Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: E csoport

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 25.

Négy csoporttal már megvagyunk, a mai napon az E és az F csoport mérkőzései következnek, amelyeken történtek nagyon érdekes dolgok…

Németország – Japán: 1-2

G.: Gündogan ill. Doan, Asano

Születtek az első fordulóban meglepetések, köztük volt ez a meccs is, pedig azt hittük, a szaúdi győzelemnél nagyobb fordítás nem létezik. De Japán hitt abban, hogy létezik, és ezt meg is mutatták nekünk. Németország ugyanott folytatta, ahol négy éve abbahagyta. Akkor a csoportkör utolsó fordulójában Dél-Koreától kaptak ki, most a nyitányon szintén egy kelet-ázsiai együttes tréfálta meg őket.

A kezdőcsapatok:

Németország: Neuer – Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum – Kimmich, Gündogan – Gnabry, Müller, Musiala – Havertz

Japán: Gonda – Sakai, Itakura, Yoshida, Nagatomo – Endo, Tanaka – Ito, Kamada, Kubo – Maeda

Pályára léptek még: Füllkrug, Goretzka, Hofmann, Göze, Moukoko ill. Minamino, Mitoma, Tomiyasu, Asano, Doan

Nagyon érdekes találkozó volt ez a német – japán. Ugyanis azt gondoltuk, Németország még egyszer azt a hibát nem követi el, hogy lebecsül egy ellenfelet, hogy a négy évvel ezelőtt történtek miatt nem lesznek sokkal motiváltabbak. Lehet, hogy a motiváció megvolt, de Japán egy olyan lelkes játékot tett le az asztalra, ami után a német drukkerek is csak tapsolhattak.

Németország nem csak a veresége miatt adott témát az újságíróknak, a mérkőzés előtt a katari problémákra akarták felhívni azzal a figyelmüket, hogy a csapatképen mindannyian befogták a szájukat. Erős üzenetet küldtek, ami sokaknak elnyerte a tetszését, mások meg támadják őket érte.

De mi ne ezzel foglalkozzunk, hanem a mérkőzéssel, amit meglepetésre Japán jobban kezdett. Nyolc perc telt el a mérkőzésből, amikor egy labdaszerzés után lekontrázták a németeket, Ito középre adott labdáját pedig Maeda Daizen becsúszva a hálóba lőtte. A partjelzőnek azonnal emelkedett a zászlaja, és valóban, a Celtic támadója lesen volt, így okkal és joggal vették el Japán gólját.

Ezt követően aztán a németek fokozatosan vették át az irányítást, és egyre többször kényszerültek a keletiek arra, hogy visszatérjenek saját tizenhatosuk környékére.

Németország Jamal Musiala vezérletével vezette a támadásokat, az első helyzetre azonban egy pontrúgás után került sor. A beívelt labdát Antonio Rüdiger fejelte az oldalhálóba.

Pár perccel később egy támadás végén Joshua Kimmich 18 méterről lőtt, Gondának ekkor kellett először védenie. Megtette, így maradt a 0-0.

Gonda maradt a főszerepben, először pozitív, majd negatív értelemben. Volt még néhány védése, de aztán összehozott egy tizenegyest. David Raum cselét megette a kapus, már akkor szabálytalankodott vele, de végül még rá is feküdt, szóval kétség sem férhetett hozzá, hogy a kapus tizenegyest érően állította meg a Leipzig válogatottját.

A labda mögé Ilkay Gündogan állt, és magabiztosan lőtte be a labdát. A gólt követően Japán teljesen beszorult, és Németország saját játékát játszhatta, sok passzal, rengeteg mozgással. És egyébként lövésekkel is. Ezek többsége még csak kaput sem talált, de a 49. percben olyan szépen játszották ki a kékmezesek védelmét, hogy azok semmit nem tudtak tenni az ellen, hogy Kai Havertz közelről a hálóba lőjön. Szerencséjükre a gólt a Chelsea játékosa lesről szerezte, maradt az 1-0.

A második félidőben sem változott sok, legalábbis eleinte. Kubo Takefusát le kellett cserélni, a helyére érkezett Tomiyasu Takehiro, első látásra azt hittük, Japán az 1-0-s hátrányt akarja tartani, de persze nem erről volt szó, Moriyasu Hajime egyszerűen átalakította a taktikát.

De ez jó ideig nem működött. Németország ugyanúgy ment előre, és csak Gonda Suichi kapuson múlt, hogy nem tömték ki őket a vb nagy esélyeseinek kikiáltott, átalakulóban levő németek.

Serge Gnabry, Jamal Musiala is hatalmas helyzeteket hagytak ki, Ilkay Gündogan a kapufát találta el, nagyon érett a második találat.

Németország a 70. percben zárhatta volna le a meccset, ekkor Gonda kapus egymás után három eszméletlen bravúrt mutatott be.

Telt-múlt az idő, és Japánnak egyre kevesebb esélye maradt arra, hogy legalább egy pontot megszerezzen. De aztán jöttek a cserék. Doan Ritsu és Asano Takumi a padról szálltak be mindketten, és a német védelem bizonytalanságát kihasználva előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették, a hajrára a Nationalelf hátrányba került.

Japán persze mindent megtett, hogy innentől kezdve húzza az időt, tíz emberrel védekeztek és ennek meglett a gyümölcse, a szamurájok hatalmas küzdelem végén legyőzték a 2014-es világbajnokot. Annyit még hozzátennék, nem csak a játékosok, de a szurkolók is kitettek magukért.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Spanyolország – Costa Rica: 7-0

G.: F. Torres (2), Dani Olmo, Asensio, Gavi, Morata, Soler

A németek, valamint az argentinok veresége után a spanyolok is félhettek, hogy őket is meglepi egy kisebb tudású együttes. De a félelem nem volt indokolt. A costa ricai válogatott nagyon messze van attól a csapattól, amelyik nemrégiben még a negyeddöntőig jutott, és Spanyolország kitömte őket. Még a 7-0 is hízelgő Oviedoék számára…

A kezdőcsapatok:

Spanyolország: U. Simon – Azpilicueta, Rodri, Laporte, J. Alba – Pedri, Busquets, Gavi – F. Torres, Asensio, D. Olmo

Costa Rica: Navas – Martínez, Duarte, Calvo, Oviedo – Fuller Spence, Borges, Tejeda, Bennette – Campbell, Contreras

Pályára léptek még: Balde, Koke, Morata, Soler, N. Williams ill. Aguilera, Ruiz, Matarrita, Waston, Zamora

Spanyolország csapata igazi csatár nélkül, Marco Asensioval középen vonult a pályára, a középpályát a Barcelona dominálta, a védelemben viszont nagyjából azok kaptak helyet, akikre előzetesen számítottunk. Talán Dani Carvajalt tettük volna be César Azpilicueta helyett, de lehetséges, hogy a fontosabb találkozókon majd a Real Madrid jobbhátvédje fog kezdeni.

A spanyolok magabiztos játékot mutattak be, eszméletlenül sokat passzoltak, és lényegében az első perctől kezdve bizonyították, hogy nem csak ezen a mérkőzésen, de az egész VB-n van esélyük.

Tíz perc játék után érkezett az első találat, egy finoman a védők mögé lőtt labdát Dani Olmo vett át gyönyörűen, majd elegánsan emelt a hálóba.

A huszadik percben érkezett a második gól, amelyet Marco Asensio szerzett, Jordi Alba beadását kapásból vágta a kapuba. Itt Keylor Navas ugyan beleért a lövésbe, de csak beljebb segítette a lasztit a hálóba.

Úgy tűnt, ezen a meccsen minden tizedik percben születni fog egy gól, félóra elteltével Jordi Alba tört be a tizenhatoson belülre, Duarte pedig jól megrúgta a játékos bokáját hátulról. Nyilván nem azt akarta, hanem a labdát, mérges is volt magára a tapasztalt belső védő.

A labda mögé Ferrán Torres állt, aki elküldte Navast a másik irányba, és higgadtan a hálóba gurított.

Az első félidőben további gólokat szerezhettek volna a spanyolok, ha egy kicsit pontosabbak, de azt hiszem, ezzel a játékkal sem lehettek elégedetlenek sem ők, sem Luis Enrique, sem a szurkolók. És hol volt még a vége…

Egy darabig 3-0 volt az állás, de csak azért, mert a spanyol csapat kissé visszavett. Costa Rica a félpályán alig jutott át, nem is adtak munkát Unai Simonnak, a kapusnak csak akkor kellett labdába érnie, amikor hazaadták a labdát a társai.

A negyedik találatot egy hatalmas hiba előzte meg. Az 54. percben már úgy tűnt, Ferrán Torrest szerelik a tizenhatoson belül, az ötös magasságában, de a két védő addig ügyetlenkedett, amíg a Barcelona szélsője visszaszerezte azt. Közben elindult Keylor Navas is a kapujából teljesen feleslegesen, Torres pedig kihasználta, hogy a costa ricaiak nincsenek a helyzet magaslatán.

Jöttek a cserék, és a frissebb spanyolok nem akartak megállni. A 74. percben Gavi megszerezte az ötödik gólját egy szép kapáslövéssel, aztán a 90. percben a csereként pályára lépő Carlos Soler talált be, végül Alvaro Moratával is rúgattak egy gólt a társak, aki nagyon akart bizonyítani.

Hét már gombócból is sok, sajnáltam a costa ricai játékosok nagyrészét, azonban Kendall Waston megérdemelt volna egy piros lapot, amiért nem bírt magával, és a földön fekvő Aymeric Laporte-ot majdnem megütötte. Elhiszem, nehéz volt megemészteni egy ekkora verést, de ez kevésbé volt megalázó, mintha a spanyolok szánalomból visszavettek volna…

Nemsokára érkezik az F csoport két találkozójának összefoglalója!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső