Győzelem vezéráldozattal – Nyertünk Andorra ellen

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 április 01.

2017. június 9. – A dátum, amelyet minden magyar futballszurkoló örökre az eszébe vésett. Ezen a napon szenvedett a magyar válogatott vereséget Andorra otthonában. A meccs után az indulatok csak nőttek és nőttek, a játékosokról levették a címeres mezt a mérkőzést követően, nagy volt a kétségbeesés.

Bernd Storck nem sokkal később távozott, és jött Marco Rossi. Vele pedig újra elindultunk egy úton, egy jó úton. A 2022-es Világbajnokságra készülve ismét összesodorta a sors a két válogatottat.

A magyar csapat eredményeit mostanában nem kell nagyon emlegetni, a csapból is az folyik, hogy megyünk az EB-re, hogy milyen nehéz NL csoportba kerültünk, és ott hogyan teljesítettünk.

A következő feladat pedig a három márciusi selejtezőn való minél eredményesebb szereplés volt. Úgy gondoljuk, hogy nagyjából a maximumot hoztuk ki ebből a három meccsből, bár a lengyelek elleni 3-3 egy kicsikét még mindig fáj. Könnyen meglehetett volna a három pont is.

Nézzük, mi történt tegnap Andorrában!

A mérkőzés előtt

Azt tudtuk, hogy pár játékosra nem számíthatunk majd, Gulácsi Péter már San Marino ellen sem lépett pályára, most pedig Willi Orbán és Sallai Roland utazott vissza klubjához. Konkrétan visszarendelték őket az ottani karanténszabályok miatt.

Marco Rossi nem igazán tartalékolt, a kezdő tizenegy nyolc helyen megegyezett a lengyelek elleni kezdővel. Így álltunk ki:

Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár, Hangya – Nikolics, Szalai Á.

Az andorrai csapat legendája, Ildefons Lima ezúttal sem került be a keretbe. Pedig 41 évesen még mindig aktív, klubjában kulcsjátékos, bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert idén, tehát nem a teljesítményével van probléma, hanem egy korábbi nyilatkozatával. Még a koronavírus kezdetén – mint szakszervezeti elnök – kardoskodott a bajnokság újraindítása ellen. Elmondta, hogy a játékosok többségének van civil munkája is, és nagy veszélynek tennék ki az embereket, ha újra futballozni kezdenének. Ez nem nyerte el a szövetség elnökének tetszését, így Lima feketelistára került, a kedélyek pedig nem csillapodnak.

Így Koldo Álvarez a következő kezdőt küldte a pályára Lima hiányában:

Josep Gómes – San Nicolás, Llovera, Emili Garcia, Alavedra Jimenez – Alex Martínez, Marcio Vieira, Vales, Cervós – Cucu, Jordi Alaez

Az Estadi Nacional műfüves pályája nem ígért könnyű mérkőzést, és úgy tűnt, hogy nem is lesz az…

Andorra – Magyarország

A kezdés után látszott, hogy a játékosokat nem csak a győzelem kivívása, a három pont megszerzése motiválja, hanem valóban bennük is élesen élt még a kép a szomorú vereségről. Pedig sokan közülük nem is voltak itt, de úgy tűnik, ez becsületbeli ügy volt a magyar labdarúgók számára.

Andorra nem azt a futballt játszotta, mint San Marino pár nappal korábban. A miniállam csapata teljesen bevette magát a saját tizenhatosán belülre, a támadásokat kapásból feladták, és csak a bunkerfocira koncentráltak. Ezzel szemben Andorra bátrabb volt, de igazi helyzetekig ők sem jutottak el. Köszönhetően többek között a Leicester által kinézett Szalai Attilának is.

Ami viszont feltűnő volt, az az agresszív stílus, amit a pályán nyújtottak. Talán senki nem haragszik meg, ha azt mondom, hogy visszataszító volt némelyik belépőjük. Volt itt becsúszás, könyöklés, sokszor jobban hasonlított a mérkőzés egy ketrecharcra, mint futballra. Ami pedig még nagyobb probléma volt, hogy a játékvezető hagyta mindezt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Nem találtuk a hazaiak ellenszerét, és még egy probléma sújtotta a csapatot: Kalmár Zsolt fájdalmas arccal rogyott a földre, nem tudta folytatni a játékot, a helyére Gazdag Dániel, a Budapest Honvéd középpályása állt be.

Hazai részről egy elmaradt tizenegyest reklamáltak a játékvezetőnél – volt némi igazuk -, mi pedig csak szenvedtünk Gómes kapuja előtt.

Már-már mindenkiben kezdett előtörni a frusztráltság, és a 2017-es mérkőzés, amikor a lefújás előtt megtört a jég. Nikolics Nemanja emelte fel az égbe a labdát, Fiola Attila két andorrai között ugrott fel, és befejelte a magyar csapat első gólját. És saját maga első válogatott gólját is. A lehető legjobbkor!

A szünetben egyik vezetőedző sem cserélt, ugyanazok léptek pályára, mint akik elkezdték a meccset. Kivéve persze Kalmár Zsoltot.

Szerencsére az első félidőnél sokkal jobban sikerült a második. Rossi rendet tett a fejekben, és egy nyugodtabb, pontosabb magyar válogatottat láthattunk. Gazdag Dániel első próbálkozása még mellé ment, azonban a második már nem. A Honvéd játékosának is ez volt az első válogatott gólja.

Egyre jobban fáradtak a hazaiak, de ez nem vetette vissza őket abban, hogy folytassák azt az alattomos játékot, amit eddig is csináltak.

Már 0-2-nél érezhető volt, hogy ez a meccs megvan, de azért mindenki megkönnyebbüléssel vegyes örömmel vette tudomásul, hogy Kleinheisler László is kapuba talált.

Az utolsó pár percben még két gól esett, előbb a csereként beállt Nego Loic vágott be egy kapufáról kipattanó labdát, majd Andorra megszerezte a becsületgólját: Marc Pujol, egy másik andorrai legenda értékesített egy tizenegyest.

Sikerült bosszút állni a korábbi vereségért, és most már csak amiatt kell aggódni, hogy Kalmár Zsolt mai vizsgálatai pozitívan záruljanak.

Nyilatkozatok

Kalmár Zsolt a mérkőzést követően üzent a szurkolóknak. Elmondta, jólesett neki, hogy ennyien aggódnak érte, és reméli, hogy a ma elvégzett vizsgálatok után jó hírekkel tud majd szolgálni. Sajnos az is a pakliban van, hogy ki kell hagynia a nyári Európa Bajnokságot…

Marco Rossi is Kalmárért aggódik leginkább, az eredményt másodlagosnak tartja, illetve számára már a meccs előtt is csak annyi volt a lényeg, hogy sikerüljön begyűjteni a három pontot.

Nego Loic is büszkén nyilatkozott a gólját követően, ez volt a második találata a címeres mezben. Az első gólja egy fontosabb mérkőzésen született, de a válogatott színeiben betalálni mindig különleges érzés. A francia születésű szélső elmondta, hogy felkészültek az andorraiak kemény játékosára, és a kulcs az volt a győzelemhez, hogy a sok sunyi fault mellett sem veszítették el a fejüket.

Véget ért tehát a válogatott szünet, Magyarország a kötelező mellett egy bravúrpontot is hozott Lengyelország ellen – ami könnyedén három is lehetett volna -, és jelenleg a csoportja második helyén áll.

Folytatás majd szeptemberben, először Anglia, majd Albánia ellen, majd pedig jön a visszavágó az andorraiakkal szemben.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső