Kérészéletű Volt a Szuperliga Kezdeményezés

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 április 22.

A múlt hét végén robbant fel a teljes európai futballtársadalom: Európai Szuperliga ötletével rukkolt elő 12 klub, akik az UEFA-tól különválva szerették volna megvalósítani az ötletüket. Ekkora visszhangja mostanában egyetlen futballal kapcsolatos témának sem volt. Voltak, akik támogatták a szakadárokat, voltak, akik kifejezetten ellenezték, és voltak, akik keményebb hangnemet ütöttek meg véleményük megformálása során.

Azt talán senki sem gondolta volna, hogy az ötlet ennyire gyorsan bukik el. A futball megmentésére irányuló ötletből fokozatosan hátráltak ki a résztvevők, az Alapítók, míg végül már csak ketten, a Barcelona és a Real Madrid maradt.

Az egész ügy rengeteg kérdést vetett és vet fel most is. Azonban sok kérdésre még most sem kaptunk választ, és lehetséges, hogy nem is fogunk, egyre már megkaptuk: Lesz-e Szuperliga? A válasz pedig az, hogy nem.

A reakciók

Sokan felejtették el azt, hogy a futball a szurkolókért van. Ők azok, akik megtöltenek egy arénát, de ők azok, akik távolmaradásukkal ki tudják fejezni nemtetszésüket. Főként Angliában volt nagy felháborodás a Szuperliga ötlete miatt, de Spanyolországban és Olaszországban is ugyanúgy voltak kisebb megmozdulások.

A Liverpool stadionja előtt a szurkolók üzentek, pénzorientáltnak nevezték saját klubjukat. De ugyanígy járt az összes többi résztvevő a szigetországból.

Keddről szerdára visszaléptek az angol csapatok, és mindannyian nyilatkozatban jelentették be, valamint bocsánatot kértek. Most ezekből szemezgetünk:

Az angol bajnoki címvédő, a Liverpool egy nyilatkozaton túl még egy videóüzenetet is közzétett, ami igencsak bátor lépés volt. Maga a klub tulajdonosa, John W. Henry ült le a kamerák elé, ahol elmondta: Szeretne bocsánatot kérni a szurkolóktól azért, ami korábban történt. Nem egyeztetett a csapattal, a szurkolókkal, a vezetőedzővel, sem a játékosokkal, és kérte a nézőket, hogy ne rajtuk verjék el a port, mert ebben egy embernek van felelőssége, neki.

Magára húzta tehát a vizes lepedőt, ami talán valahol egy PR-fogás, mindenesetre megsüvegelendő, hogy ki mert állni, és ezeket el merte mondani.

A közlemény maga szűkszavúan fogalmaz: Tényszerűen közlik, hogy már nem képezik részét a Szuperligának, miután kulcsfontosságú külső és belső képviselő osztotta meg aggályait a sorozattal kapcsolatban.

Az egyik legkeményebb kritikát Aleksander Ceferintől a Manchester United kapta. Pontosabban Ed Woodward, akiben az UEFA elnök hatalmasat csalódott és aki elárulta őt. Véletlen lenne, hogy az idény végén Woodward, aki 16 éven át szolgálta a Manchester Unitedet távozik? Aligha…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A közlemény nagyjából ugyanazt írja le, mint a többieknél: Figyeltek, meghallgatták a szurkolóikat, látták, hogy ez rossz és tettek ellene azzal, hogy kiléptek.

A legérzelemdúsabb közlemény az Arsenal vezetőségétől jött, amit szeretnék inkább egy az egyben közzétenni nektek:

„Az elmúlt napok ismét megmutatták, hogy a szurkolóink világszerte mennyire mély érzelmeket táplálnak e fantasztikus klub iránt. Ezzel eddig is tisztában voltunk, de a szurkolóink elmúlt napokban adott reakciói után újra magunkba kellett néznünk. Soha nem állt szándékunkban megbántani bárkit, azért csatlakoztunk a Szuperligához, hogy a klub jövőjét védelmezzük. De látva, hallva Önöket a visszalépés mellett döntöttünk.

Tudjuk, hogy időbe fog telni, amíg visszaszerezzük a hiteteket, de hadd szögezzük le még egyszer: Az vezérelt bennünket, hogy megvédjük az Arsenalt azt a klubot, amit ti is imádtok. A stabilitás elengedhetetlen, és továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy megteremtsük azt a biztonságot, ami segít majd fejlődni. A rendszer javításra szorul, és együtt kell kitalálnunk annak módját, hogy megvédjük ezt a nagyszerű játékot. A célunk mindig az volt, hogy megfelelő döntést hozzunk a klub jövőjére nézve. Ezúttal nem a helyes döntést sikerült meghozni. Meghallottunk titeket!”

A többi klub reakciója

Hétfőn este játszották a Leeds United – Liverpool találkozót. Aylingék a mérkőzés előtt egy fehér pólóban léptek ki a gyepre, amely „enyhe” üzenetet hordozott a Szuperliga felé. A póló elején az állt: Érdemeld ki! – Utalva ezzel, hogy az európai kupaszereplés nem lehet veleszületett joga senkinek, ahogy azt a Szuperligában tervezték.

Míg a póló hátuljára azt írták: A futball a szurkolókért van.

Ugyanígy járt tegnap este a Real Madrid is, akik a Cadiz otthonában léptek pályára. Az ő dresszükre azt írták: Szuperliga? A futball mindenkié.

Érdekes egyébként, hogy az egész csatlakozással kapcsolatban senki véleményét nem kérték ki. Amikor pedig megszületett a döntés, egyre másra fakadtak ki a menedzserek. José Mourinho a rossz nyelvek szerint azért került kirúgásra, mert bírálta a döntést, és megtagadta a hétfői edzés megtartását emiatt. De ez csak pletyka…

Jürgen Klopp és Pep Guardiola viszont szabadon mondhatta el, hogy az ötlet nem tetszik számukra.

Több jelenlegi és korábbi futballista is véleményt nyilvánított, és láss csodát: Egyik sem volt pozitív. Gary Neville immáron undorodik egykori csapatától, David Beckham szerint a szuperliga csak széthúzáshoz vezet, Robert Sánchez, a Brighton kapusa pedig szintén egy „leedsi” pólóban üzent.

Végszó

Hogy ki ennek az egésznek a legnagyobb vesztese? A 12 klub, különösen a Real Madrid. Florentino Perez lett volna az egész Liga elnöke – első alkalommal -, maga az ötlet is az ő fejéből pattant ki, és bizonyára ő volt az, aki behálózta a csapatokat.

Rettenetesen nehéz lesz meghunyászkodva visszatérni az UEFA ölelő keblei közé, lesz, akinek ez a bukását hozza majd el, ebben biztosak lehetünk. És nagyon-nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy ez feledésbe merüljön.

Nem, nem az UEFA vagy a FIFA részéről, ott a pénz fog dirigálni, és fátylat borítanak előbb-utóbb az esetre… De a szurkolók? Ők az ilyet nem nyelik le könnyedén.

A Bajnokok Ligája reformját úgy fogják átnyomni Ceferinék, hogy egy rossz hang sem lesz körülötte, és szépen, lassan visszatér minden a régi kerékvágásba… De egyesek szerint a futball forradalma elkerülhetetlen…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső