Euro 2020 – Olaszország Az Első Döntős

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 07.

Hát, túl vagyunk az első elődöntőn, és panaszra okunk nem lehet. Kivéve azoknak, akik Spanyolországnak szorítottak. Rendkívül érdekes, izgalmas és fordulatos meccset játszott Roberto Mancini és Luis Enrique együttese, a nagy dráma sem maradt el, a pokolból mennybe, mennyből pokolba a találkozón többször előjött, szóval… Vágjunk is bele!

Olaszország – Spanyolország: 1-1 (4-2)

G.: Federico Chiesa ill. Alvaro Morata

A legutolsó találkozójukat még 2017-ben játszották, akkor a spanyolok lehengerlően játszottak, különösen Isco volt elemében, Marco Verratti bizonyára egy hétig nem aludt, néhányszor úgy megforgatta őt a karmester. Aki viszont nem volt itt, hiszen az elmúlt időszakban egyáltalán nem ment neki a játék.

Volt azonban más, nézzük is a kezdőket!

Az olasz együttes kezdőjében nem láttunk semmi meglepőt, ahogy a negyeddöntőben, úgy most is a kezdőben kapott szerepet Federico Chiesa, az achilles-ín szakadást szenvedő Leonardo Spinazzola helyét pedig Emerson vette át.

A spanyoloknál Pablo Sarabia sérülése nem jött helyre, őt a jó formában játszó Dani Olmo pótolta, azonban a nagy meglepetés nem ő volt, hanem Mikel Oyarzabal kezdetése Alvaro Morata helyén. Luis Enrique nem győzte dicsérni a csatárt, erre mondjuk azért is volt szükség, mert a közvélemény annyira… Nem szívleli Moratát mostanában. És az események fényében ez a helyzet nem fog megváltozni.

A védelem közepén Aymeric Laporte mellett ismét Eric Garcia kapott helyet, Pau Torres meg a kispadon várt a bevetésre.

A spanyol gárda hozta azt a futballt, amire számítani lehetett tőlük. Már biztos unalomig ismeritek ti is, de ha ez történt, hát ez történt… Járatták a labdát, nagyon magabiztosan, de ami meglepő volt, hogy ez az olaszok ellen is működik.

Működött, ám helyzetbe az Azzurri került először. Emerson Palmeri kiugratásával Nicoló Barella lépett ki, Unai Simón mellett elhúzta a labdát, ám kisodródott, így lövése a baloldali kapufán csattant. Azonban, ha gól született volna sem lett volna szabályos, ugyanis az Inter középpályása lesről indult.

A spanyolok irányítottak, ismét rengeteget passzoltak, és a 14. percben a vezetés is megszülethetett volna. Barellával ellentétben Mikel Oyarzabal nem volt lesen, amikor Pedri zseniális mélységi labdát adott neki, ám a Real Sociedad támadójának meggyűlt a baja a labdaátvétellel, így a lehetőségből végül nem lett semmi, az olasz védők felszabadítottak.

A 18. percben egy nem túl veszélyes Ferrán Torres lövést láthatott a stadionba kilátogató mintegy 56 ezer ember, három perccel később pedig egy hatalmas olasz helyzetet. Unai Simón próbált elérni egy labdát, ám a kijövetellel ismét elkésett, Emerson középre passzolt, ott Nicolo Barella és Ciro Immobile próbáltak kapura fordulni, de a spanyol védők piranhaként támadták meg a támadókat, és végül győzött a túlerő.

A 25. percben megszületett az első spanyol kapura tartó lövés, Dani Olmo első lövését még blokkolták, másodszor viszont nem volt ott láb, ami megakadályozta abban, hogy kapura durrantson. Gigio Donnarumma – akinek hibájából indult az akció – végül ki tudta paskolni a Lipcse játékosának próbálkozását.

A félidő hátralévő részében sem született gól, bár Emerson Palmeri közel járt hozzá, lövése a felsőlécről vágódott az alapvonalon túlra.

A folytatásra egyik szövetségi kapitány sem cserélt, a játék képe pedig maradt változatlan. Az első játékrészben Spanyolország 61 százalékban birtokolta a labdát, és ha szigorúan csak a statisztikát nézzük, akkor Olaszországnak nem volt kapura tartó lövése…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

De a második félidőben, egészen pontosan a 60. percben már igen. Egy rossz beadást csípett el Donnarumma, majd egyből útjára indította az akciót. Két gyors passzal már a spanyol tizenhatos előtt jártak, és hiába Aymeric Laporte bravúros becsúszása, a játékszer Federico Chiesa előtt termett, ő meg elcsavarta azt a bal alsóba, Unai Simón meg sem tudott mozdulni a lövésre.

A ludas a gólban az ifjú Eric Garcia volt, aki nem kapcsolt időben, így szerezhette meg a Juventus szélsője a szabadon kallódó labdát.

Az olaszok vezetése után egyből reagált Luis Enrique, és beküldte a gyengén muzsikáló Ferrán Torres helyére Alvaro Moratát, tíz perccel később pedig már Gerard Moreno és Rodri is pályán volt.

Nyomtak, a spanyolok rendületlenül, és volt is egy igazán nagy helyzetük: Mikel Oyarzabal lecserélése előtt gyakorlatilag luftot fejelt nagy helyzetben. Ez volt a második alkalom, hogy a baszk csatár döntő pillanatban hibázott.

Roberto Mancini sem volt rest a cseréihez nyúlni, előbb Toloi és Pessina, majd Locatelli és Belotti léptek pályára.

Két utóbbi játékos már akkor jött, amikor az állás 1-1 volt. A találkozó egyik legjobbja, Dani Olmo adott nagyszerű labdát Alvaro Moratának, aki nagy lendülettel szállt be a játékba, és a befejezése is nagyszerű volt, 1-1.

A gól még jobban meghozta a spanyolok kedvét, elképesztő nyomást kellett elviselnie az olasz védelemnek. De elviselték, a rendes játékidő viszont nem hozott döntést, következett a hosszabbítás, amiből Spanyolországnak bizonyára már elege volt. A horvátok és a svájciak után ismét túlórára kényszerültek.

Itt ismét csak egy csapat volt a pályán, az olaszok javarészt a védekezésre koncentráltak, a Berardi – Belotti duó nem igazán jutott el Unai Simón kapujáig. Donnarummának viszont volt gondja és volt dolga, például Thiago Alcantara szabadrúgásánál, vagy akkor, amikor Marcos Llorrente kapura lőtt a hosszabbítás második félidejében. Mondjuk ott a védők tudtak blokkolni…

Lényeg a lényeg: 120 perc után sem volt döntés, jöhettek a tizenegyesek. Ismét.

Jordi Alba egy merő ideg volt a pénzfeldobáskor, Giorgio Chiellini viszont úgy nevetgélt, mintha vasárnap délután kiugrottak volna a parkba egyet focizgatni…

Az első körben értékesített tizenegyest nem láthattunk. Manuel Locatelli lövését Unai Simón kiütötte, lépéselőnybe kerülhettek volna a spanyolok, ám Dani Olmo kilőtte majdnem a stadionból a labdát.

A második és harmadik körben minden rendben zajlott, betalált Belotti és Bonucci, valamint Gerard Moreno és Thiago is. Ahogy a negyedik kör elején Federico Bernardeschi is, és ekkor jött a meccs spanyol hőse: Alvaro Morata.

A gyengén megküldött tizenegyesét Gigio Donnarumma kiütötte, Olaszország sorsa Jorginho kezében, vagyis inkább lábában volt. A Chelsea középpályása nagyon magabiztos lövő, ez most is így történt, Unai Simónt leültette, felugrott – ahogy szokott – a lövés előtt, és a bal alsóba gurított.

Olaszország ezen az estén nem játszott olyan jól, Spanyolország jobb volt, ám sokadszor derült ki, hogy nincs igazán jó vagy jó formában levő csatár ebben a keretben…

Ma este következik az Anglia – Dánia mérkőzés, azaz a második elődöntő, vasárnap este pedig megtudjuk, ki nyeri a 2021-es Európa-bajnokságot.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső