Közel 100 nemzet játékosai fordultak már meg a magyar NB1-ben

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 24.

A téli átigazolási időszak a magyar labdarúgó-bajnokság első osztályában azért is volt különleges, mert a Zalaegerszegre érkező ciprusi Fanosz Katelarisz és a Honvédhez kerülő Costa Rica-i Mayron George személyében két olyan nemzet szülötte is feliratkoztak az elsőosztályba játékost adó nemzetek listájára, amelyek eddig nem voltak még ott. Nemrégiben az egyik magyar sportnapilap összeszedte, hogy pontosan a világ mely részéről érkezett a legtöbb külföldi játékos a magyar elsőosztályba.

Elég meglepő számok jöttek ki, hiszen a 211 FIFA-tagországból 97 tagország szülötte játszott már az NB1-ben, ami összesen 1372 légióst jelent. Most télen egyébként 27 légiós érkezett Magyarországra játszani, míg 23-an távoztak, így nettóban tovább növekedett a magyar elsőosztályban játszó külföldiek száma. Ahogy számítottunk rá, legnagyobb számban a szomszédos országokból jöttek a labdarúgók, horvátok, szerbek és ukránok zömében, de jöttek páran Afrikából és Dél-Amerikából is.

Ahogy minden átigazolási időszakban, most is volt egy-két különleges igazolás, a fentebb már említett első ciprusi és első Costa Rica-i játékos mellett például érdekességnek számít, hogy volt aki maláj csapatból, volt aki kolumbiaiból érkezett, de jött guineai, észt és holland játékos is. A sportnapilap egyébként végül a Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai alapján összeállította az NB1 teljes légiós-statisztikáját is, azaz meghatározta, hogy milyen országokból jöttek focizni játékosok Magyarországra. Ahogy az lenni szokott ilyen esetben, a határon túli magyarok nem kerültek be a statisztikába, hiszen biztosan ők vezetnék a statisztikát.

Napjainkban is és összességében is a szerbek dominálják a magyar légiósok csapatát, az első osztály története során összesen 225 Szerbiából érkező focista lépett pályára, de a statisztikákból kiderül, hogy a szerb játékosimport most már lefelé ívelő pályán mozog. Nem meglepő módon a szerbek mögött a románok állnak a második helyen ezen a listán 154 játékossal, de a harmadik helyre egy olyan ország lépett előre, ami csak mostanában kezdett el feltűnni a légiósokat nagy számban Magyarországra is importáló országok között – ez pedig Brazília, amely 88 játékost adott már a magyar NB1-nek.

De a brazil növekedést is bőven maga mögé utasítja a munkaerőpiac egyéb szektorait is letaroló Ukrajna, amely már 77 játékost adott a magyar focinak és ha lehet tippelni a számokból növekedést, akkor valószínűleg 1-2 éven belül meg fogja előzni a brazilokat. És most jöjjön néhány igen különleges tény, kezdve azzal, hogy az összes európai országot figyelembe véve (és kihagyva a miniállamokat, tehát Monacót vagy éppen San Marinót), akkor csak Azerbajdzsán, Észak-Írország, Írország, Norvégia, Törökország és Wales nem küldött még légióst a magyar NB1-be.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A legtöbb nyugat-európai játékos Spanyolországból érkezett, szám szerint 28, de húsz körüli számban küldtek játékost hazánkba a csehek, a szlovének és az osztrákok is. Nem európai országok közül Brazília az éllovas, ahogy fentebb már volt róla szó, mögötte a 37 játékost adó Nigéria és a 34 játékost adó Kamerun következik – bár azért valószínűleg a legtöbb magyar focidrukker inkább csak nigériai játékosokra emlékszik. Hat kontinens országai adtak már játékost hazánknak, értelemszerűen Ausztráliából és Új-Zélandról jöttek a legkevesebben (ketten), de például volt játékos a magyar NB1-ben Dél-Koreából, Japánból, Palesztinából, Pakisztánból, sőt még volt tádzsik játékos is Magyarországon.

A jövő évtől kezdve azonban valószínűleg a 97 nemzetből álló lista gyors bővülésnek fog indulni, hiszen a következő szezontól eltörlik a légiósok számára vonatkozó korlátozást, azaz míg eddig maximum 10 nem magyar játékos lehetett egy csapat állományában, a jövőben ez már akár 20 is lehet – és ha ez így lesz, akkor rövidesen eljöhet azon felpumpált csapatok világa, ahol már nincs utánpótlás, csak összevásárolt külföldiek tömege. Ez pedig nem biztos, hogy olyan jó lesz a szurkolók számára, bár ahogy az idei szezonban is láthattuk, a külföldiek között is gyorsan kedvenceket találtak maguknak a drukkerek – gondoljunk csak a hatalmas lábon élő zalaegerszegi Ikobára vagy a Mol-Fehérvár FC nigériai játékosára, Bambgoyéra.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső