EB 2020 – Budapesten lesz az Európa-bajnoki finálé?

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 18.

Idén először nem egy ország, nem is két vagy három szomszédos ország rendezi a futball EB-t, hanem összesen tizenegy helyszínen bonyolítják le a találkozókat. Budapest is a társrendezők között van, három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő jut a magyar fővárosnak, de lehetséges, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik.

A brit The Times szerint az UEFA képviselői kvázi „megfenyegették” az angol kormányt, ha továbbra is ilyen szigorúak a beutazási szabályok, akkor nem csak a döntőt, de a két elődöntőt is elveszik a Wembleytől, azaz az eredeti rendezőtől.

Nem ez lenne az első eset, az idei Bajnokok Ligája-döntőt eredetileg Isztambulban rendezték volna, ám az ottani vírushelyzet miatt új otthont kellett találni. Kézenfekvő megoldás lett volna a Wembley, hiszen a Chelsea és a Manchester City csapott össze, ám a szigorú szabályok végül ezt meghiúsították, és Porto lett a győztes.

De mi is a probléma?

Angliában napok, hetek óta téma, hogy az indiai delta variáns egyre gyorsabban terjed a szigetországban. Emiatt az enyhítéseket Boris Johnson elhalasztotta kerek egy hónappal, konkrétan az EB utáni időszakra tette át.

Az országba jelen pillanatban szigorú feltételek mellett, karanténkötelezettséggel lehet belépni, ami az UEFA tisztségviselőinek nem igazán tetszik. 2500 VIP-vendég érkezne, valamint a két döntőbe jutó ország szurkolói, ez esetben a karantént tartani szinte lehetetlen.

A Times cikkében megjelentek alapján fel is hívták a figyelmet arra, hogy ha nincs enyhítés, akkor költözik az EB „döntő hete”, a célpont pedig Budapest lehet.

Jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy a Londonba beutazó szponzorokat, televíziós stábokat, az UEFA tisztségviselőket és a különböző közméltóságokat mentesítsék a karantén alól, bár ez esetben benne van a pakliban, hogy az amúgy is egyre jobban növekvő fertőzésszám még jobban emelkedni fog és a járvány ismét berobban.

Miért éppen Budapest?

A kérdés jogos, ám az UEFA döntéshozói logikusan gondolkoznak. Ha vésztervhez kell nyúlni, akkor Budapest ideális választás lehet. Magas az átoltottság az országban, a szabályok ugyan itt is szigorúak, azonban karanténról nincs szó.

Ráadásul a jövő héttől a határkorlátozások is eltörlésre kerülnek, legalábbis a schengeni övezeten belül.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Mi lesz ennek a vége?

Egyelőre nem tudni, lehetséges, hogy az egész ügyet csak túl nagyra fújták fel. Aleksander Ceferin állítólag már múlt héten megemlítette, hogy túlságosan szigorúak a szabályok, és emiatt el kell gondolkozni egy B-terven is, ám ez idáig konkrét döntés nem született. Az UEFA viszont péntek reggel kiadott egy közleményt, amelyben taglalják a problémát:

„Az UEFA örömére szolgál, hogy a Wembley befogadóképessége legalább 50 százalékra emelkedik a kieséses fordulók mérkőzéseire. Jelenleg is folynak a tárgyalások a hatóságokkal, hogy lehetővé tegyük a szurkolók számára, hogy részt vehessenek a mérkőzéseken, szigorú szabályok – tesztelés és buborék-koncepció – mellett, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodás kevesebb, mint 24 óra lenne, a mozgás pedig csak az engedélyezett közlekedési eszközökre és helyszínekre korlátozódna. Megértjük a kormányra nehezedő nyomást, és reméljük, hogy sikerül eredményesen lezárni a megbeszéléseinket. Van B-terv, de bízunk benne, hogy a döntő hetet Londonban rendezhetik meg.”

Korábban minden egyes országnak el kellett küldeni a vállalását, a stadion kapacitásának hány százalékát használhatják ki. Budapest volt az egyedüli, aki 100 százalékot mondott, London eleinte 25%-ot vállalt be, majd kijelentették, hogy a csoportmeccsek után ezt felemelik 50-re.

Kíváncsian várjuk a folytatást, valószínűleg még a hét végén pontot fognak tenni az ügyre…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső