Kis kedvcsináló, hogy te is otthon maradj…

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 30.

Mivel a teljes sportélet teljes leállásával fogadnivaló események nélkül maradtunk, a fogadók többsége megpróbálja feltalálni magát. Az, hogy a négy fal közé ragadtunk, nem jelenti, hogy nem tölthetjük el hasznosan az időnket. Van, aki a sportfogadásról a kaszinóra vagy a pókerre vált, de vannak, akik elmerülnek az esport világában és itt próbálnak szerencsét. Mivel a legtöbb sportfogadó számára ez egy eléggé szürke zóna, megnézzük, mi a legnépszerűbb manapság és mire tudnánk fogadni.

League Of Legends

Fiatalabb koromban sosem kötöttek le azok a játékok, amiben gyakorlatilag nincs sztori, csak (látszólag, ezt nagyon fontos megjegyezni) ész nélküli gyilkolászás. No, hát elég nagyot tévedtem, amikor a League of Legends az én szememben ebbe a körbe került. Amint kicsit jobban megfigyeltem, rájöttem, hogy bizony taktika, ügyesség és kitartás kell hozzá, nem mellesleg hatalmas piros pont, hogy tudok rá fogadni. Persze, nem lehet azt mondani, hogy egy kis utánajárás egyből szakértővé tesz, de legalább az alapokat tudom, innentől pedig már csak rajtam múlik, mennyire merülök el benne fogadási szempontból.

Miről is van szó? Egy (főleg Ázsiában és Észak-Amerikában) hatalmas népszerűségnek örvendő MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) játékról, amelyben ötfős csapatok mérkőznek meg egymással. A játék célja, hogy a saját bázisunkról indulva eljussunk a másik csapat bázisáig és leromboljuk az ott álló tornyukat (Nexus). Nagyjából ennyi, ha nagyon röviden akarnék beszélni róla, és ennyi alapján joggal mondhatja az olvasó, hogy ez pofon egyszerű! Nem az…

Összesen 140 hős közül választhatsz, mindegyikük más képességekkel, valamint a pályát további ellenfelek nehezítik. A pályán (Map) különböző ösvényeken keresztül juthatunk el a kívánt célig, közben pedig több torony állja a játékosok útját, így azok lerombolása is létfontosságú.

Egy mérkőzésnek akkor van vége, ha valamelyik csapat két győzelemig eljut.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

És hogy mire lehet itt fogadni? Természetesen lehet fogadni a mérkőzés győztes csapatára. Van lehetőség megtippelni az ölések számát. Az „összesített ölések” száma alatt vagy fölött lesz egy bizonyos számnak, melyik csapat gyilkol először, melyik csapat éri el először a 10 vagy épp 15 ölést sőt, „ölés-hendikepre” is feltehetjük a pénzünket.

Emellett még létezik pár lehetőség, amivel duzzaszthatjuk a bankszámlánkat (sárkányok, baronok és inhibitorok elpusztítása…), de a fentebb említettek a főbb fogadási típusok.

És hogy mennyi ilyen esemény van mostanság? Az öt legnagyobb torna (és ezekre mind-mind fogadhatunk is!): Az észak-amerikai (LCS), az európai (LEC), a koreai (LCK) és a kínai (LPL) liga, de a Bet365 kínálatában találtam görög és belga bajnokságot is.

És mivel elképesztő népszerűségnek örvendő játékról van szó, amit irgalmatlanul komolyan vesznek a szervezők és a játékosok, kis utánajárással fogadási szempontból fontos statisztikákat, tabellákat is találhatunk a neten, ami megkönnyíti a dolgunkat, valamint nézhetjük az általunk megfogadott meccseket is, erre a Twitch és a YouTube is lehetőséget biztosít.

DOTA 2

Az alábbi mondatomért biztosan kapnék a fejemre az adott játék rajongóitól, azonban mégis muszáj leírnom: A DOTA 2 teljesen ugyanaz, mint a League Of Legends. Nyugi, nyugi…

Csak fogadási szempontból, és minket most ez érdekel. Teljesen ugyanaz a felépítés, csapatok küzdenek egymással egy map-en, és a fogadási típusok is szinte teljesen megegyeznek.

Starcraft és Starcraft II

Bár első ránézésre nagyon hasonlít a fentebb említett két játékra, mégis különbözőek. Míg a LoL és a DOTA MOBA, addig a StarCraft RTS (Real Time Strategy) típusú játék. Legfőbb különbség, hogy nem ötfős csapatok játszanak egymás ellen, csak egy az egy ellen. Itt is kemény taktika szükséges a játékosok részéről, tehát ez is komplex szórakozás, de nincs meg benne az, ami a LoL-ban és a DOTA 2-ben igen: A csapat maga.

Azért a League of Legendset bontottam ki, mert jelen pillanatban ez a legnépszerűbb MOBA, emiatt pedig a legtöbb élő közvetítést itt láthatjuk és a legtöbb meccs előtti és élő fogadásunkat itt tudjuk megtenni, ezáltal többet tudunk profitálni.

Counter Strike: Global Offensive

A másik hasonlóan nagy követő táborral rendelkező játék a CS: GO. Hihetetlen, de a 2012-ben kiadott játék még mindig nagyot szól, rengeteg csapattal, igazolt játékossal rendelkezik, Twitch közvetítések egész sorát lehet nézni, és minél népszerűbb egy játék, annál több eseményre, tornára, meccsre fogadhatunk.

Itt is egy csapatalapú online játékról beszélünk, de a stratégia helyett ún. FPS-ről van szó, tehát belső nézetes lövöldéről. Két ötfős csapat (Terroristák és terrorelhárítók) 30 körön keresztül lövik egymást, hogy kiderüljön, ki a jobb. A játékmenetet tekintve itt sem kell atomfizikai nehézségekre gondolni, mégis elképesztően komplex, akár a LoL.

És hogy mire fogadhatunk? A mérkőzés győztesére, hogy melyik körben melyik csapat nyer, a különböző map-győzelmekre, hendikep eredményekre. Nagyjából nehéz bármi újat behozni egy ilyen kötött játékba, így gyakorlatilag a fogadások típusai itt is hasonlóak, mint egy MOBA vagy RTS típusú játéknál.

A Counter Strike legnagyobb ún. major eseményeit minden évben megrendezik, ezeken 16 csapat mérkőzik meg egymással, a verseny összdíjazása 1 millió dollár!

További FPS játékok

Igen, megint csak egyet fejtettem ki, hiszen a többi (még egyszer kihangsúlyozva!) ugyanarra a sémára épül fel nagyjából. De hogy tudjatok róla, még van pár FPS, amire fogadást lehet kötni. A teljesség igénye nélkül: Call of Duty, PlayerUnknows BattleGround (rövidebb nevén: PUBG) vagy épp az Overwatch.

Sportjátékok

Az átlagos sportfogadó előbb fog átpártolni ebben az időszakban a pókerre és a kaszinóra, mint a fentebb említett játékokra, ez szinte biztos. De azért nekik is jut a jóból, hiszen számtalan FIFA bajnokságot játszanak ebben a pillanatban is. Nemrég a spanyol focisták játszottak egy kieséses rendszerű tornát, elrajtolt a Forma1 virtuális versenye, melyben aktív pilóták is részt vettek, sőt van Nascar és NBA közvetítés is.

Hol játszhatok?

Gyakorlatilag bárhol… Bármelyik online irodánál is van regisztrációd, szinte biztos, hogy találsz esport eseményt. Persze, egy sportszerető, futballon (vagy más élő sporton) felnövő ember számára nem az igazi, de mindenképp megér egy misét, hiszen aki nem próbálta, fogalma sincs, neki bejön-e az ilyesfajta fogadás vagy sem. Emiatt mindenkinek azt ajánlom, mielőtt leírná látatlanul, legalább kukkantson rá!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső