Hoztuk a kötelezőt – Nyertünk San Marino ellen

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 29.

Hozzá kell lassan szoknunk, hogy van csapatunk. Magyarországnak végre újra olyan futballválogatottja van, amelyik megállja a helyét mindenki ellen. Remekül példázza ezt az, hogy a nyári Európa Bajnokságon ott leszünk, illetve az is, hogy a Nemzetek Ligája legjobbjai közé kerültünk. Mókás látni, hogy a csoportunkban levő ellenfelek most hogyan szerepelnek a VB selejtezők alatt. Elárulom: Nagyon jól.

Törökország megverte Hollandiát és Norvégiát, ezzel vezeti a csoportját, az oroszok is két győzelemmel nyitottak, ők Máltát és Szlovéniát intézték el (ők is vezetik saját csoportjukat), a szerbek pedig az Írország és Portugália elleni meccsen van túl, az eredmény négy pont és az első hely.

Szóval, így még nagyobb értéke van az ott aratott tényleg szenzációs eredménynek!

A mérkőzés előtt

De kanyarodjunk vissza a mi csoportunkhoz, konkrétan a mi meccsünkhöz. Lengyelország ellen jó formáját mutatta a gárda, nem csak játékban, de fejben is nagyon erősek voltak a magyarok. Egy rövidzárlat miatt ugyan csak döntetlenre végeztünk, de minden tekintetben az ellenfél fölé nőttünk.

Most egy sokkal könnyebb meccs várt ránk, és várható volt, hogy Marco Rossi pihenőt engedélyez pár játékosnak, és azok is szerepet kapnak, akik az első mérkőzésen nem jutottak szóhoz. Az biztos volt, hogy Gulácsi Péter visszatér klubjához, valamint az is, hogy Schafer András nem fog tudni pályára lépni, az egyik edzésen sérült meg a fiatal magyar tehetség.

A 3-5-2-es hadrendet nem adta fel Rossi, a csapat pedig az alábbi összeállításban lépett pályára:

Dibusz – Botka, Orbán, Szalai – Nego, Sigér, Gazdag, Cseri, Varga K. – Sallai, Szalai

Ellenfelünk képességeivel mindenki tisztában van, ők is. Számukra az eredmény csak másodlagos – mondta ezt az utolsó gólt szerző játékosuk, Filippo Berardi -, de természetesen próbálnak meglepetést okozni. San Marino együttesének már a gólszerzés is nagy szó, az meg, hogy pontot szerezzenek maga a csoda-kategória.

Leghosszabb veretlenségi sorozatuk nemrég, a Nemzetek Ligájában jött össze, két gólnélküli döntetlent játszottak Lichtenstein és Gibraltár válogatottja ellen. Egyetlen győzelmük pedig egy barátságos mérkőzésen született, akkor Lichtensteint 1-0-ra verték. Álljon itt az ő kezdőjük is:

Benedettini – Battistini, Fabbri, Brolli, D. Rossi, Palazzi – Lunadei, Golinucci, Mularoni – Nanni, Berardi

Játékosok, edzők, szurkolók egyaránt könnyű győzelemben reménykedtek, lássuk, hogy ez bejött-e!

San Marino – Magyarország

A magyar csapat – ahogy azt kell – az első pillanattól fogva magához ragadta a kezdeményezést, és egyáltalán nem hagyta levegőhöz jutni a házigazdákat. Erre lehetett számítani, hiszen ne feledjük: Az ellenfél többsége amatőr játékosokból áll, jó részük az olasz negyed vagy ötödosztályban futballozik munka mellett. Sokat nem is kellett várni az első gólra: Sallai Rolandot buktatták a tizenhatoson belül, a játékvezető azonnal a fehér pöttyre mutatott.

Majdnem hét év telt el azóta, hogy a válogatott utoljára tizenegyest kapott. Ha Hajdú B. István nem mondja, hogy ki és melyik meccsen rúghatott utoljára tizenegyest, nekem nem jutott volna eszembe, annyira régen volt. Szalai Ádám, a csapatkapitány kérte el a labdát, majd higgadtan a bal alsóba gurított, végig figyelve a kapus mozgását. Benedettini a másik sarkot választotta.

És ha egy üzlet beindul! A 19. percben 18 méterre a kaputól jutott szabadrúgáshoz a magyar csapat, a szabadrúgást Sallai Roland próbálta elcsavarni a sorfal fölött, azonban az egyik hazai játékos felemelte a kezét – hogy védje az arcát – és könyökéről vágódott le a labda, újabb tizenegyes!

Szalai most Sallai Roland kezébe nyomta a labdát, a Freiburg támadója a lengyelek után tehát ismét betalálhatott. Betalálhatott volna, mert gyengén kivitelezett lövését Elia Benedettini kapus szögletre paskolta. Ez csak magánvélemény, de nem szeretem, ha valaki két lépésről fut neki a tizenegyesnek, ráadásul Sallai látványosan odanézett a jobb alsóra, mielőtt nekifutott a labdának. A kapus pedig ezt észlelte.

Nyomtunk tovább, nem vetette vissza a csapatot ez a kihagyott tizi, de a második gól még váratott magára. Volt helyzete ezt követően Sallainak, Szalai Ádámnak és Szalai Attilának is, mindegyik kimaradt. Vagyis, Szalai Ádám hálóba lőtt, csak épp lesről.

A kiscsapatok fegyvere – betömörülés – most is működött, átlövésekkel nem igazán próbálkozott a magyar válogatott, így a szünetre ez az egygólos előny maradt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Érezte Marco Rossi is, hogy változtatni kell, így a szünetben lejött Cseri Tamás és Nego Loic, helyettük Nikolics Nemanja és Kalmár Zsolt állt be. Utóbbi játékos kezdőként szerepelt a lengyelek ellen, és sok kritikát kapott, pedig a meccs végére ő is feljavult. Talán emiatt, de nagy elánnal vetette bele magát a játékba a szlovák bajnokság legjobb játékosa, San Marino pedig egyre nehezebben tartotta a lépést a magyarokkal. Egyszerű, elfáradtak, ami szintén várható volt.

Sallai Roland a 71. percben bólintotta be Botka Endre jobboldali beadását, ezzel pedig már biztosan eldőlt a meccs. Nem volt benne a pakliban, hogy egyenlíteni tudna San Marino, ráadásul a mérkőzés ezen szakaszában már alig tudták vonszolni magukat, de bármikor jöhet egy öngól, egy nagy hiba, egy tizenegyes a hazaiaknak… Szóval kellett Sallai gólja.

És igen, még nem volt vége a tizenegyes-áradatnak, mert kaptunk egy harmadik büntetőt is! Kalmár Zsolt akarta nagyon elvégezni, de fejet kellett hajtania Nikolics Nemanja akarata előtt, miszerint ő lesz az ítélet-végrahajtó. Nikonak van rutinja a tizenegyesekben, anno a Legiában, Chicagoban és most Fehérváron is általában ő lövi ezeket. Ez meg is látszott, nagy erővel a kapu közepébe lőtt a délvidéki születésű támadó.

Ez volt az utolsó gól a találkozón. San Marino végül is helyt tudott állni, lehetett volna ez sokkal komolyabb különbségű győzelem is, de a magyar játékosok is sokat hibáztak, illetve Elia Benedettini is mutatott be bravúrokat.

Hoztuk a kötelezőt, és szerdán is hoznunk kell. Lesz miért bosszút állnunk Andorra legjobbjai ellen…

Nyilatkozatok

Egyetértett mindenki abban, hogy ez volt a kötelező, nem is létezhetett más végeredmény, mint magyar győzelem. Szalai Ádám azt emelte ki, hogy mindhárom pályára lépő csatár gólt rúgott, nem marasztalta el Sallai Rolandot, amiért kihagyta a büntetőjét. És ez persze így van jól. Sallai Roland nagyon szeretett volna javítani a hibáját követően, örült annak, hogy ez végül fejesből sikerült.

Megszólalt még Géresi Krisztián is, aki először léphetett pályára a válogatott mezében. Ő különösen hálás volt Marco Rossinak, aki megadta a lehetőséget. Géresi Krisztián elmondta, hogy egy éve még azon gondolkozott, hogy abbahagyja a futballt, most pedig a legjobbak között szerepelhetett.

Végszó

Szerdán tehát Andorra következik, a győzelem ugyanúgy kötelező. Sőt a szurkolókat is ”kárpótolni kell”, ki tudná elfelejteni, hogy a szintén amatőrökből, félprofikból álló kiscsapat válogatottja 2017. júniusában 1-0-ra megverte a mieinket. Akkor kapott hideget-meleget a válogatott. Szerencsére azóta hatalmasat fordult velünk a világ.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső