Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: F csoport

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 25.

Már itt is vagyunk, és folytatjuk az F csoporttal, amelyen mondjuk úgy, nem a gólok játszották a főszerepet.

Marokkó – Horvátország: 0-0

Horvátország, a négy évvel ezelőtti ezüstérmes egy kissé megváltozott csapattal lépett pályára Marokkó ellen, és nem sikerült úgy elnyerni a szurkolók szívét, mint Oroszországban. Ebben szerepe van a kissé gyengébb játéknak, és az ellenfélnek is, Marokkó keményen ellenállt a horvát támadásoknak, ők maguk is veszélyesek voltak, így a döntetlen némiképp igazságosnak mondható.

A kezdőcsapatok:

Marokkó: Bono – Hakimi, Aguerd, Saiss, Mazaroui – Amrabat – Ounahi, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic – Modric, Kovacic – Vlasic, Kramaric, Perisic

Pályára léptek még: Attiat-Allal, Hamdallah, Ez Abde, Sabiri ill. Livaja, Majer, Orsic, Pasalic

A világbajnokság egyik leginkább várt meccse volt ez nekem, és az egyik legnagyobb csalódás lett. Ugyanezt fogom majd mondani az Uruguay – Dél-Koreára is. Marokkó és Horvátország támadásban nagyon keveset mutattak, pedig mindkét oldalon minőségi támadók vannak, ám… valami nagyon hiányzott ebből a meccsből, és ezzel együtt mindkét csapatból.

Kevés helyzet született, azok sem voltak olyan hú, de nagyok, mindkét oldalon dicsérhetők a védők, az egyik oldalon a két belső védő, Saiss és Aguerd, valamint a szélen Hakimi játszott jól, a másikon pedig Dejan Lovren és Josko Gvardiol remekelt.

Igazi helyzet, vagy legalább egy komolyabb lövés nagyon sokáig nem volt a mérkőzésen. A 13. percben kellett először az egyik kapusnak védeni, de persze az sem okozott nehézséget. Achraf Hakimi bepasszolt labdájába egy horvát belelépett, így a játékszer a kapu felé indult meg. Dominik Livakovic ott állt, és felszedte a lasztit. Sokat elárul a mérkőzés színvonaláról, a támadások minőségéről, hogy az ilyen semmiségek is helyet kaptak az összefoglalónkban…

Három perccel az eset után viszont már volt oka felhördülni a szurkolóknak, marokkóiaknak és horvátoknak egyaránt. Ivan Perisic jó 25-27 méterről próbálkozott, a labda nagy erővel száguldott a bal felső sarok felé, és kevéssel tévesztett célt a Tottenham szélsője.

Innentől kezdve a félidő rendes játékidejének végéig csak labdázgattak, különösebb érdekes szituációk nélkül, mondjuk ki, elég unalmas volt a találkozó. A 45. percben megint Horvátország villant, egy beadást a középen érkező Nikola Vlasic kotort kapura, Bono pedig lábbal állította meg a labdát.

Ez volt a mérkőzés legnagyobb helyzete, és nem csak az első félidőt tekintve, hanem a meccs egészét… A lefújás előtt még Luka Modricnak volt egy lövése, amely célt tévesztett, majd jöhetett a szünet.

Az 52. percben egy újabb horvát helyzetet láthattunk, egy kapu előtti kavarodás végén Bono és a védelem együttes erővel szabadítottak fel. A maradék félórában egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel, Achraf Hakimi távoli szabadrúgását Dominik Livakovic ütötte vissza a mezőnybe.

És ennyi. A meccs legjobbjának Luka Modricot választották, maradjunk annyiban, nem volt nehéz kitűnni ebből a mezőnyből, ezen a mérkőzésen…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Belgium – Kanada: 1-0

G.: Batshuayi

Egy kulcsembere nélkül lépett pályára Belgium Kanada ellen. Sokan azt mondták, a VB-n még csak egyszer részt vevő kanadaiak nem lesznek képesek megnehezíteni a vb-címre sem feltétlenül esélytelen belgák dolgát, a valóság azonban épp ennek ellenkezője lett. Kínkeserves, nehéz győzelmet aratott a belga válogatott, Kanada pedig ennél sokkal többet érdemelt volna.

A kezdőcsapatok:

Belgium: Courtois – Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen – Castagne, Tielemans, Witsel, Hazard, Carrasco – De Bruyne – Batshuayi

Kanada: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Laryea, Hutchinson, Eustaquio, Davies – Buchanan, David, Hoilett

Pályára léptek még: Meunier, Onana, Trossard, Openda ill. Kone, Larin, Millar, Osorio, Adekugbe

Romelu Lukaku és Thomas Meunier nélkül léptek pályára Martínezék, a védelemben nem Debast, hanem Dendoncker kapott helyet, az Inter csatára helyett pedig Michy Batshuayi kezdett. Lukaku egyébként azóta már edzésbe állt, szereplése mégis kétséges.

A másik oldalon nem igazán volt meglepetés, Alphonso Davies felépült és ott volt a kezdőben, középen pedig Atiba Hutchinson 99. válogatott mérkőzésére készült.

A meccs nem úgy alakult, ahogy azt a bukik, valamint a szurkolók nagy többsége gondolta, Kanada ritka kellemetlen ellenfél volt. És ne gondoljátok azt, hogy a mérkőzésen beálltak védekezni, és csak a döntetlent akarták kiharcolni, nem. De lássuk, mi is történt ezen a mérkőzésen!

Egy perc játék után egy eladott labdát Michy Batshuayi tűzött kapura távolról. A kapuban álló Milan Borjan számára nem okozott problémát a védés. Viszont ezt követően a kanadai válogatott máris visszatámadott, és Stephen Eustaquio révén lövésig is eljutottak, a Porto játékosának bombája a blokkban akadt el.

Néhány perccel később, hogy teljesen pontos legyek, a hetedik percben egy kanadai támadás végén Tajon Buchanan lövése egy belga testéről Thibaut Courtois-hoz került. Kanada játékosai reklamáltak, kezüket csapkodták a bíró felé, aki erre eleinte rá sem hederített. Folyt tovább a játék, de egyszer csak a sípjába fújt a bíró, és jelezte, megnézi, mi történt az imént.

Hát az történt, hogy Yannick Carrasco nem testtel, hanem kézzel blokkolt, emiatt jöhetett tizenegyessel John Herdman együttese. A labda mögé Alphonso Davies állt, Courtois viszont kifogta a tizit, maradt a 0-0. Nagy védés volt a Real Madrid portásától, Davies pedig szidhatta magát, nem lehetett tudni, lesz-e még ekkora lehetősége a csapatának.

Öt perc múlva volt még egy tizenegyesgyanús szituáció a belga tizenhatoson belül, ezt azonban nem fújta be a spori. Pedig meg lehetett volna adni.

A kihagyott tizi nem igazán spannolta fel a belgákat, nem lettek jobbak, nem hajtottak többet, Kanada továbbra is fölényben futballozott. Kellemetlen ellenfél voltak, gyorsak, bátrak, lelkesek, mindez nem volt elmondható Belgiumról.

A vörösmezesek a 23. percben villantak először, Eden Hazard gyönyörű labdaátvétele után passzolt Tielemanshoz, aki Batshuayit választotta, a Fener támadója meg méterekkel fölé vágta a labdát… Ebben több volt.

A 30. percben az előre húzódó védő, Alistair Johnston okozott bonyodalmat, a tizenhatos sarkáról leadott lövését Courtois nem is tudta fogni, csak öklözni. A folyamatos kanadai támadások közepette a belga akciók elmaradtak, mégis ők szerezték meg a vezetést. A 43. percben Toby Alderweireld, a találkozó egyik legjobbja, hosszan indított, labda Michy Batshuayi elé került, aki a tizenhatoson belülre lépve félmagasan a kapuba bombázott. Szép gólt volt.

Még a félidő vége előtt válaszolhatott volna Kanada, de öt méterről sem tudták bevenni Thibaut Courtois kapuját, nem csak tizenegyről. Ezúttal egy lapos beadást Tajon Buchanan vágott fölé.

A második félidőben is ugyanolyan elánnal mentek előre a kanadaiak, és ugyanúgy a belgák fölé nőttek, de a kapura már nem annyira voltak veszélyesek. Egyetlen fejes volt, amit Courtois-nak ki kellett védenie, de az is simán ment a világ talán legjobb kapusának.

Kanada hatalmasat ment, nagyon lelkesek voltak, és minimum egy pontot megérdemeltek volna. Talán még annál is többet.

A mérkőzés után a legjobbnak járó díjat Kevin De Bruyne vehette át, aki nagyon önkritikusan azt mondta: „Fogalmam sincs, miért én kaptam ezt a díjat…”

Nemsokára még a G és a H csoport is érkezik. Lehet, hogy nem ma, de a hétvégén biztosan.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső