EURO 2020 – Ilyen az edzősors: A távozó szövetségi kapitányokról

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 30.

Kegyetlen munka az edzőké. Évek munkáját döntheti romba egy-egy rossz teljesítmény, egy gyenge szereplés, és lehet az ember bármilyen felkészült, okos, érett arra, hogy egy csapatot vezessen, a vég bármikor bekövetkezhet náluk.

Arra teszünk kísérletet, hogy összeszedjük azokat a szövetségi kapitányokat, akik nem fogják folytatni a megkezdett munkát az Európa-bajnokság után. A lista még nem végleges, nyolcan még versenyben vannak, és ki tudja, kinek mi a szándéka a tornát követően.

Vannak pletykák is, de először kezdjünk a tényekkel.

A távozó szövetségi kapitányok

Itt szerepelnek azok, akik már biztosan elhagyják vagy már el is hagyták pozíciójukat.

Igor Angelovski

Észak-Macedónia először jutott el nagy torna döntőjéig a függetlenedése óta, 1991-ig a széteső Jugoszlávia része voltak. A macedón futball azóta nagyot lépett előre, Angelovski pedig csúcsra járatta a nemzeti csapatot azzal, hogy az Euro 2020-ra kvalifikálta a csapatot.

Ott azonban – ahogy az várható volt – a szereplés sikertelen volt, a Hollandia elleni vereséget követő sajtótájékoztatón a 45 éves szakember el is mondta, ez az utolsó meccs utáni nyilatkozata szövetségi kapitányként, mivel lejáró szerződése nem kerül meghosszabbításra.

Az északmacedón futballnak nem ez az egyetlen vesztesége, a hamarosan 38 esztendős Goran Pandev is bejelentette, hogy az EB után többször nem húzza magára a válogatott mezét.

Angelovski irányítása alatt az északmacedón válogatottal 53 mérkőzést játszott, ezeken 23 győzelmet arattak, 11-szer játszottak döntetlent és 19 alkalommal kaptak ki.

Joachim Löw

Már a torna előtt tudtuk, hogy Jogi Löwnek ez az utolsó nagy megmérettetése Németország élén. Immáron tizenöt éve volt a szövetségi kapitány, és ő maga döntött úgy, hogy kiszáll a mókuskerékből.

Már az utódját is megtalálták Oliver Bierhoffék, a Bayern Münchennel szárnyaló, ám a sportigazgatóval való konfliktusa miatt távozó Hans-Dieter Flick veszi át a helyét.

A német csapat tegnap búcsúzott az Európa-bajnokságtól, így Löwnek nem jött össze a sikeres, szép búcsú, ám szégyenkeznie nincs miért. 2014-ben Világbajnokságot nyertek, 2008-ban európa-bajnoki döntőt játszhattak, és a Nationalelfből egy olyan együttest faragott, amitől joggal félt minden egyes válogatott.

Az biztos, hogy jót fog tenni a vérfrissítés és az új szemlélet a németeknél, akiknek a 18-as VB kudarc után alig sikerült jobban a mostani EB.

Észak-Macedóniához hasonlóan a németek is elveszítik egy kulcsjátékosukat: Toni Kroos a német újságok szerint hamarosan bejelenti, hogy többet nem lép pályára a német csapatban. Nincs ebben meglepő, Kroos több, korábbi interjúban kifejtette, hogy nem akar „vénségére” is futballozni, klubszinten is már csak 1-2 évig láthatjuk majd a zseniális középpályást.

Frank de Boer

Hollandiára rájár a rúd. Volt egy nagyon jó, eredményes és szerethető válogatottjuk, amíg Ronald Koeman volt a kapitány, ám ő a Barcelona hívására elhagyta a csapatot. Utódja Dwight Lödeweges lett, de mindenki tudta, hogy csak ideiglenes megbízásról van szó. A végleges edző Frank de Boer lett, aki ugyan már jó pár helyen feltűnt, de csak az Ajaxszal ért el sikereket.

Voltak is fenntartásai a szurkolóknak, a játék és az eredmények sem úgy jöttek, ahogy azt az Oranje szurkolói elvárták. A csoportkör azonban egy időre eloszlatta a félelmeket, Hollandia perfekt teljesítménnyel haladt előre az Európa-bajnokságon. Majd jött Csehország, jött Matthijs de Ligt kiállítása, Tomas Holes és Patrick Schick gólja… És a hollandok kiestek.

A szurkolóknak nem tetszett, hogy de Boer a háromvédős rendszert erőlteti, ezt sokszor adták tudtára, akár a legkülönfélébb módokon is.

De Boer a torna utáni nyilatkozatában elmondta, hogy megtiszteltetés volt vezetni az Oranjét, de a nyomás, ami ezzel a munkával jár egyáltalán nem egészséges sem számára, sem a játékosok számára, így a lemondás mellett döntött.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Akik maradnának

Vannak edzők, akik csapatukkal kemény pofont kaptak a mostani Európa-bajnokságon, ám nem szívesen adnák fel a munkájukat. Egyelőre itt még semmilyen lépés nem történt, vagy ha igen, akkor az a színfalak mögött történt. jöjjön négy szövetségi kapitány, akik meg szeretnék tartani az állásukat, de ezzel nem mindenki ért egyet.

Senol Günes

A veterán szövetségi kapitánynak és csapatának a torna szörnyen sikerült. Törökország nulla ponttal, mindössze egy rúgott góllal hullott ki, miközben nyolc gólt is kaptak. A török szurkolók és a sajtó nagy része a kapitány távozását követelte, ám ő egész egyszerűen elutasította ezt.

Nem gondolkozom a lemondáson. Megtettük, amit tudtunk. A torna előtt azt kérdeztétek, hogyan fogom kivezetni a csapatot a világbajnokságra, most meg elküldenétek? Ez a probléma Törökországgal. Hogy olyan emberek akarnak döntéseket hozni, akiknek nem ez a feladata. A bukásért felelős vagyok én is, de nem csak én. Felelős a média, a szövetség és a játékosok egyaránt.

A török szövetség elnöke egyébként megvédte Günest, Nihat Özdemir azt mondta, vezetik a vb-selejtezős csoportjukat, céljuk pedig, hogy a hátralévő meccseiket is ugyanúgy megnyerjék.

Stanislav Cherchesov

Az oroszok szintén gyenge produkcióval rukkoltak elő, és igen, Stanislav Cherchesov is bűnbakká vált. A média leginkább a 4-1-es, Dánia elleni vereség miatt mérges, és nem csak az eredmény miatt, hanem mert Stanislav Cherchesov ezt a mérkőzést nevezte a legjobbnak. Mármint orosz szempontból. Amivel azért könnyű vitába szállni. Ennek köszönhetően megszólalt kiváló műkorcsolyaedző, Tatyana Tarasova, aki élesen bírálta a szövetségi kapitányt. Szerinte már rég fel kellett volna állnia a kispadról Cherchesovnak, azt pedig egyszerűen felháborítónak tartja, hogy a dánok elleni játékot tartja a legjobbnak…

Steve Clarke

Igazából neki nem biztos, hogy ezen a listán a helye, mert még pletykaszinten is alig foglalkoznak a távozásával. Ettől függetlenül nem zörög a haraszt, szóval ezt az eshetőséget is számba kell vennünk. Mondjuk Clarke egy 23 évig tartó böjtnek vetett véget, amikor kijuttatta a torna döntőjére a skótokat, és szerintünk az eredmények ellenére nem vallottak szégyent. Harcosak voltak, látszott, hogy akarnak, de… Ebben most ennyi volt. Böngészve a skót fórumokat a szurkolók is a mester mellett vannak, és nem nagyon tudnak mást elképzelni helyette. Lehet azonban, hogy a skót szövetség igen.

Paulo Sousa

Nála már nem ennyire pozitív a megítélése a szurkolók által, a portugál edzőnek fél év jutott, hogy egy ütőképes csapatot rakjon össze, de ez láthatóan nem sikerült, Lengyelország ismét dicstelenül volt kénytelen távozni. Ettől függetlenül a szövetség kitart mellette, Sousa is szeretné folytatni a munkát, eszébe sem jutott a távozás gondolata. Csak a szurkolóknak. De nekik nagyon.

A nagy kérdés

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy olyan szakvezető, akinek távozásáról már egy ideje pletykálnak, és ő is adott táptalajt ezeknek a gondolatoknak. Ő nem más, mint Didier Deschamps, aki Franciaország együttesével megnyert már mindent, amit lehetett, őket tartották a legesélyesebbnek a mostani tornán is, de Svájccal szemben búcsúztak.

Megint felerősödtek a hangok azzal kapcsolatban, hogy Deschamps ideje lejárt, és előkerültek a régi pletykák, miszerint Zinedine Zidane veszi át a helyét. Végül is, minden adott ehhez: Zidane megbecsült edző, akinek jelenleg nincs munkája, Karim Benzemával hírhedten jó a viszonyuk, Kylian Mbappénak példaképe volt, így a tar vezető meg tudná zabolázni a kissé magas lovon ülő PSG sztárt, és hát az EB okozta kudarcért is vállalni kell valakinek a felelősséget…

Nap mint nap jöhetnek új információk, így ezekre a pletykákra nem kell készpénzként tekinteni, de… Azért valahol mindegyiknek van valóságalapja.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső