Egy győzelemmel és egy döntetlennel hangolt a Magyar válogatott az EB-re

Olvasd el 7 perc alatt szerző a Tribun csapata 2021 június 10.

A magyar labdarúgó-válogatott negyvennégy év után jutott ki 2016-ban először az Európa bajnokságra, arról pedig csak álmodozni mertünk, hogy a csoda megismétlődhet. A nemzetek ligája keretein belül pedig megadatott a lehetőség, hogy Izland ellen drámai körülmények között harcoljuk ki a részvételt. Lássuk, hogyan sikerült a felkészülés a csapatnak és mit várhatunk a válogatottól a világ legjobbjai ellen.

Kötelező győzelem Ciprus ellen

A magyar válogatott felforgatott kerettel fogadta Ciprust a Szusza Ferenc stadionban, a kezdőben pedig két újoncot is avatott Rossi, Hahn Jánost és Schäfer Andrást. A mérkőzés magyar labdabirtoklási fölénnyel kezdődött, de ez nem jelentette azt, hogy veszélyesek lennénk a vendégek kapujára. Ugyanis a ciprusiak feltolták a védekezésüket és rendre megnehezítették a labdakihozatalunkat. Szervezet védekezésüket nagyon nehezen tudtuk megbontani és az eladott labdáinkból veszélyes kontra támadásokat tudtak vezetni.

EB-2020 - Magyarország - Ciprus

Első sorban az ellenfélből a harminckét éves Christofi tűnt aktívnak, aki jól került a védelmünk mögé és időnként problémát tudott nekünk okozni. A csordogáló mérkőzésen egészen a huszonhatodik percig kellett várni az első magyar helyzetre, Kleinheisler gyönyörű perdítését bombázta a szélről a kapu mellé Holender.

Továbbra is a mezőnyharc jellemezte a mérkőzést és ugyan az intenzitás nem volt magas azért látszódott a csapaton, hogy megfogadták Rossi szavait és nem barátságos meccsként tekintettek a találkozóra.

Majd a harminchatodik percben az első nagyobb helyzetünket gólra is tudtuk váltani. Egy nagyszerű kényszerítő után Varga Kevin játszotta középre a labdát amelyet a második hullámban érkező Schäfer András kíméletlenül bombázott a kapuba. Ezekből a ritmus váltásokból lett volna többre szükség, ugyanis a ciprusi csapatot a szélen 2-1 elleni szituációkban meglehetett bontani.

A második félidő már magasabb intenzitással kezdődött, és a magyar csapat is könnyebben eltudta juttatni a labdákat az ellenfél tizenhatosáig. A félidőben csereként beálló Dibusz Dénesnek is résen kellett lennie mert több távoli lövést is hárítania kellett. A mélységi labdáink továbbra sem működtek és a pálya tengelyét szervezetten zárták le a ciprusi játékosok, de a széleken eredményesebbek voltunk mint az első játék részben.

A mérkőzés legszebb pillanata a nyolcvanötödik percben érkezett mikor Schäfer parádés cseleivel nem tudtak mit kezdeni a védők és végül szabálytalanságnak köszönhetően kiharcolt egy büntetőt, amit Nikolics Nemanja elhibázott. Nem ez volt az elmúlt időszakban a válogatott legjobb meccse, de 1-0-ra hozta a kötelezőt Ciprus ellen.

Döntetlen a főpróbán

A második mérkőzésen a jóval acélosabb Írországot fogadtuk ami már sokkal inkább hasonlított egy igazi főpróbára az Európa-bajnokság előtt. Marco Rossi sokakat meglepett azzal, hogy Kecskés Ákost, Bolla Bendegúzt és Varga Rolandot is a kezdő tizenegybe jelölte.

A magyar válogatott bátran letámadta az ellenfelet és rendre megtudtuk zavarni az írek labdakihozatalát. Rossi feltolt védekezésének köszönhetően sok labdát szereztünk, amelyekből tudtunk is ígéretes támadásokat vezetni, bár a tizenhatos előtt rendre elfogyott a tudomány. Az íreknek is megvoltak a maga helyzeteik kapufáig is jutottak, de ezt a játékrészt inkább mi uraltuk.

A mérkőzés legnagyobb helyzetére egészen a harmincnyolcadik percig kellett várni, amikor Szalai Ádám fejesét védte földöntúli mozdulattal Gavin Bazunu. A szöglet után Kecskés Ákos veszélyeztetett, de a vezetést nem sikerült megszereznünk így 0-0-ás eredménnyel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A félidőben mindkét szövetségi kapitány kapust cserélt, akiknek akadt dolguk bőven. Mind Bogdán Ádám, mind Caoimhin Kelleher több bravúrt is bemutatott a második játék rész során. A mérkőzés egészére jellemző volt a kemény játék amit a játékvezető engedett is. A mérkőzés hajrájában a magyar csapatnak és az íreknek is megvolt a lehetősége, hogy eldöntsék a találkozott, de végül maradt az igazságosnak mondható döntetlen. Ezzel pedig a magyar válogatott már tizenegy mérkőzés óta veretlen.

Mire számíthatunk az Európa-bajnokságon?

Euro 2020 (EB-2021)

A magyar válogatottnak ugyan az a legnagyobb erőssége ami a legnagyobb gyengesége is. Nem a saját ritmusukban játszunk, hanem az ellenfél tempójához igazodunk. Ami kifejezetten dicséretes mikor egyenlő ellenfelei vagyunk nem csak eredmény tekintetében hanem a játék képe alapján is a lengyeleknek, oroszoknak, vagy éppen az izlandiaknak.

A csoport körben még nehezebb feladat vár ránk ugyanis a világ legjobbjai ellen kell majd helyt állnunk és a Portugál, Német, Francia válogatott intenzitásában kell majd futballoznunk. Már-már lehetetlennek tűnik a feladat, de az elmúlt időszakban a csapat megtudta ugrani a mércét és ha van edző aki taktikailag és mentálisan feltudja készíteni a magyar játékosokat az Marco Rossi.

A ciprus elleni találkozó újabb példa volt arra, hogy képesek vagyunk a gyengébb képességű ellenfél sebességét is felvenni és meggyűlik a bajunk a ritmus váltásokkal vagy azzal, hogy nyomást gyakoroljunk az ellenfél kapujára. Az Európa-bajnokságon nem kell attól tartanunk, hogy ez a probléma felfog merülni ugyanis minden egyes találkozón mi leszünk az esélytelenebbek.

Másik kulcskérdés, hogy kifog irányítani Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt hiányában. Valószínűleg az erős ellenfelek ellen a kontra játékra fogunk berendezkedni és nem kell fel állt védelmet feltörnünk, de az ő kreativitásuk mindenképpen hiányozni fog. Így számomra kérdéses lesz, hogy kifogja megjátszani a gyors szélsőinket és kitud majd egy-egy gyors helyzetfelismeréssel váratlant húzni.

Egyik jelölt a felkészülési meccseken bizonyító huszonkét éves Schäfer András aki a DAC-ban is megmutatta, hogy készen áll a megmérettetésre. Másik jelölt pedig Kleinheisler aki ha első sorban nem is a játékszervezésével, de dinamikus mozgásával okozhat veszélyt.

Három nehéz mérkőzés vár ránk és minden egyes pontszerzés hatalmas bravúrnak fog számítani. Bízunk benne, hogy a védelmünk továbbra is ennyire acélosan fog működni mint az elmúlt időszakban és képesek leszünk meglepetést okozni az Európa-bajnokságon.

szerkesztői csapata - Tribün
A Tribün

A Tribün Sportmagazin egy 2018-ben alakul, sport talk show, ahol különböző sportesemények aktualitásait beszélik ki műsorvezetőink és vendégeink, gyakran új megvilágításba helyezve az eseményeket szakítva a közvélekedéssel.

Az évek során több sportágakra specializálódott tartalmat is elkezdtünk gyártani (Szélárnyék - Forma-1, Kedd Esti Fények - NFL), podcastjaink és youtube videóinkon kívül megtalálhatóak vagyunk az ATV Spirit, a Hit Rádió és a Spirit FM műsorán is.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső