Felkészülés a következő szezonra: Serie A – I. Rész

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 15.

Tegnap az angol igazolásokat vettük közelebbről szemügyre, előtte pedig Németországban és Spanyolországban is jártunk. Most, hogy vége az Európa-bajnokságnak stílszerű, hogy Olaszország a következő…

Egy kilencéves uralomnak szakadt vége az idén, amikor nem a Juventus, hanem az Inter ült fel Olaszország trónjára, voltak is személyi változások a zebráknál – természetesen majd rájuk is kitérünk. A Serie A évek óta izgalmas párharcokat hoz, megismerhettünk számtalan nagyszerű labdarúgót, az EB-győzelem után pedig még több szem szegeződik majd a taljánokra. Lássunk is neki!

Edzőkeringő

Legalább olyan durva edzőkeringő zajlik (vagy már csak múltidőben beszélhetünk róla?) a Serie A-ban, mint a Bundesligában. A tavalyi résztvevőket figyelembe véve a 17 csapatból 10 váltott edzőt, most ezeket fogjuk első körben közelebbről megvizsgálni.

Nem is olyan rég robbant a bomba, hogy az Intert sikerre vezető Antonio Conte elhagyhatja Milánót. Az ok egyszerű: A pénz. A koronavírus miatti megszorítások az Intert is elérték, és a kínai tulajdonos közölte Conte mesterrel, hogy nemhogy megerősíteni nem tudja a csapatot, de még meg is kell válniuk néhány kulcsembertől. Mivel Conte Így nem tudta garantálni, hogy szinten tartja vagy tovább fejleszti a csapatot a távozás mellett döntött. Napok sem kellettek ahhoz, hogy megtalálják az utódot, aki országon belül érkezik: Simone Inzaghi. A pályán testvére, Filippo volt a híresebb, ám edzőként a kisöcs egyelőre lekörözi a bátyját. A Lazioval valóságos csodát művelt, szinte semmi pénzből rakott össze egy olyan együttest, akik Bajnokok Ligájáig jutottak, rendre az élmezőnyben végeznek.

De vajon ez sikerül-e majd az új vezetőedzőnek is? Egyébként Maurizio Sarri vette át a stafétát Simone Inzaghitól, aki előbb a Napoli edzője volt, majd a Juventus kedvéért Torinóba költözött, ezzel kivívva sokezer nápolyi szimpatizáns haragját. Ráadásul a torinói kaland nem is sült el jól, egy szezon után távozott a mindig szivarozó mester.

És ha már szóba került a Juventus: A korábbi játékmesterük, Andrea Pirlo is csak egy szezont tudott kibekkelni a kispadon, kudarcnak volt tekinthető, hiszen a Bajnokok Ligájában sem nyújtottak maradandót, a bajnokságban pedig épp ebben az évben csúsztak le az élről kilenc címet követően. Ehhez pedig Torinóban nincsenek hozzászokva. Nem volt mese, meg kellett húzni a vészféket, és visszanyúlni az alapokhoz. Így jött újra képbe Massimiliano Allegri, aki korábban már (2014 és 2019 között) már irányította a zebrákat. Nagy átalakításokat remélnek az olasz szakembertől, ha lehet hinni a sajtóban megjelent híreknek.

Paulo Fonseca, az AS Roma menedzsere is elhagyta az olasz fővárost, erről már korábban, a szezon befejezte előtt tudtunk, ahogy arról is, hogy ki követi őt a kispadon. Nem más, mint a Special One, azaz José Mourinho. A portugál trénernek valószínűleg ez az utolsó esélye, hogy visszakerüljön a legjobb edzők közé, ha a farkasoknál megbukik, akkor… Hát, onnan már nem biztos, hogy van visszaút.

Változás volt Nápolyban is, Gennaro Gattuso eredményeit nem tartotta megfelelőnek a klub elnöke, így elküldte őt a kispadról. Kalandos útja volt az egykori középpályásnak, mindjárt el is meséljük, hogy milyen…

A lényeg, a Napoli vezetőedzőjét május 29-e óta Luciano Spallettinek hívják. Ismerős ő olasz berkekben, korábban éveken át irányította az AS Roma együttesét, valamint edzette az Intert és még egy rakás olasz csapatot, valamint az orosz Zenitet is.

Szóval, Gattuso. Miután elküldték Nápolyból hamar munkát talált magának a Fiorentinánál, azonban a rózsaszín köd hamar elszállt, és két hét után szakítottak egymással a felek. Állítólag nem volt teljes egyetértés az igazolások terén, így Gattuso hamar megelégelte ezt. Jól is tette, egy rossz kapcsolatból jobb minél hamarabb kilépni, mielőtt felemészt.

Na, lássuk még, kik jöttek-mentek? Á, igen! A Sassuolo is kénytelen volt új edző után nézni, mivel Roberto De Zerbi úgy döntött, olyan csapatnál szeretne dolgozni, akik esélyesek kilépni az európai kupaporondra. Mivel Olaszországból nem keresték, így aláírt Ukrajnába, a Sahtar Donyeckhez. Utódja pedig a korábban az Empolit irányító Alessio Dionisi lett.

A Parmával kieső Roberto D’Aversa nem követi a csapatot a Serie B-be, mert ő fogja váltani Claudio Ranierit a Sampdoria kispadján, akiről már korábban pletykálták, hogy elhagyhatja a gárdát. El is hagyta.

A Verona igazán nagyhalat fogott ki, Eusebio Di Francesco lett a csapat vezetőedzője, míg a Speziát a jövőben Thiago Motta fogja irányítani, akit játékosként ugyan remekül ismerünk, edzőként azonban nem igazán, eddig csak a Genoa kispadján ült, akkor is csak 10 meccset, a mérleg viszont nem volt túl pozitív (2-3-5), így hamar útilapút kötöttek a talpára.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az átigazolások

Túl vagyunk az edzőkön, jöjjenek a transzferek, ahogy eddig, úgy most is a tavalyi bajnokság végeredménye szerint.

Inter

Tehát nincs kolbászból a kerítés Milánóban, és az első eladást már nyélbe is ütötték: Távozott Achraf Hakimi a PSG-be, az Inter markát pedig 60 millió euró ütötte. Nehéz lesz pótolni a marokkóit, aki hamar alapemberévé vált a kék-feketéknek.

Eddig négy igazolást ütött nyélbe Inzaghi, ketten közülük ingyen érkeztek: A városi riválistól jött Hakan Calhanoglu, aki lényegében Christian Eriksen pótlására jött, valamint Alex Cordaz a Crotonéból. Még korábban mondtuk, hogy meg lennénk lepve, ha Cordazt valaki nem igazolná le, de azért arra nem számítottunk, hogy a bajnoki címvédő kaparintja majd meg.

Matteo Darmian kölcsönjátéka során meggyőzte az Intert, hogy érdemes leigazolni, valóban fontos gólokat szerzett a 31 éves védőként és középpályásként is bevethető játékos. Az eddigi legnagyobb összeget egy majdhogynem ismeretlen védőért fizették. Zinho Vanheusden a Standard Liege-nél játszott, 16 milliót kóstál, egyébként középen érzi otthonosan magát.

Az Interre jellemző játékospolitika nem változott, a máshol feleslegessé váló labdarúgókat keresik rendre, így köthet ki Milánóban Benjamin Mendy, akinek a Manchester Citynél járt le az ideje.

AC Milan

Két komoly csapás is érte Stefano Pioli együttesét: Nem hosszabbított szerződést sem Hakan Calhanoglu, sem pedig Gianluigi Donnarumma. Az EB legjobbjának választott kapus épp tegnap írt alá a PSG-hez – ami amúgy nyílt titok volt -. Elment még a csapattól többek között Mario Mandzukic és Diego Laxalt, de Pioli azon dolgozik, hogy jövőre már valóban komoly favoritja legyenek a bajnoki címnek.

Donnarummát egy nagyon jó kapussal pótolták, a francia bajnok Lille-től érkezett Mike Maignan potompénzért, valamint a Chelsea-s Fikayo Tomori is piros-feketébe öltözik a tavasz után. Sandro Tonali is elnyerte a mester tetszését, így a jövő embere végleg Milánóba teszi át a székhelyét.

A csapatnál a csatárposzt problémát okozott tavaly, igazi ék csak Ibra és Mandzukic voltak – utóbbi csak tavasszal -, de elég sokat voltak sérültek. Így elsősorban az a cél, hogy oda érkezzen valaki. Ez a személy Olivier Giroud lehet, egyre nagyobb az esély arra, hogy a francia válogatott a divat fővárosába költözik. Mennek még a pletykák Hakim Zijesről, valamint Mo Daramyról, aki a koronavírus miatti megálláskor megnyerte a virtuális FIFA-bajnokságot. Istenem, mikre emlékszünk…

Atalanta

Egyelőre elég nagy a csend a Serie A bronzérmesének háza táján. A Gasperini-legények egy utolsó mérkőzéses vereség miatt csúsztak le a dobogó alsó fokára, de kijelenthető, hogy a bergamóiak igenis tényezővé váltak az olasz elsőosztályú bajnokságban.

Jellemző rájuk, hogy kisebb csapatokból igazolnak, a játékosok pedig felnőnek a feladathoz. Most egyelőre csak két érkezőről tudunk beszámolni: Juan Musso az Udineséből jött, ami azt jelentheti, hogy a Gollini – Sportiello kettős egyike le fog lépni.

Másik igazolásuk Simone Mazzocchi, akit a harmadosztályból vásároltak, valószínűleg, őt nem látjuk sokszor…

Három olyan játékos is volt a keretben, akik a tavalyi esztendőt máshol töltötték kölcsönben, és ott alapemberré váltak. A csapataik pedig a kölcsön után mindhárom esetben sikeresen megállapodtak az Atalantával, így Bolognában folytatja Mussa Barrow, a Parmában Andreas Cornelius, és az AS Romában Roger Ibanez. Szerintünk mindhárom játékos befért volna az idei keretbe…

Új érkezőkről vagy távozókról egyelőre semmi hír, de ha lesz valami, arról úgyis beszámolunk.

A mai napra ennyi, holnap folytatjuk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső