EURO 2020 – Az Európa-bajnokság Mezőnyének Századosai

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 28.

Javában tart a 2021-re tolt Európa-bajnokság, már az egyenes kieséses szakaszban járunk, négyen már a negyeddöntőbe kerültek (Dánia és Olaszország, Csehország és Belgium), ma és holnap pedig kialakul a legjobb nyolc mezőnye.

Azzal, hogy Belgium jutott a legjobb nyolc közé eldőlt, hogy Portugália nem fog címet védeni, Cristiano Ronaldo pedig nem növeli majd a válogatottsága számát.

Innen jött az ötlet, hogy a mostani mezőny legtöbb válogatottságával rendelkező játékosait szedjük egy csokorba. Szerencsére akadt segítségünk is, úgyhogy fogadjátok szeretettel azt a tíz játékost, aki a legtöbbször viselte a nemzeti mezt a mostani társaságból.

10.: Robert Lewandowski (Lengyelország) – 122

Lengyelországnak megint nem sikerült maradandót alkotnia világversenyen, de ez egyáltalán nem a legnagyobb sztárjukon, Robert Lewandowskin múlt. A Bayern München csatára a Bundesligában rekordot döntött idén, 41 góllal lett gólkirály a német első osztályú bajnokságban, így a lengyelek is tőle várhatták a csodát meg a kiugró teljesítményt.

Lewa végül három góllal zárt a tornán, betalált a spanyoloknak, valamint duplázott a svédek ellen, ám ez semmire nem volt elég. Illetve de, ahhoz, hogy csoportutolsók legyenek.

A most 32 (augusztusban 33) esztendős támadó 2008 óta töretlenül tagja a nemzeti csapatnak, szeptember 10-én szállt be először egy San Marino elleni meccsbe, és rögtön góllal nyitott.

Azóta eltelt majd’ 13 év, Lewandowski ez idő alatt 122-szer lépett pályára Lengyelország színeiben, melynek mára csapatkapitánya lett, és a góltermés sem elhanyagolható: 69 gól fűződik a nevéhez.

9.: Goran Pandev (Észak-Macedónia) – 122

Szintén ennyi válogatottságot tudhat magáénak Észak-Macedónia legendás játékosa, a már 37 esztendős Goran Pandev. Karrierje során több olasz élvonalbeli csapatban is megfordult, ma is aktív és a Genoa játékosa. A címeres mezben viszont nem látjuk többet, az Európa-bajnokságon jelentette be a csatár, hogy a tornát követően többet nem lép pályára a válogatottban.

Nagyszerű búcsút kapott, a Hollandia elleni mérkőzésen lecserélték, társai sorfalat állva tapsolták, de a hollandok is elismerően ütötték össze a tenyerüket. Pandev volt az, aki Észak-Macedónia első gólját szerezte nagy torna döntőjében (Ausztria ellen az első fordulóban). Összesen 122 válogatott mérkőzésén 38 találatig jutott.

8.: Sergio Busquets (Spanyolország – 123

A spanyol válogatott csapatkapitányának nem indult jól az Európa-bajnokság, hiszen a portugálok elleni barátságos mérkőzést követő tesztelésen fennakadt, elkapta a vírust és el kellett hagynia az edzőtábort. Luis Enrique viszont nem rakta ki a keretből egyik legfontosabb játékosát. Lehet, hogy nem ez a fő ok, de nélküle a spanyolok csak két döntetlent tudtak összehozni, harmadik mérkőzésükön viszont kiütötték Szlovákia csapatát.

Busquets is már harminc fölött, így nem biztos, hogy sokáig örvendezteti meg a szurkolókat a játékával, de ezen alkalommal még csúcsra juthat ő is és a spanyol válogatott is.

7.: Hugo Lloris (Franciaország) – 128

Lassan háromszáz mérkőzésnél jár Hugo Lloris, már, ami a Tottenhames karrierjét illeti, egészen 298-szor állt a vonal előtt. A válogatott alapembere, 2008 óta őrzi a franciák kapuját, azóta pedig elért egy Európa-bajnoki második helyezést, 2018-ban pedig világbajnok lett Oroszországban.

Ő is már 34 éves, bár ez egy kapusnál nem akkora akadály, lehet még 2-3 szép év előtte a futballpályán.

6.: Jan Vertonghen (Belgium) – 129

Egy mérkőzéssel játszott többet Llorisnál az egykori csapattárs, Jan Vertonghen, aki nyolc év után távozott a londoni együttestől, és tette át a székhelyét Portugáliába, jelen pillanatban a Benfica alkalmazásában áll. Ezen az EB-n is alapember, pedig már elmúlt 35 éves. A rutinja azonban aranyat ér, így gondolja ezt Roberto Martinez is.

A 129 mérkőzésen – bár nem ez a fő feladata – kilencszer ő is kapuba talált, és folytathatja ezen számok növelését, hiszen Belgium a legjobb nyolc közé került, ahol majd Olaszországgal kell megmérkőzniük. A torna után minden bizonnyal visszavonul a válogatottságtól.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

5.: Marek Hamsik (Szlovákia) – 129

Szintén 129-szer öltötte magára a szlovák mezt Marek Hamsik, aki talán válogatottja legismertebb arca. Sőt, ez nem csak egy „talán”, ez biztos. A Napoliban futballozott hosszú éveken keresztül, ott tett szert világhírnévre. A tizenegy teljes szezon alatt több mint 500 meccse volt, 121 gólja… Ezt követően megjárta Kínát is, most Svédországban játszik. Benne van a korban ő is, elmúlt 33, de a szlovák viszonyokat tekintve még egy ideig nem lesz olyan helyettese, aki majd méltó örököse lehet az extravagáns frizurájáról is híres középpályásnak.

4.: Sebastian Larsson (Svédország) – 132

A svéd válogatott általában Zlatan Ibrahimovicról szólt, ő volt az, aki állandóan ellopta a show-t, még néha akkor is, ha pályára sem lépett. Pedig ott volt még egy szürke eminenciás, név szerint Sebastian Larsson, aki a legtöbbször lépett pályára Svédország színeiben. A jobboldali középpályásként bevethető játékos az Euro 2020-on is főszereplője a svéd csapatnak, Janne Anderson annak ellenére számít rá kezdőként, hogy az EB előtti napokban töltötte be a 36-ot. Karrierje jelentős részét Angliában töltötte, azonban 2018-ban hazaigazolt, azóta az AIK Stockholm játékosa.

3.: Joao Moutinho (Portugália) – 135

Moutinhot nem (sem) kell bemutatni senkinek, a Wolves játékosa ragyogó karriert tudhat magáénak. Az EB-n már nem fog tudni többet játszani, csapata tegnap 1-0-ra kikapott a belgáktól, és bizony már ő sem mai legény, így lehet, hogy ez a 135 jelenti majd a végállomást.

Az Angliában szereplő Moutinho Európa-bajnoknak mondhatja magát, részt vett a 2016-os franciaországi EB-n, és emlékezetes lesz majd nagyszerű távoli bombáiért.

2.: Luka Modric (Horvátország) – 140

Fogalmunk sincs, hogy ez az ember miből van, de az biztos, hogy nem egy sima ember. 35 évesen úgy és annyit fut, mint egy húszéves, technikája továbbra is varázslatos, szinte egyszemélyben testesíti meg a varázslatot. Van is egy angol szójáték, miszerint:

„Magic starts with an M and ends with a C. So does Modric”.

Egy szó, mint száz: Modric még mindig zseniális, a válogatott szíve és lelke, akinek minden bizonnyal ma este meglesz a 141. válogatottsága is. Hogy lesz-e ebből 142? Este kiderül…

1.: Cristiano Ronaldo (Portugália) – 179

Az élen – mint sok más listán – Cristiano Ronaldo áll, aki egészen elképesztő számokat produkál. Minden bizonnyal a belgák elleni mérkőzés volt Cristiano utolsó Európa-bajnoki fellépése, nem is viselte túl jól, hogy csapata búcsúzott. Abban mindenesetre szinte biztosak vagyunk, hogy Katarban még látjuk őt, de közel a 37-hez valószínűleg már ő is érzi, hogy közeledik a vége…

Ezen a 179 fellépésen összesen 109-szer talált be, amivel beérte a legendás iráni játékost, Ali Daei-t. Az UEFA készített egyébként egy listát Európa legjobb góllövőiről, ennek az élén természetesen Ronaldo van, de négy magyar is megtalálható ott: Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Schlosser Imre és Tichy Lajos.

Ez a kis összeállítás még nem végleges, Pandeven kívül (tudtunkkal) senki nem jelentette be, hogy felhagyna a válogatott szerepléssel, ráadásul 5-en még harcolnak az EB-n.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső