Fordulatos, nagyszerű meccsen ikszeltünk a lengyelekkel

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 26.

Tegnap este a magyar válogatott lejátszotta első világbajnoki selejtezős mérkőzését. Az ellenfél az egyik legjobb csapat volt a csoportunkban, azaz a lengyel válogatott. Magyar – lengyel, két jóbarát, tartja a mondás, de ez a pályán most egyáltalán nem látszott…

Talán a legjobbkor futottunk össze Lewandowskiékkal, ugyanis ők nemrégiben új szövetségi kapitányt neveztek ki Paulo Sousa személyében, aki nekünk is ismerős lehet, hiszen hosszú éveken át a MOL Fehérvár FC-t edzette, többek között a kispadon helyet foglaló Nikolics Nemanja is a kezei alatt dolgozott.

Sousa pedig új csapat építésébe kezdett, nem kevesebb mint hét újoncot hívott be a keretbe, közülük többen debütáltak is Magyarország ellen.

A mérkőzés előtt

Két csapat akkor is körülrajongja aktuális ellenfelét, ha nincs különösebb barátság a két nemzet között, szóval itt hatványozottan udvarias volt egymással a két ország. Minden nyilatkozatukban a másik dicsérték, természetesen kitértek Szoboszlai Dominikre – akit a lengyel szövetség elnöke a magyar Lewandowskinak hívott -, méltatta a magyar bajnokság növekvő színvonalát, de mi is agyonbombáztuk bókokkal a lengyeleket.

A fő kérdés persze az volt, hogyan lehetne kivonni a forgalomból Robert Lewandowskit? Erre a játékosok 82 percig tökéletes választ adtak, de aztán…

Marco Rossi végül a most már szokásosnak mondható 3-5-2-es felállással küldte csatába a fiúkat, a kezdőnk így nézett ki:

Gulácsi – Orbán, Fiola, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár, Hangya – Sallai, Szalai Á.

A lengyeleknél pedig – ahogy említettem – több újonc is bemutatkozhatott, a legnagyobb meglepetés talán az volt, hogy Kamil Glik, a Benevento védője csak a kispadon foglalt helyet, a pályán pedig Michal Helik játszott Jan Bednarek mellett. Íme a lengyelek kezdője:

Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik, Reca – Szymanski, Krychowiak, Moder, Zielinski – Lewandowski, Milik

Heliken kívül még a középső középpályás, Jakub Moder volt az, aki először léphetett pályára a felnőttek között.

A lengyel kezdőre még egy kicsit később kitérek egy gondolat erejéig, de először lássuk, hogy alakult a mérkőzés!

Magyarország – Lengyelország

Minden adott volt tehát egy jó mérkőzéshez, bízhattunk abban, hogy a védőhármasunk megfelelően képzett ahhoz, hogy megfogja a világ legjobb csatárát. Mi egy küzdelmes, kevésgólos mérkőzésben bíztunk, épp azért, mert Lewát kvázi hárman fogják majd fogni, Nagy Ádám és Kleinheisler is védekező szerepkört kap, de a számításainkat hamar keresztülhúzta Sallai Roland.

A Freiburg játékosát külön kiemeltem a meccs előtt: Nemrég csúnya sérülést szenvedett az Eintracht Frankfurt elleni bajnoki meccsen, aztán visszatért és egyre jobb formába került. És ezt a formát át tudta menteni a válogatott meccsre is. A 6. percben jártunk, amikor Fiola Attila mesterien ugratta ki a szélsőt, aki begyalogolt a tizenhatoson belül, és a rosszul helyezkedő Szczesny mellett a rövid alsóba lőtte a labdát.

Nem törtek össze a kapott góltól a lengyelek, de veszélyes helyzetig nem tudtak jutni. Ahogy Hajdú B. István is mondta (a meccs végén), Lewandowskinak többet járt a szája, mint a lába, próbált folyamatosan nyomást helyezni a játékvezetőre, minden faultot, minden elveszített labdát kommentált, az látszott, hogy egyre feszültebb a lengyel.

Volt is rá oka, mert a magyarok önfeláldozóan védekeztek, mindig odaértek, esélyt sem hagytak a vendégeknek az egyenlítésre.

Lovrencsics Gergő és Szalai Ádám is betalálhatott volna közben a másik oldalon, nem lehet mást mondani: Tetszetős focit játszott a csapatunk.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Félidőben Hangya Szilveszter fájdalmas arccal vonult le a pályáról, de tudta folytatni aztán a játékot.

A második félidő nem úgy indult, ahogy szerettük volna. Szinte végig a lengyeleknél volt a labda, mi rengeteg hibát vétettünk, olykor a sima passzok sem sikerültek. És valahogy mégis 2-0 lett az eredmény. Sallai Roland tizenhat méteres lövésébe blokkolt bele egy védő, ami így lett tökéletes Szalai Ádámnak, a válogatott csapatkapitánya elegánsan emelte el a labdát a kapus mellett. Legutóbb Szalai 2019. november 15-én lőtt gólt, ez pedig a gólörömén is látszott, hatalmas kő esett le a szívéről.

Azt hittük, hogy megvan a meccs, de Paulo Sousa még tett egy kísérletet arra, hogy fiai visszajöjjenek. Csereként lépett pályára Kamil Glik, Krzysztof Piatek és Kamil Jozwiak. Ez az esemény az 58. percben történt…

És aztán… Én nem is tudom, hogy mi történt, leblokkolt a csapat. Az 59. percben Krzysztof Piatek szépített, majd 54 másodperccel (!) később Kamil Jozwiak egyenlített egy labdavesztés után. Ha létezik tökéletes csere, akkor ez az volt…

Kezdődhetett minden elölről, és én elkezdtem rettegni, hogy a csapat összeesik, Lewa pedig kihasználja ezt. De nem így történt!

Rossi mester is hármat cserélt, bejött Varga Kevin, Lang Ádám és Nego Loic, a támadásokat pedig ugyanúgy nem adtuk fel! És a 78. percben learathattuk ennek a gyümölcsét. A gólt az a Willi Orbán szerezte, akinek játéka egy ideig kétséges volt, akinek nemrég a kezét műtötték, és aki amúgy az egész találkozón tökéletesen tette a dolgát hátul. De ezúttal a másik kapu előtt is, Szalai Ádám adott be balról, Langnak magas volt a beadás, de még bele tudott csúsztatni, a hosszún érkező Willi Orbán meg belekapott még valahogy a labdába, amely a sípcsontjáról Szczesny kapujába került.

Már csak negyed óra – gondoltam magamban -, ezt már ki kell bírni. De a magyar védelem egyszer, egyetlen egyszer hagyta üresen a világ legjobb formában levő csatárát. Öt perccel a harmadik magyar találatot követően Robert Lewandowski kapott labdát a tizenhatoson belül, elég ideje volt arra, hogy toljon egyet rajta, majd kíméletlenül kilőtte a bal felsőt.

A hátralévő időben még születhetett volna egy-egy gól mindkét oldalon, Fiola Attila pedig idő előtt fejezte be a meccset, a hosszabbításban kiállították.

A vége 3-3 lett, amit a szurkolók 90 százaléka aláírt volna a mérkőzés előtt, így viszont egy kicsit keserű maradt a szánk íze.

Nyilatkozatok

A mérkőzés után mindkét szövetségi kapitányt, valamint több hazai játékost megszólaltattak, közülük egyértelműen Marco Rossi nyilatkozata vitte a prímet. Az olasz kapitány elmondta, hogy ez az eredmény mit sem ér, ha San Marinot és Andorrát nem tudjuk megverni… Valamint mindenkit arra kért, hogy két lábbal a földön maradjunk. Mi nem Németország, Brazília vagy Franciaország szintű csapat vagyunk, az eredményt a helyén kell kezelni. Ritka szimpatikus volt, az én szememben ismét nagyot nőtt Marco Rossi.

Ugyanezt nem mondhatja el magáról Paulo Sousa, akinek beszélgetése után enyhe mosoly húzódott a szám sarkába… Szerinte végig jobbak voltak, többet érdemeltek az ő fiai, hogy a VAR-ra szükség lett volna és teljesen más mérkőzést láthattunk volna… Mi van?

A játékosok mindegyike ugyanazt mondta: Megnyerhettük volna, de látatlanban mindenki aláírta volna az egy pontot…

Az első selejtezőn túl vagyunk, vár még ránk két kötelező győzelem. Bízom benne, hogy San Marino és Andorra legjobbjai nem okoznak majd gondot a Rossi csapatnak.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső