Katar 2022: A Torna Legjobb Fiatal Játékosai – IV. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 24.

Elérkeztünk a sorozatunk negyedik részéhez, ami az utolsó lesz. Összeszedtük a világbajnokságon részt vevő, legalábbis keretbe kerülő legjobb fiatal játékosokat, akik később – de akár már most is – a csapatuk legjobbjai közé emelkedhetnek.

Már csak hat játékos van, akiről akartunk, de még nem beszéltünk.

Nuno Mendes – Portugália (20)

Nuno Mendes pályafutását nem hátvédként, hanem támadó középpályásként kezdte meg. Aztán valamikor ifistaként utánpótlásedzője a védősorba tette, és ott ragadt, mivel jobb teljesítményre volt képes, mint a poszton, ahol a fiatalkorát töltötte. Nuno Mendes a semmiből bukkant elő, hamarosan viszont már a top 5 balhátvéd közé lehet sorolni. Nem hiába igazolta le egyéves kölcsön után a PSG.

Cristiano Ronaldo óta ő volt a legfiatalabb, aki nevelőcsapatában, a Sportingban bemutatkozhatott. Mondanom sem kell, egy modern fociban szereplő balhátvédnek szüksége van a jó állóképességre, sebességre, és nem árt, ha jól bánik a labdával. Ez megvan a portugál válogatott Mendesben, aki majd Raphael Guerreirora helyez nyomást a VB-n, őt kell majd kiszorítania a kezdőből.

William Saliba – Franciaország (21)

Saliba az év elején került be a francia válogatottba, és bár egyelőre kezdő tagságot a VB-n nem tudott még magának kiharcolni, nagyon fiatal, és biztosra vehetjük, hogy a jövőben ott lesz az aktuális szövetségi kapitány kezdőjében.

Saliba egy ideig csendben töltötte karrierjét, leigazolta az Arsenal, akiknél a fiatal francia játékosok nagy múltra tekintenek vissza, ám a kezdőbe nem tudott bekerülni, folyamatosan kölcsönadták. Évről évre egyre többet fejlődött, és tavaly, amikor a Marseille-ben játszott, elkezdtek felfigyelni rá. Nem is meglepő, hogy Mikel Arteta már nem akarta őt elküldeni sehova, inkább beépítette az ágyúsok kezdőjébe. Tudjuk, hogy azóta az Arsenal nem sok gólt kap, vezetik a PL-t, és ebben szerepe van Salibának is.

Lehet, hogy a válogatottban a mostani vb-n nem sok lehetőséghez fog jutni, hiszen Koundé és Varane is felépült, de ha szükség lesz rá, készen fog állni, hogy megmutassa, mit tud.

Josko Gvardiol – Horvátország (20)

Gvardiol szintén egy befutott játékos már, akit a hírek szerint nagyon szeretne megszerezni magának a Chelsea. Jelenleg az RB Leipzig játékosa, és nem mellesleg a horvát válogatott meghatározó személyisége, akire Zlatko Dalic feltétlenül számít.

Gvardiol a Dinamo Zagreb csapatában kezdett focizni, az ottani akadémia neveltje, ez pedig jó ajánlólevél, anno Mateo Kovacic és Luka Modric is itt kezdte elsajátítani a futball alapjait.

A válogatottba a 2020-as Európa-bajnokságon verekedte be magát a kezdőcsapatba, de már a 2018-as tornán is láthattuk, csapatával akkor ezüstérmet szerzett, a VB után pedig a Lipcse igazolta le, ahol tovább fejlődött. Még mindig csak 20 esztendős, hatalmas tehetség hihetetlen potenciállal.

Valószínű, hogy jövőre már nem a Leipzigben fog játszani, ám a lehetséges vevőket elriaszthatja, hogy a csapat már most 90 millió eurót kér érte.

Moises Caicedo – Ecuador (21)

Moises Caicedo teljesítményével már azok is tisztában lehetnek, akik nem néznek angol futballt és csak a Katar elleni meccsen látták futballozni a 21 esztendős középpályást. Annak a találkozónak az egyik legjobbja volt, bár védekező feladatai nem igazán voltak, támadásban rengeteget segített. De hozzá kell tenni, egy komolyabb ellenfélnél láthatjuk meg, hogy védekezésben is sokat tud tenni.

Caicedo két éve szerepel a válogatottban, mára már alapemberré vált. 19 évesen Argentína ellen mutatkozhatott be, a feladatai közé tartozott, hogy fogja meg Lionel Messit. Argentína 1-0-ra nyert, a gólt büntetőből szerezték, szóval Caicedo maximálisan teljesítette a munkát, amit Alfaro rábízott.

A Brightonban akkor került előtérbe, amikor Yves Bissouma eligazolt a Tottenhambe. Addig is voltak meccsei, de nem annyi, mint azután, hogy megüresedett a középpálya közepe. Graham Potter nem félt mélyvízbe dobni a játékost, aki meghálálta a bizalmat. És nem csak Potternél stabil kezdő, hanem Roberto De Zerbinél is.

Sőt, Jürgen Klopp nagyon szerette volna a nyáron leigazolni őt, de a Brighton nagyon magas összeget kért, amit a Pool nem tudott vagy nem akart teljesíteni.

Gustavo Alfaro nyilatkozatában azt mondta róla, világklasszissá fog válni.

Jamal Musiala – Németország (19)

Németország ugyan vereséget szenvedett tegnap az első fordulóban, de volt valaki a pályán, akiről rosszat nem lehet mondani. Ő Jamal Musiala, a német válogatott egyik legtehetségesebb játékosa. A Japán elleni meccs után azt mondtam, ez a srác öt év múlva aranylabdát fog kapni. Ragadt a lábára a labda, úgy cselez, hogy beleszédül az ember, olyan passzsávokat lát meg, amit halandó nem… És ez a tegnapi csak ízelítő volt. Hansi Flick már a Bayernben is számított rá, ahogy Julian Nagelsmann számára is stabil kezdő Musiala, aki még mindig csak 19 esztendős.

Anno ő lett a Bayern München legfiatalabb pályára lépő játékosa, és legfiatalabb gólszerzője. Musiala amúgy Németországban született, de 7 évesen Angliába költözött, és ott futballozott. Még az angol U21-es válogatottban is pályára lépett, miközben már a Bayern igazolt futballistája volt. Joachim Löw azonban meggyőzte, hogy válassza a német csapatot, Jamal Musiala pedig hallgatott az érzéseire, és korábbi szövetségi kapitányára.

Azt tartják róla, hogy Thomas Müller utódja lehet, a hamarosan veteránkorba lépő játékos minden pozitív tulajdonságát meg lehet találni Musialában is. Sőt még annál is többet…

Jude Bellingham – Anglia (19)

Egy jó ideje arról szólnak a hírek, hogy a szezon végén Jude Bellingham lehet az átigazolási szezon fő attrakciója. A középső középpályás klubcsapatában és a válogatottban is stabil kezdő tagságot harcolt ki, de nem most került ő képbe, már nagyon fiatalon azt mondták róla, ő az angol futball legújabb csillaga. Azok, akik ezt mondták, jól látták…

Állítólag a Real Madrid már régóta kinézte magának a Borussia Dortmund középpályását, akiért 100 millió eurót sem sajnálnának. Vele lenne teljes a jövő középpályája, a Kroos – Modric – Casemiro hármast Camavinga – Tchouaméni – Bellingham trióra cserélnék… Ami azért elég jól hangzik.

De belépett a képbe a Manchester City is, valamint a Manchester United sem hagyja annyiban. Ha már Sanchot megszerezték, gondolják, Bellinghammel is sikerülhet.

A fiatal játékos tehetsége hamar kiderült, nevelőegyesületében ő volt a legfiatalabb debütáns, és máig tartja ezt a rekordot. Amikor a Dortmund leigazolta – Bellingham ekkor 17 éves volt -, a Birmingham a 22-es mezszámot, melyet a játékos viselt, visszavonultatta. Az érte kapott pénz egyébként fontos volt a csapat számára, ezzel kerülték el a csődöt.

Bellingham Németországban most már alapembere a csapatnak, és ahogy Haaland, úgy ő is kinőtte a Bundesligát és a sárga-feketéket. Mivel a Dortmund híres a jó üzleti érzékéről, idén ismét nagyot szakíthatnak.

Jude Bellingham az Irán elleni találkozón a kezdőben kapott helyet, és ő lőtte Anglia első gólját az idei világbajnokságon. Vagyis fejelte, Luke Shaw beadását mesterien bólintotta a hálóba. És ez csak a jéghegy csúcsa volt.

Ennyi lett volna, 22 fiatal tehetségről írtunk nektek, akikre nem árt majd odafigyelni a jövőben.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső