Katar 2022: Lionel Messi Csúcsra Ért – Argentína a Világbajnok

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 19.

A bronzmérkőzés másnapján játszották le a döntőt a 2022-es katari világbajnokságon. Izgalmas mérkőzésnek ígérkezett, hiszen Argentína és Franciaország között dőlt el, ki emelheti magasba a meccs végén a trófeát. Argentína 1986-ban győzött utoljára, 2014-ben volt esélyük, de elbukták, míg Franciaország négy évvel ezelőtt ért fel a csúcsra.

Érdekesség, hogy akkor, ott, Oroszországban is játszottak, és talán az akkori torna legjobb meccsét produkálták, 4-3-ra nyert akkor Didier Deschamps csapata.

Az argentinok nagyon motiváltan és teljes kerettel vághattak neki az összecsapásnak, viszont a franciáknál felütötte a fejét egy vírus, ami miatt többen is csak félig egészségesen tudtak pályára lépni. Ez nagyon is látszott, főleg eleinte… De ne siessünk ennyire előre.

Simának indult, drámaivá vált

Eleinte és később is azon gondolkoztam, hogyan magyarázom meg, miért arra tippeltünk, hogy mindkét csapat szerez gólt. Az meg még távolabb volt, hogy a döntetlen tippünk bejöjjön. Argentína szó szerint lemosta a pályáról Franciaországot, Kylian Mbappé nem tudott villogni, ezúttal sem Olivier Giroud, sem pedig Antoine Griezmann nem tudta átvállalni a vezérszerepet. Aztán történt valami, egy perc alatt a legrosszabb VB-döntőből a legjobb lett. Kissé túlzok persze… Nézzük, pontosan mi is történt tegnap délután!

Argentína – Franciaország: 2-2 (h.u.: 3-3; tizenegyesekkel: 4-2)

G.: Messi (2), Di Maria ill. Mbappé (3)

A tippünkben azt mondtam, vágyálom, hogy még egyszer olyan meccset játsszanak, mint négy évvel ezelőtt Oroszországban. Márpedig nem vágyálom volt ez… Nehezen indult a semleges szurkolók számára egy kifejezetten unalmasnak mondható meccs volt ez, de a hajrától kezdve egészen a hosszabbításon át a tizenegyesekig… hát, mit mondjak, ez volt az utóbbi évek legjobb VB-döntője!

A kezdőcsapatok:

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – de Paul, Fernández, Mac Allister – Di Maria, Messi, Álvarez

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud

Pályára léptek még: Acuna, Dybala, Montiel La. Martínez, Paredes, Pezzella ill. Camavinga, Kolo Muani, Coman, Disasi, Fofana, Thuram

Közvetlenül a kezdés után lehetett látni, hogy Argentína ugyanazt a játékot fogja játszani, mint Horvátország ellen. Agresszív védelem és középpálya, egészpályás letámadás, hogy a francia csapatnak még csak gondolkozni se legyen ideje. És a dolog működött.

Ugyan az első húsz percben helyzetet nem nagyon láthattunk, a labda végig ott volt a francia térfélen, Giroud, Mbappé és Dembélé szinte labdához sem tudtak érni.

Aztán főszerepbe került Marciniak játékvezető, aki határozottan fújt a sípjába és mutatott a tizenegyespontra, miután Ángel Di Maria és Ousmane Dembélé összecsaptak a tizenhatoson belül. Ez sem volt egyértelmű tizi, akárcsak a horvátok elleni sem, de kár lenne összeesküvéseket gyártani. Az biztos, hogy Argentínának ezen a tornán extra sok büntetőt fújtak be.

Elnézve többször a visszajátszást, még most sem merném határozottan kijelenteni, hogy ez büntető, a lengyel mindenesetre sokkal magabiztosabb volt.

A labda mögé Lionel Messi állt, és higgadtan lőtt a kapu bal oldalába. A forgatókönyv a gól után hasonló volt, mint a horvátok elleni elődöntőben. Az ellenfél megint teljesen összezavarodott, és az első gólt hamarosan egy második követte.

Itt nem hat perc, hanem tizenöt kellett a következő argentin gólhoz. Egy francia labdavesztls után a dél-amerikai csapat tanári módon játszotta át a teljes középpályát, három passzból kerültek gólhelyzetbe. Messitől Álvarezhez, Álvareztől Mac Allisterhez, Mac Allistertől Ángel Di Mariához, gól. Kész. Franciaország padlón volt, és ezt tudta Didier Deschamps is, így elszánta magát arra, hogy két stabil kezdőjét is leszedje a pályáról. Lejött Ousmane Dembélé, valamint Olivier Giroud is. Utóbbinak nagyon nem tetszett a döntés, a csapata 2-0-ra ég, ő meg sétál a pályáról lefelé…

Nagyon úgy tűnt, hogy a két csere – Randal Kolo Muani és Marcus Thuram – sem tudja felpörgetni a csapatot. Argentína zártan védekezett, Kylian Mbappén folyamatosan ketten álltak, hogy megakadályozzák a megindulásait, és Antoine Griezmannt is levették a pályáról Enzo Fernándezék.

Kezdett unalmassá válni a találkozó. Franciaország semmit sem tudott kezdeni az argentin védelemmel, Messiék pedig közben kicsit mintha elhitték volna, hogy megvan a világbajnoki cím. Derült égből villámcsapásként ért mindenkit, hogy a 79. percben Marciniak a másik oldalon is befújt egy tizenegyest.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Itt Otamendi és Kolo Muani akaszkodtak össze, a tizenhatoson belülre érve előbbi rátette a kezét az utóbbi vállára, ami elég is volt ahhoz, hogy a Frankfurt támadója a földre essen. A labda mögé Kylian Mbappé állt, és a jobb alsóba bombázott. Emiliano Martínez rajta volt a labdán, ám az túlságosan is jól volt helyezve.

Ha az előbb azt mondtam, a franciákat megzavarta az első bekapott gól, akkor mit mondjak az argentinokra? Rögtön a középkezdés után Franciaország labdát szerzett, Marcus Thuram egy magas labdával Mbappét játszotta meg, aki teljesen üresen, 15 méterről, kapásból kilőtte a bal alsót.

Szó szerint a semmiből hozta vissza a mérkőzést Franciaország, és a hajrában még a győzelmet is megszerezhették volna, ugyanis teljesen beszorították a kapuja elé Scaloni csapatát. De nem jött az újabb gól, így következhetett a hosszabbítás.

Argentína tudta rendezni a sorait, és kijöttek a szorításból, sőt, ismét ők vették át a kezdeményezést. Egyre veszélyesebben és veszélyesebben játszottak, voltak ígéretes lehetőségeik és lövéseik is, de a harmadik találatukra a hosszabbítás második félidejének elejéig kellett várni. Ekkor megint játszi könnyedséggel játszották át a gallokat, Raphael Varane ragadt bent egy kiugratásnál, és bár Lautaro Martínez lövését még védte Hugo Lloris, a kipattanót Lionel Messi begyötörte. Dayot Upamecano kivágta a labdát, de már a gólvonal mögül, 3-2.

És még mindig nem volt vége… A franciáknak ismét újítaniuk kellett, és ezt meg is tették. Kellett hozzá szerencse, de innen is fel tudtak állni. Öt perccel a hosszabbítás vége előtt ismét tizenegyeshez jutottak, ez volt a három közül a legegyértelműbb, Gonzalo Montiel dobta bele magát Kylian Mbappé lövésébe, és a labda a kezét találta el.

Mbappé másodszor is odaállt, és ezúttal is magabiztos volt, 3-3. A mérkőzés legvégén, a 123. percben jöhetett volna a slusszpoén, Randal Kolo Muani hatalmas helyzetbe került, ám lövését Emiliano Martínez óriási bravúrral lábbal védte. Ez volt az utolsó gólszerzési lehetőség a találkozón.

Következhetett a büntetőpárbaj…

Az első körben a két sztár, Kylian Mbappé és Lionel Messi sem hibázott.

A másodikban érkezett Kingsley Coman, lövését Emiliano Martínez megfogta. Paulo Dybala nem túl jó lövése utat talált a hálóba.

A harmadik páros közül megint csak az egyik talált be, Aurélien Tchouaméni mellé lőtte a labdát, míg Leandro Paredes a kapuba.

A negyedikben pedig hiába bombázott elemi erővel Randal Kolo Muani a kapuba, Gonzalo Montiel, aki miatt egyáltalán eljutottak idáig, higgadtan gurított a jobb alsóba. Argentína ezzel behozhatatlan előnyre tett szert, így az ötödik kört már le sem játszották, kezdődhetett az ünneplés.

Lionel Messi a csúcsra ért, kapitányként, az utolsó világbajnokságán emelhette magasba a világbajnoki trófeát. Ilyen sztorik leginkább csak a filmekben vannak, Messi viszont megmutatta, hogy az életben is előfordulnak igazi csodák.

Franciaország nem tudta megvédeni a címét, azonban szégyenkezésre nincs okuk. Végig sérülésekkel bajlódtak, kulcsembereik hiányoztak, és egy megfiatalított csapattal is ott voltak a győzelem kapujában.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső