Jó Főpróba: Legyőztük Észtországot

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2023 március 24.

Tegnap este lejátszotta a 2023-as év első mérkőzését a magyar válogatott. Marco Rossi együttese egyelőre még nem a 2024-es Eb-selejtezőben lépett pályára, hiszen Magyarország az első körben szabadnapos volt. Ez pedig lehetőséget biztosított a mesternek, hogy egy barátságos mérkőzés keretein belül tovább formálja a csapatát.

Tudvalevő, hogy a tavalyi Nemzetek Ligája-szezon végén Szalai Ádám, a magyar csapat stabil kezdő támadója, egyben csapatkapitánya, bejelentette, hogy nem húzza magára a címeres mezt. Marco Rossit azóta foglalkoztathatta az a kérdés, ki legyen az új kilences. Nem tudom, hogy a tegnapi meccsen kapott-e erre választ, az azonban biztos, hogy aggódni nem kell, lesz, aki pótolja Szalait.

Magyarország – Észtország: 1-0

G.: Ádám

A magyar válogatott több kulcsembere is hiányzott. Fiola Attila a telki edzőtáborból tért vissza Székesfehérvárra, miután kiderült, térde még nem jött helyre, ezért nem is játszhat sem az észtek, sem a bolgárok ellen. Mellette Gulácsi Péter hiánya volt még feltűnő, aki még az ősz folyamán szenvedett súlyos sérülést. Rossi a 3-4-2-1-es formációtól ezúttal sem tért el, túl sok meglepetést a kezdőcsapatot látva nem tapasztalhattunk, talán csak azon morfondírozhattak a szurkolók, hogy Nagy Ádám helyére Vécsei Bálint került a középpálya közepén.

A kezdőcsapatok:

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Kalmár, Vécsei, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Ádám M.

Észtország: Hein – Kuusk, Paskotsi, Baranov – Ojamaa, Shein, Vassiljev, Sinyavskiy, Pikk – Kait – Sappinen

Lendületesen kezdődött a találkozó, és ez nem csak a magyar oldalra igaz, hanem az észtekre is. A vendégcsapat nem védekezni jött, ugyanolyan bátran fociztak, mint a magyarok, de azért a jelentős tudáskülönbség véleményem szerint látszott.

Ennek megfelelően gólt csak az egyik csapat szerzett, és az a magyar volt. Igaz, az észteknek nem is nagyon volt rá lehetőségük, egyszer találtak kaput 45 percnyi játékot követően. Míg a magyaroknak azért akadtak szép támadásaik, szép lövéseik. És még egy góljuk is! Amit aztán nem adtak meg.

Bolla Bendegúz kapott egy gyönyörű indítást Vécsei Bálinttól a 37. percben, kiugrott a leshatárról, majd Hein mellett a hálóba bombázott. Igen ám, de a VAR szerint az indítás pillanatában Bolla válla egy kicsit előrébb volt, mint a védője utolsó testrésze, emiatt a gólt elvették.

A félidő talán legaktívabb játékosa Sallai Roland volt, aki több alkalommal is próbálkozott. Volt kísérlete, ami nem talált kaput, és akadt, amikor Hein, az Arsenal kapusa hárított.

Hárítani azonban nem tudott Bolla lövésénél, és Ádám Martin fejesénél sem. Az Ulsan Hyundai játékosa Kalmár Zsolt eltört kapáslövésébe tette bele a fejét a 41. percben, ezzel megszerezte első gólját a válogatottban.

A második félidőben növelhette volna az előnyét a magyar csapat, Kerkez Milos harcolt ki egy büntetőt. Amit Sallai Roland és Szoboszlai Dominik egymás között kő-papír-ollóval döntöttek el, hogy ki rúgja. Nem akarok kukacoskodni, de ezáltal nem vetnek túl jó fényt Marco Rossira, több helyről is hallottam, ez az olasz kritikája, amiért nem tud kijelölni egy rúgót (bár elvileg van első számú rúgó). Ja, arról nem beszélve, hogy az ellenfelet is kellemetlen helyzetbe hozzák. Ezek persze magánvélemények, nem gond, ha te máshogy látod.

A lényeg, a kő-papír-ollót Sallai megnyerte, a Hein elleni párharcot azonban nem, a rosszul meglőtt labdát a kapuvédő kifogta.

A meccs végére a magyarok egy kissé beszorultak, ez pedig több lehetőséget adott az észteknek az átlövésekre, beadásokra. Azonban Szalai Attila vezérletével Dibusz Dénes kapott gól nélkül zárta le a mérkőzést. Folytatás vasárnap Bulgária ellen, ahol a szórakozásnak egyáltalán nem lesz már helye…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Nyilatkozatok

Marco Rossi szövetségi kapitány felemás érzésekkel nyilatkozott a lefújás után. Voltak pozitívumok, amikre az olasz kitért, valamint elmondta véleményét Sallai Roland és Szoboszlai Dominik közjátékáról is.

Voltak jó kezdeményezéseink, és volt rá példa, mikor a szélen meg tudtuk törni az ellenfél védelmét vagy sikerültek az oldalváltások. Összességében azonban túl sok ki nem kényszerített egyéni hibát követtünk el. Az első mérkőzés év elején mindig rozsdásan indul, de mindenki tudja, a hétfői mérkőzés az, ami számít.

Vagy futballozunk, vagy előreíveljük a labdát, és bízunk a szerencsében meg a Jóistenben. Szerintem Magyarországnak futballoznia kell. Hétfőn vagy igazi kilencessel játszunk, vagy hamis kilencessel. Ádám Martin nincs a legjobb formájában, mert klubjában kevesebbet játszott mostanában. Mérlegelnünk kell, hogy kezdőként vagy csereként játsszon-e, mert kilencven percet nem bír végigjátszani.

Nem értek egyet azzal, ahogy eldöntötték a fiúk, ki lövi a tizenegyest. Van egy első számú lövő, nem véletlenül. Szoros volt a meccs, akár ki is egyenlíthetett volna az ellenfél, akkor nagyon dühös lettem volna. Ezt meg is beszéltem Dominikkal.

Sallai és Szoboszlai is megszólaltak a meccs után:

Nem volt vita, nem is az egóról szól. Mindketten szerettük volna rúgni a tizenegyest, én pedig nem akartam azt, hogy nem csapatszerűen gondolkozom kapitányként, ezért gondoltam, hogy eldöntjük ilyen formán a tizenegyest. Ha nem hagyja ki, akkor nincs belőle ekkora dolog. Tanultunk belőle. – Mondta a magyar válogatott kapitánya.

Mindketten szerettük volna rúgni a tizenegyest, erős személyiségek vagyunk, valahogy el kellett dönteni. Lehet, hogy máskor nem így fogjuk. Sajnos nem sikerült berúgnom, de ha legközelebb adódik egy ilyen lehetőség, akkor is oda fogok állni. – kontrázott Sallai Roland.

Végül a győztes gólt szerző Ádám Martin szavaival zárunk:

Nagyon vártam már ezt a gólt, sokat dolgoztam érte. Kalmár Zsoltnak jó kis lövése volt, éreztem, hogy „hegyeznem” kell a fejemet. Szóval igen, vártam ezt a gólt, örülök neki. Éreztem, hogy nem volt les, mert belógott egy védő. Úgy hiszem, jó teljesítményt nyújtottam, a csapat játéka kicsit döcögött, a szakmai stáb kielemezi a hibákat, készülünk a hétfői meccsre. Összességében erre a mérkőzésre jól lehet építkezni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső