Katar 2022 – A Világbajnokság Szövetségi Kapitányai – II. Rész

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 október 03.

Az előző részben a nyolc legesélytelenebb csapat mesterét mutattuk be röviden, most pedig haladunk tovább. Következzen újabb nyolc szövetségi kapitány!

Graham Arnold – Ausztrália

Futballista pályafutása 20 éven át tartott, 1980-ban mutatkozott be a Canterbury-Marrickville-ben, és 2000-ben vonult vissza a Northern Spirit csapatából. Az ausztrál válogatottban 56 alkalommal szerepelt. 2018-ban vette át a felnőtt csapat irányítását, de már Oroszországban is a csapattal volt, ő volt Bent van Marwijk segédje a világbajnokságon. Két évig töltötte be ezt a pozíciót, majd a rossz szereplés miatt a holland lapátra került, Arnold azóta igazgatja a Socceroost.

Rigobert Song – Kamerun

Song láttán érzik az én koromban levő srácok, hogy öregszenek. És ezt én is érzem. Songot még láttam fénykorában futballozni, a most 46 esztendős egykori kőkemény védő karrierje során több csapatban és több országban is megfordult. Játszott Franciaországban a Metz és a Lens színeiben, Angliában a Liverpool és a West Ham United mezét húzta magára, megjárta Németországot, ahol a Kölnben futballozott, végül Törökországban kötött ki, ahol a Galatasaray és a Trabzonspor sikeréért lépett pályára. Emellett a kameruni válogatottnak is alapembere volt, 137 alkalommal hallgathatta végig a nemzeti himnuszt.

Miután felhagyott 2010-ben a profi focival, jó ideig nem hallottunk róla. Aztán a kameruni nemzeti csapatnál kötött ki, volt ideiglenesen a nagyok edzője, négy évig az utánpótlásban dolgozott, majd idén márciusban nevezték ki ismét a felnőttek élére. Edzőként még nem járt VB-n, de játékosként négyszer is. 9 alkalommal lépett pályára, ennél többször csak Roger Milla és Francois Omam-Biyik szerepelt.

Walid Regragui – Marokkó

Nem csak Iránban volt kisebb fejetlenség a 2022-es katari VB előtt, hanem Marokkóban is. A mostani szövetségi kapitányt alig egy hónapja nevezték ki, előtta Vahid Halihodzic irányította a csapatot, ő juttatta ki őket a VB-re. Halihodzic igazán peches szakember. Már harmadszor járt úgy, hogy sikeres kvalifikációt követően a VB előtt kiebrudalják az adott nemzeti csapat éléről. Ez történt Elefántcsontparttal és Japánnal is korábban.

Az utód, Walid Regragui eddig egy mérkőzésen vezette a nemzeti csapatot, Madagaszkár ellen játszottak barátságos mérkőzést, és nyertek 1-0-ra. A korábbi jobbhátvédnek van már némi tapasztalata a nemzeti csapatnál, 2012-ben egy évig asszisztensként dolgozott a felnőtteknél. Azóta klubcsapatokat vezetett, a Wydad AC-tól csábították el augusztusban.

Rob Page – Wales

Page-ről már korábban sokat olvashattatok az oldalon, hiszen Wales meccseivel szoktunk foglalkozni, legyen szó Nemzetek Ligájáról vagy Európa-bajnokságról, VB-selejtezőkről. A 48 esztendős szakembert egy éve, júniusban nevezték ki. Akkor úgy tűnt, csak ideiglenesen, amíg Ryan Giggs körül megoldódnak a dolgok. Az egykori középpályásnak ugyanis meggyűlt a baja a rendőrséggel, elég komoly vádakat fogalmaztak meg ellene. És Page maradt. Sok tapasztalata ugyan nincs, de Wales élén komoly sikereket könyvelhetett el. Kijuttatta a csapatát 2021-es Európa-bajnokságra, ahol aztán a nyolcaddöntőben estek ki Dánia ellen. A világbajnoki szereplésük is meglepetés, pótselejtezőn vívták ki a részvételt, Ukrajnát győzték le pár hónappal ezelőtt.

Page korábban két alacsonyabb ligás angol csapatnál (Port Vale, Northampton Town) dolgozott, valamint két évig a walesi U21-es gárdát irányította.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Gerardo Martino – Mexikó

Martinot a Barcelona drukkereinek talán nem kell bemutatni. 2013-ban nevezték ki a katalánok mesterének, de egy szezon után beadta a felmondását, miután nem sikerült címet nyerni a csapattal. Martino igazi nagykutya, tapasztalt, öreg motoros, aki karrierje során több klubcsapatot és válogatottat is megjárt. Érdekesség, hogy Európában egyedül a Barcát edzette. Szövetségi kapitányként ért el nagyobb sikereket, ő vezette négy évig a paraguayi válogatottat, aztán 2014 és 2016 között az argentin csapatnál volt ő a főnök, Mexikóban 2019 óta dolgozik. Az ország élén egyetlen Aranykupában megszerzett trófeával büszkélkedhet.

Gustavo Alfaro – Ecuador

Elég nagy balhé volt (van) Dél-Amerikában az ecuadori szereplésből, vannak, akik még most sem nyugodtak bele, hogy a La Tricolor lesz ott majd novemberben a nyitómeccsen. Chile panaszolta be az ecuadori válogatottat egy jogosulatlan szereplés miatt. Kiderült ugyanis, hogy Byron Castillo, a csapat egyik játékosa meghamisította a születési okmányait. Kiderült, hogy nem is ecuadori, hanem kolumbiai. Júliusban a chileiek keresetét elutasították, azonban szeptemberben új bizonyítékok kerültek elő, az úgy pedig már a CAS-nál, vagyis a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál van. Lehet, hogy felesleges bemutatni Alfarot, de döntés még nem született. Gustavo Alfaro 2020-ban érkezett a csapathoz, és igazi vándormadárként lehetne őt jellemezni. 1992 óta edzősködik, azóta megfordult tizenöt csapatnál, főként Dél-Amerikában dolgozott, de irányította a szaúdi Al-Ahli együttesét is. Válogatottat még korábban nem irányított, így ez lehet az első VB-je, hacsak a CAS máshogy nem dönt…

John Herdman – Kanada

Ha nem ismered John Herdman nevét, ne aggódj, sok kanadai sem ismerte sokáig… A 47 éves angol mester játékosként nem tudott a történelemkönyvekbe kerülni, profinak nem mondható karriert tudhat maga mögött. És edzőként sem került a figyelem középpontjába, ugyanis 2006 és 2011 között az új-zélandi, majd 2011 és 2018 között a kanadai válogatottnál dolgozott. De a nőknél. 2018-ban nevezték ki a férfiakhoz, és a bizalom azóta is töretlen felé, sokan állítják, hogy a kanadai futball felívelésében ő játszotta a főszerepet. Járt már világeseményen, de csak a lányokkal, így ez a mostani lesz a legkomolyabb megmérettetése.

Czesław Michniewicz – Lengyelország

Nemzetközi szinten Michniewicz nem tett le sokat az asztalra, csak hazájában dolgozott 2000-es visszavonulása után. Megjárt több élvonalbeli lengyel klubot is, edzette a Lech Poznant, az Arka Gdyniát, a Jagielloniát, a Pogon Szczecint, valamint a Legia Varsót is. 2020-ban az U21-es válogatottnál dirigált, végül a felnőttekhez 2022 januárjában nevezték ki.

Nagy feladat előtt áll, és nagy siker kapujában. A lengyelek rendre gyengén szerepelnek a nagyobb tornákon, most ezen változtathat Michniewicz, aki pótselejtező után vásárolhatta meg a katari repjegyet a csapatnak, miután a fináléban Svédországot verték relatíve simán.

A mai napon még jön egy harmadik rész további nyolc kapitánnyal, az utolsó részt pedig holnap olvashatjátok.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső