Euro 2020 – A számok tengerében

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 12.

Egyelőre még furcsa felfogni, hogy nem lesz több mérkőzés a 2020-as (de 2021-ben rendezett) Európa-bajnokságon. Olaszország nyert, Anglia lett a második, az UEFA pedig összeszedett egy csokorral a legérdekesebb számokból. Ezeket fogjuk mi is megvizsgálni.

1 – Federico és Enrico Chiesa

Aki esetleg a fiatalabb generációhoz tartozik nem biztos, hogy tudja, kicsoda Enrico Chiesa. Ő a mostani EB egyik nagy sztárjának, Federiconak az édesapja, és bizony anno ő is az olasz válogatottban rúgta a bőrt. Sőt 1996-ban gólt is szerzett, amit 25 évvel később a fia is megtett. Ezzel ők lettek az egyetlen apa-fiú páros, akik ezt elmondhatják magukról.

2 – Anglia és a lőtt gólok

Anglia lett az első csapat, aki úgy tudott csoportelső lenni, hogy a három csoportmérkőzés alatt mindössze kettő gólt rúgott. Emlékeztetőül: Horvátországot 1-0-ra verték Sterling góljával, majd jött egy Skócia elleni 0-0, végül Csehország legjobbjait szintén 1-0-ra verték. A gólt akkor is Raheem Sterling szerezte.

3 – Svájc és a tizenegyesek

Svájc és a tizenegyesek az egyenes kieséses szakaszban olyan, mint borsó meg a héja. A válogatottnak eddig három meccs jutott egy adott EB ezen szakaszában, és mindegyik tizenegyesekbe torkollott… Az idei EB-n így jártak Franciaországgal szemben, a világbajnokot kiütötték, de a Spanyolország elleni szétlövés a végállomást jelentette.

4 – Az angolok (egyik) rekordja

Ahogy egy kicsit fentebb olvashattátok Anglia megszenvedett a gólszerzéssel a csoportmeccsek alatt, de a negyeddöntőben kinyílt a gólzsák, négy góllal küldték haza Andriy Shevchenko válogatottját, Ukrajnát. Ez volt a történelem során az első eset, hogy négy góllal terhelte meg az ellenfél kapuját a háromoroszlános csapat.

5 – Pickford: Itt úgyse jössz át

Ezt eredetileg Gandalf mondta a Gyűrűk Urában, de igaz Jordan Pickfordra is, aki öt, egymást követő mérkőzésen sem kapott gólt, ami rekord. Gordon Bankset is sikerült megelőzni, joggal nyerte el az Aranykesztyűt az angolok kapusa.

5 – Maradunk az ötösnél

Spanyolországhoz is kapcsolódik egy rekord az ötös számmal kapcsolatban. Még soha, egyetlen csapatnak sem sikerült öt gólt szerezni egy EB döntő szakaszában. Ez most a La Roja Furia számára sikerült, Szlovákia volt a szenvedő fél, egyszerűen megsemmisítették északi szomszédainkat.

8 – Most meg maradunk a spanyoloknál

Nyolc gól esett a Spanyolország – Horvátország mérkőzésen, ami a második leggólgazdagabb találkozó az Európa-bajnokságok történetében. Ráadásul ezt a nyolc gólt nyolc különböző játékos hozta össze, amire még korábban sosem volt példa.

9 – Egy szomorú rekord vége

Most először sikerült Anglia számára megnyerni az első meccsüket. Ez volt a kilencedik alkalom, ezt korábban öt döntetlen és három vereség előzte meg.

11 – Ukrajna és a kapott gólok

Ukrajna válogatottja elégedett lehet a teljesítményével, hiszen a negyeddöntőig meneteltek. Összesen 11 mérkőzés jutott nekik eddig Európa-bajnokságon, de még egyetlen alkalommal sem sikerült kapott gól nélkül lehozni egyet sem.

13 – Spanyol gólrekord

Spanyolország csapata összesen 13 gólig jutott az Euro 2020-on, ami a legmagasabb szám a történelmükben. Svédországnak nem sikerült betalálni, majd a lengyelekkel 1-1-et játszottak, Szlovákiát 5-0-ra verték, a horvátok elleni 5-3-as thrillerre meg senkit sem kell emlékeztetni. Svájcnak is egyszer találtak be, ahogy a későbbi győztes olaszoknak is.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

14 – Cristiano: Gólok és rekordok mindenhol

A portugálok szupersztárja még közel a 36. életévéhez sem lazít. A mostani EB-n sikerült beérnie a legendás Ali Daeit (109 gól), valamint ő lett az első játékos, aki öt különböző Európa-bajnokságon is gólt szerzett. És hogy mi a 14? Cristiano Ronaldo az öt tornája alatt ennyi gólt szerzett a luzitánok nemzeti mezében.

16 – Gólra gól magyar módra

A magyar válogatott teljesítményére csak jókat mondhatunk, hiszen a legnehezebb csoportban sikerült helyt állni, és végül emelt fővel távozhattunk. A Németország elleni mérkőzésen Kai Havertz egyenlítette ki az állást a második félidőben, ám a magyarok a középkezdés után azonnal visszavették a vezetést. Egészen 16 másodpercre volt szüksége Schafer Andrásnak, hogy fejjel mattolja Manuel Neuert.

17 – Kacper Kozlowski

Pontosan 17 esztendős és 246 napos volt a lengyelek csapatában játszót Kacper Kozlowski, amikor pályára lépett, ezzel ő lett a legfiatalabb játékos, aki döntőn részt vehetett. Előtte ez a cím Jude Bellinghamé volt, aki 18 évesen és 4 naposan állt be az angolokhoz. Nem csak ők döntötték meg Wayne Rooney korábbi rekordját, a németek részéről Jamal Musiala és a spanyol Pedri szintén így tett.

18 – Góleső 23-án

Egészen pontosan ennyi gól esett június 23-án, a legtöbb, amit egy nap alatt rúgtak az EB-k történetében. Öt nappal később is volt egy őrület, akkor két mérkőzésen láthattunk 14 találatot (Spanyolország – Horvátország, Franciaország – Svájc).

22 – Benzema, a kabala

A portugálok elleni csoportmeccs – ahol a végeredmény 2-2 lett – egy érdekes rekord végét hozta meg. Az ezt megelőző 22 mérkőzést mind megnyerte Franciaország, amikor Karim Benzema betalált.

23 – A jó dolgokra várni kell

23 év telt el azóta, hogy Craig Burley betalált az 1998-as Világbajnokságon, amit Franciaországban rendeztek. A skót válogatott azóta nem jutott ki világeseményre, Callum McGregor horvátoknak lőtt gólja egy 23 éves átoktól szabadította meg a nemzeti együttest.

24 – A csehek és a tizenegyesek

1960-ban Csehszlovákia csapata elhibázta első büntetőjét. Azóta viszont hibátlanok, 24 alkalommal próbálkozhattak a mészkörből, és egyszer sem hagyták ki…

36 – Giorgio Chiellini

A veterán védő lett a legidősebb csapatkapitány (36 év és 331 nap), aki a magasba emelhette az Henri Delaunay-trófeát. Védőtársa, Leonardo Bonucci pedig a legidősebb játékossá vált, aki EB-döntőben gólt szerzett (34 év és 71 nap).

82 – A második leggyorsabb gól

Emil Forsberg Lengyelország ellen szerzett góljához 82 másodpercre volt szüksége, ez a második leggyorsabb az EB-k történetében. Volt még két nagyon gyors gól ezen a tornán: Yussuf Poulsen 99 másodperc után talált be Belgiumnak, míg Luke Shaw a döntőben 116 másodperc után örülhetett.

142 – Rekord mennyiségű gól

Összesen 142 gólt láthattunk ezen egy hónap alatt, ami természetesen rekord. Igaz, második alkalommal szerepelt 24 csapat a tornán, öt évvel ezelőtt viszont csak 108 gólt láthattunk. Az átlagos gólszám egy meccsen 2.78 lett.

Reméljük, élveztétek ezt a kis összeállítást, hamarosan még jelentkezünk újabb EB-vel kapcsolatos sztorikkal.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső