Hazatér? – Anglia Lesz Olaszország Ellenfele a Döntőben

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 08.

Néha nagyon nehéz objektívnek maradni, és nagyon nehéz kivitelezni azt, hogy ne ragadjanak el az érzelmek, hiszen mi is emberből vagyunk. De most töredelmesen be kell vallanunk: Vérzik a szívünk. Nem azért, mert Anglia jutott a döntőben, mert vitathatatlan, hogy ott a helyük. Inkább azért, mert Dánia nem lesz ott. Ilyen ez a sport, csak egy győztes lehet, de bennünk van most hiányérzet. Talán azért, amilyen körülmények között nyert Gareth Southgate együttese…

Nézzük, mi történt tegnap este Londonban!

Anglia – Dánia: 1-1 (h.u. 2-1)

G.: Simon Kjaer (ög), Harry Kane ill. Mikkel Damsgaard

Tippünkben arra számítottunk, hogy mindkét együttes gólt szerez, egész egyszerűen lehetetlen egy egész tornát kapott gól nélkül lehozni, szerencsére ez jött is, aki megfogadta a tanácsunkat, az körülbelül kétszeres pénzt tehetett zsebre.

Azt is említettük, hogy a kezdőkben változásra nem lehet számítani a gálakezdőhöz képest, ez is bejött. Bár sokan Jack Grealisht hiányolták, az Aston Villa támadó középpályása padon kezdett, a kezdőben pedig a szokásosnak mondható játékosok kaptak szerepet, és nem volt ezzel másként Kasper Hjulmand sem. Maradt Stryger Larsen, maradt Dolberg és maradt Mikkel Damsgaard is.

Hihetetlen atmoszférában játszhattak a játékosok, a fanatikus angolok megteremtették a hangulatot, sajnos néha túlzásba is vitték. Például akkor, amikor néhányan kifütyülték a dán himnuszt…

Aki arra számított, hogy Dánia majd beáll védekezni, és sündisznó-állásból próbálja lehozni a meccset, az nagyot tévedett. Dánia számára nem opció ez, így ugyanazt a játékot hozták, mint amit korábban láthattunk tőlük.

Ahogy az angoloktól is, így annak ellenére is élvezetes volt az egész találkozó, hogy gólhelyzetből sokat nem prezentáltak a fiúk.

Raheem Sterling lőtt először kapura a 11. percben, ám ezt könnyedén szedte fel Kasper Schmeichel, aki a mérkőzés előtt egy interjúban sikeresen felhergelte az angolokat. Úgy, hogy egyébként jelenleg is Angliában futballozik.

Dánia is próbálkozott, kétszer lőttek kapura. Az elsőt magabiztosan fogta Jordan Pickford, a másodikat pedig egy blokkoló láb mentette szögletre. Egyébként itt, ennél a szituációnál az Everton kapusa nagyot hibázott, a kidobását Damsgaard fülelte le, majd Braithwaite küldte kapura a labdát.

A harmincadik perc hozta meg az első gólt, egy olyan szituációt követően, amelyet ezen az EB-n nem láttunk egyszer sem: Szabadrúgásból.

Mikkel Damsgaard lőtte el csodálatosan a sorfal felett a labdát, Pickford későn vette észre – a sorfal mellé három dán is beállt -, így hárítani már nem tudott.

Ez volt az első kapott gólja Angliának a kontinensviadalon…

Felrázta a találat az angolokat, és következtek az ő perceik, egyre nagyobb nyomás helyeződött a dán védelemre. Először még megúszták, Raheem Sterling közeli lövésébe belevetődött Kasper Schmeichel, de másodszor ő sem tudott segíteni. Harry Kane ugratta ki a jobb oldalon Bukayo Sakát, a fiatal Arsenalos középre passzolt, ahol ugyan érkezett Sterling, de Simon Kjaer is, a becsúszása után az ő lábáról került kapuba a labda, 1-1. Úgy tűnik, ez az Európa-bajnokság majd az öngólokról (is) lesz emlékezetes, a dánok csapatkapitánya volt a 11., aki saját kapujába talált.

A második félidő elején Kasper Schmeichel ismét megmutatta, hogy bombaformában van: Harry Maguire egy szöglet után fejelt nagyon pontosan, be is akadt volna a labda a jobb alsóba, ám a Leicester portása megnyúlt és ujjheggyel még valahogy kipiszkálta a bogyót. A meccs védése volt…

A háromoroszlánosok nem adták fel, és az egész második félidőt végig rohamozták, ám Kjaer és társai mindig, mindenhová odaértek, nem akart megszületni a második gól. Érdemes rákukkantani a statisztikára: A második játékrészben Dánia egyszer lőtt kapura összesen, míg Anglia tízszer próbálkozott, ebből három találta el a kaput.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Kasper Hjulmand próbálta cserékkel frissíteni a csapatát, a 87. percre mind az öt cserelehetőségét elhasználta, látszott, hogy egyre jobban fárad a csapata.

Teljesen be is szorultak a végére, de kitartottak a hármas sípszóig. Következhetett a hosszabbítás, amiből ezen az Európa-bajnokságon volt dögivel, ez már a hetedik alkalom volt, hogy adott csapatok nem tudtak dönteni 90 perc alatt.

A hosszabbítás első félideje továbbra is Sterlingékről szólt, a dán térfélen pattogott folyamatosan a labda, de mégsem tudták feltörni a védelmüket. Kivéve egyszer.

Az esetnek még lesz visszhangja – vagyis már van, pedig alig telt el pár óra azóta -, ugyanis Danny Makkelie, a holland játékvezető nagyon, nagyon könnyű síppal ítélt tizenegyest Anglia javára. Történt, hogy Raheem Sterling tört be a tizenhatoson belülre, ahol Joakim Maehle – elvileg – szabálytalankodott vele szemben.

Megrohanták a dánok a játékvezetőt, aki jelezte, hogy a VAR-szobában is vizsgálják a szituációt. Végül jött a döntés: Jogos volt a sípszó, Anglia tizenegyest rúghat.

Harry Kane abban a pillanatban fogta meg a labdát és helyezte le a mészkörre, miközben Kjaer még próbált értelmet beszélni a hollandba, de mindenki tudta: Ez már veszett fejsze nyele. Abban bízhattak, hogy a bravúrok sorát bemutató Schmeichel megállítja majd a Tottenham futballistáját.

Kane nekifutott, a bal alsót választotta, Schmeichel is, és kiütötte a labdát. De mielőtt a dánok örülhettek volna, Kane a kipattanót már belőtte, 2-1-re vezetett Anglia.

Dupla csapás: Egyrészt a tizenegyes – és ezt most bátran merjük állítani – nem volt jogos, majd felcsillant a remény arra, hogy kifogja a kapus. Borzasztó érzés lehet így.

Említettük, hogy már van visszhangja a dolognak, nézzük, mire gondoltunk. Egyrészt, mi is több visszajátszást megnéztünk az esetről, de ez csak egy dolog. Az meg egy másik, hogy az angol (!) kommentátor a VAR vizsgálata alatt többször is elmondta, hogy hibás játékvezetői döntés született, és ő volt a legjobban meglepődve, hogy mégis megadták a büntetőt.

Kifejtette az ügyben a véleményét José Mourinho, Arsene Wenger, illetve Mark Clattenburg játékvezető is, mindhárman egyetértettek abban, hogy hibázott a bíró. Ó, és még egy adalék, amire Kasper Hjulmand hívta fel a figyelmet a meccset követő sajtótájékoztatón: Az eset pillanatában két labda volt a pályán, ráadásul zavaró közelségben. Mert, ha Pickford mellett begurul egy, hát oké, kit érdekel, de így?

Zárásként még annyit, hogy Gareth Southgate nem volt rest elismerni, hogy finoman szólva is necces körülmények között született az ítélet.

De ez hatvanezer angolt a stadionban nem érdekelt, ők már várták a 120. percet, hogy megünnepelhessék a döntőbe jutást.

Dánia hősiesen küzdött, az utolsó negyedórában már emberhátrányban (nem kiállítás történt, a csereként beállt Matthias Jensen megsérült, több cseréjük pedig már nem maradt a dánoknak), be is szorították az angolokat, de helyzetbe sem tudtak kerülni, nemhogy gólt szerezni.

Véget ért egy utazás, de aki semleges szemmel nézte a tornát, az bizonyára egy picit drukkolt Dániának.

Vasárnap véget ér az EB is, a döntőben Anglia és Olaszország fog megmérkőzni egymással. A találkozót 21:00-tól rendezik majd Londonban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső