visszafutó és őt követő Gvardiolt lerázva gurította be a harmadik találatot.

Úgy tűnt, ez eldőlt, a maradék időben elfocizgatnak a spanyolok, mert hát ezt kifejezetten szeretik: Az előnyük birtokában labdát tartani, sokat passzolni, nem kockázatot vállalni. Csakhogy a horvátok felbátorodtak, és egy szerencsés Mislav Orsic góllal szépítettek. Cakir segítségére az órája sietett, amely jelezte, hogy a Dinamo Zagreb csatárának lövése áthaladt a gólvonalon.

És innentől a spanyolok védekezni kényszerültek, a horvátok pedig utolsó tartalékaikat megmozgatva szerettek volna egyenlíteni. Dalic cseréi nagyon ültek, ugyanis a 92. percben a másik csere, Mario Pasalic egy gyönyörű fejessel kiegyenlített.

Egyébként a tornán ő volt az ötödik Atalanta játékos, aki kapuba talált (Miranchuk, Gosens, Pessina és Maehle után).

Hatalmas lélektani előnyben voltak Modricék, ráadásul Luis Enrique kihasznált öt cserét, lekapta a pályáról Ferrán Torrest, Sarabiát, Eric Garciát, Kokét, és kényszerűségből José Gayát…

Ezt a lélektani előnyt nem sikerült kihasználni, holott Orsic és Kramaric az első öt percben kétszer is betalálhattak volna. Előbbi lövése alig ment fölé, utóbbi próbálkozását meg valami elképesztő bravúrral védte Unai Simón. Lehet, hogy a kapus hibázott az első gólnál, de ezzel a védéssel bűnbocsánatot nyert.

Kijött a szorításból a spanyol csapat, és a 100. percben egy beadás után Alvaro Morata szétbombázta Livakovic kapujának jobb felső sarkát. Hibázott Josip Brekalo, aki követte a csatárt, ám a beadásnak alászaladt, ezzel előnyhöz juttatta a Juventus csatárát.

És ha egy üzlet beindul… Az egyre inkább kitámadó horvátok mögé be lehetett jutni, így is tett Mikel Oyarzabal, aki végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát. Itt egy pillanatra meg kell állni, és ki kell emelni Dani Olmot, aki mindkét túlórás gólnál az asszisztot adta.

A hátralévő időben Spanyolország még kettőt rúghatott volna, de Morata és Dani Olmo sem volt elég pontos. Maradt az 5-3, egy egészen fordulatos mérkőzésen ment tovább Luis Enrique csapata.

A meccs után

Valószínűleg a horvátoknak már tele van a hócipője azzal a mondással, hogy „A meccset elveszítették, de a szívünket elnyerték”. Ezekkel a mémekkel volt tele az internet a 2018-as VB-döntő után, és most is mindenki dicsérte őket. De mire mennek vele?!

A meccs után Luis Enrique méltatta a hibázó Unai Simónt, elmondta, hogy igazi példaképként szolgálhat a fiatalabb generációnak, mert megmutatta, hogy egy ilyen hiba után is fel lehet állni a padlóról és segíteni a csapatának.

Tény és való, hogy nagyszerű védéseket mutatott be a kapus, gondolunk itt Gvardiol lövésére (még a rendes játékidőben), illetve a hosszabbításban bemutatott bravúrjára. Ez utóbbi lélektani szempontból is jól jött neki is és a csapatnak is.

Kitért még a szövetségi kapitány a sokat kritizált Alvaro Moratára, akit egyébként halálosan megfenyegettek a minap, Luis Enrique természetesen játékosa védelmére kelt. Bármelyik válogatott szerencsés lenne, ha olyan támadója lenne, mint Morata – mondta az 51 éves kapitány.

Zlatko Dalicot is megszólaltatták, ő azt mondta, hogy az előzetes célt elérték azzal, hogy eljutottak az egyenes kieséses szakaszig. Szomorkodott, ami miatt két alapemberének, Dejan Lovrennek és Ivan Perisicnek ki kellett hagynia a találkozót, de csapatával maximálisan elégedett volt.

Mislav Orsic pedig azt bánta, hogy a hosszabbítás első perceiben nem ők találtak be először, mert akkor minden bizonnyal máshogy alakult volna a végeredmény.

A mérkőzés emberének egyébként Sergio Busquetset választották.

Már zajlik az Anglia – Németország, este pedig a Svédország – Ukrajna mérkőzéssel zárul a nyolcaddöntők sora.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső