Katar 2022: A Nyolcaddöntő.Álomcsapata

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 08.

Túl vagyunk a nyolcaddöntőkön is, tizenhat csapat volt, már csak nyolc van. Ahogy minden teljes forduló után, úgy most is jelentkezünk egy álomcsapattal, amit mi állítottunk össze a játékosok teljesítménye alapján. Ezúttal is lehet, hogy lesz, akivel nem értetek egyet, de… ez ilyen, mi úgy láttuk, ők voltak a legjobbak.

A kapus

Dominik Livakovic

Igazán két jó kapusteljesítmény is volt a nyolcaddöntők során. Két olyan játékos között vacilláltunk, akik tizenegyespárbajban vettek részt. Yassine Bono volt az egyikük, akik egymaga két tizenegyest fogott meg, de végül nem mellette döntöttünk. A mérkőzésen a kapura szinte teljesen veszélytelen spanyolokkal szemben nem volt dolga, azonban Livakovicnak Japán ellen voltak nagy védései. Nem mellesleg pedig ő három tizenegyest fogott meg, Minamino, Mitoma és Yoshida büntetőjét is megfogta a Dinamo Zagreb hálóőre, akit nemrégiben még ki akartak túrni a kezdőcsapatból.

A védők

Denzel Dumfries

A jobbhátvéd vagy jobboldali szárnyvédő posztja is egyértelmű volt. Denzel Dumfries miatt szárnyalt a holland válogatott az Egyesült Államok ellen. Az Inter játékosa az első félidőben két okos passzal hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait, majd a második félidőben ő maga is betalált. A pálya egészét bejátszotta, szinte alig volt rossz megmozdulása.

Rodri

Ő az egyetlen, aki vesztes csapatból érkezik. Igazándiból nem annyira tudott ő ezen a VB-n kitűnni, a szövetségi kapitány középpályásból védőt faragott belőle (ahelyett, hogy kivitte volna Sergio Ramost), és egyébként megállta a helyét. A spanyol csapat összesen három gólt kapott, egyikről sem tehetett a Manchester City játékosa. A marokkóiak ellen levette a pályáról Youssef En-Nesyrit, illetve kisegített Marcos Llorente oldalán, aki nem igazán bírt Sofiane Boufallal. Igyekezett a támadásokba is besegíteni, folyton feljárt fejelni a pontrúgásoknál, de a spanyol csapat a lehető legritkábban döntött a beadások mellett, minden szöglet és szabadrúgás egy rövid passzt jelentett.

Romain Saiss

A hősiesen védekező, nagyon fegyelmezett marokkóiak egyik belső védője is bekerült. Fontolgattuk, hogy Saiss mellett Aguerd kap helyet a védelemben, de őt sérülés miatt le kellett cserélni. Ettől függetlenül megérdemelte volna. Az igazi hős Saiss volt, aki még sérülten is visszament a pályára. Marco Asensiot kellett semlegesítenie, emellett a gyors szélsőket is többször megállította. Igazi vezérként viselkedett, amikor a marokkóiak már csak vonszolták magukat a fáradtság miatt, Saiss biztatta őket, hogy folytassák.

Daley Blind

A másik szélső is egy holland védő lett. Daley Blind – szerintem – nem zárt olyan jó meccset, mint Denzel Dumfries, de a helye így is megkérdőjelezhetetlen. Eddig is megbízhatóan játszott a baloldalon, de neki is az USA elleni találkozón jött ki leginkább a lépés. A támadásokat és a védekezést egyaránt támogatta, és ne feledjük, Dumfries passzából ő rúgta a csapat második gólját.

A középpályások

Jordan Henderson

Most másodszor kapott szerepet a világbajnokságon a Liverpool csapatkapitánya, a walesiek után a szenegáliak ellen is a csapatba került. A bizalomra rászolgált, már a csoportkörben is jó volt, de ezúttal tényleg villogott. Remekül mozgott a középpályán, mozgatta a csapatot, jól együttműködött Jude Bellinghammel és Declan Rice-szal, képes volt összekötni a védelmet a támadókkal. Gólt is szerzett, bár valljuk be, nem volt valami nehéz dolga, a nehezebb feladatot Jude Bellingham vállalta magára, ő csak a kapu közepébe passzolt.

Sofiane Amrabat

Ki is másolhatnám azt, amit Romain Saissról mondtam az előbb, csak a neveket kellene kicserélnem. Elképesztő, mekkorát melózott a Fiorentina középpályása, aki egyébként Hollandiában született és ott is kezdett futballozni. Amennyiben most a holland válogatottban játszana, nagyobb népszerűségnek örvendene, ebben biztos vagyok. Klubjának is egyik alapembere, és a válogatott sem ugyanaz, ha ő nincs a pályán. Félelmetes, mennyit ütközik, micsoda védekezést nyom le a középpályán minden meccsen. Ez eddig a spanyolok ellen csúcsosodott, de a portugálok elleni meccsen is oda fogja magát tenni, ebben teljes mértékben biztosak lehetünk.

Neymar

Ennyit számít a brazil jelenléte. Amikor a pályán volt, a brazilok villogtak, amikor hiányzott, akkor nem ment a játék. Visszatért a sérüléséből, kissé hátrébb vonva, mint megszokhattuk, de hozza azt, amiért úgy hiszik, ő lehet a csapat legfontosabb, legbefolyásosabb játékosa. Dél-Korea ellen értékesített egy tizenegyest, valamint adott egy gólpasszt Vinicius Jr.-nak.

Ha nem hátráltatja a sérülése, döntőig viheti a selecaot.

A támadók

Kylian Mbappé

Nem először kerül a PSG játékosa a csapatunkba. Ezúttal is villogott, ezúttal is vezérszerepet töltött be, és ezúttal is a hálóba talált. Lengyelország ellen megint sikerült dupláznia, így a dánok után a lengyelek kapuját is kétszer vette be. Jelen pillanatban ő vezeti a világbajnokság góllövőlistáját, és elég valószínűnek tűnik, hogy végül ő is fog nyerni…

Goncalo Ramos

Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. Az idén a Benficába berobbanó támadó a portugál csapatban is letette a névjegyét. Első válogatott meccsét a VB előtt Nigéria ellen játszotta, majd Fernando Santos a padon jegelte a csatárt. Egészen a Svájc elleni meccsig, ahol Cristiano Ronaldo helyett kezdette. És Ramos bebizonyította, hogy Ronaldo után sem kell félnie azoknak, akik attól tartanak, hogy nem lesz, aki gólt rúgjon. Háromszor vette be Yann Sommer hálóját, egymaga intézte el az ellenfelet.

Phil Foden

Szerintem őt sem lehet kihagyni a legjobb csapatból. Raheem Sterling helyére került be, miután a Chelsea támadójának haza kellett utaznia, mivel betörtek az otthonába. A Manchester City fiatalja jól állta a sarat, és Szenegál ellen két gólpasszt is kiosztott. Ennyi elegendő lehet, hogy Gareth Southgate a továbbiakban is vele számoljon, és nekünk is elég volt ennyi, hogy a csapatunkba nevezzük az angol foci egyik nagy reménységét.

Még a negyeddöntők után jön egy álomcsapat, de aztán a sorozat befejeződik, az elődöntő meg a döntő álomcsapatát már kissé… feleslegesnek érezzük.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső