Kylian Mbappé vallott: El akartam hagyni Párizst – II. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 október 06.

Az előző cikkünkben Kylin Mbappé hosszabb interjúját olvashattátok, most pedig következzen a folytatás:

Még mindig az a benyomásunk, hogy mindig is volt egy terved, ettől pedig nem tudnak eltéríteni…

Egy karrier nem ilyen egyszerű… Nem szeretem ezt a címkét, próbálok megszabadulni tőle. Nem mondhatjuk, hogy valamihez makacsul ragaszkodunk a futballban, nem mondhatod azt, hogy mit csinálsz idén vagy jövőre, ez nem így műkődik. De az is igaz, hogy minden játékosnak – legyen az profi vagy amatőr – vannak ambíciói, ez alól én sem vagyok kivétel.

Mi tudna Párizsban tartani?

Ez még a jövő zenéje, a nyárnak csak most lett vége. Nem akarok képmutató lenni, és azt mondani, hogy fogalmam sincs. Nyáron tudtam, mit akarok, távozni és a lehető legjobb helyzetbe hozni a PSG-t. Most, jelen pillanatban a jövőm nem élvez prioritást.

Hogyan értékelnéd a csapat nyári teljesítményét az EB-n?

Nagyon sokat lehetne erről analizálni, de a lényeg a következő: Nagyon elrontottuk. Kiestünk a legjobb 16 között úgy, hogy a 88. percben még 3-1-re vezettünk…

A kihagyott tizenegyes volt karriered mélypontja?

Igen… Illetve az elveszített Bajnokok Ligája döntő a Bayern München ellen. Azonban a nyaralás segített a lezárásban. Nehéz lett volna úgy újrakezdeni, hogy ezen az eseten nem tudok túllépni…

A balhé Olivier Giroud-val okozta a széthúzást a csapaton belül?

Azt a média és az emberek fújták fel. Megmondom az igazat: Két napig dühös voltam, ezt követően még csak nem is gondoltam rá. Leültem vele, elmondtam neki, amit akartam és ezzel vége is volt részünkről. Más a véleményem, mint neki, de ez csapaton belül nem okozott problémát soha.

Mégis a balhé után öt nappal sajtótájékoztatón beszéltél erről…

Azért, mert az egész a nyilvánosság előtt kezdődött, ott is kellett véget érnie, ez ennyire egyszerű. Nincs Giroud-val problémám, a legjobbakat kívánom neki, láttam, hogy jól kezdett az AC Milanban. Tárt karokkal fogom fogadni, ha visszatér a nemzeti csapatba. Nagyon közel van ahhoz, hogy megdöntse Thierry Henry rekordját, kár lenne, ha nem kapná meg a lehetőséget.

Nehezebb a csapattal a 2018-as VB győzelem óta?

Nem. Nagyon éhesek voltunk a sikerre, éreztük, hogy most mi vagyunk a legjobbak. De azóta történtek változások a keretben. Nem ugyanaz a 23 ember van, Karim [Benzema] például nem volt ott Oroszországban.

Benzema visszatérése erősebbé tett vagy inkább aggódni kezdtél?

Mindig azt mondtam, hogy a legjobbaknak együtt kell játszaniuk. Klubszinten Messivel és Neymarral játszom, a válogatottban pedig visszatért Karim. Azt gondoltam, hatalmas fegyvertény ez nekünk. Nagyszerű játékos, jól teljesít, mióta visszatért, ő lett a csapatunk házigólkirálya négy találattal.

Érezted valaha, hogy szünetet szeretnél tartani a válogatottban?

A francia válogatottat mindig a többi fölé helyeztem. Soha nem fogadtam el pénzt azért, hogy a nemzeti csapatban játsszak, és ez a jövőben is így lesz. De nem akartam soha problémát sem okozni. A kihagyott tizenegyes után viszont úgy éreztem, én vagyok a probléma. Ha a francia válogatott jobb nélkülem, akkor félreállok.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Úgy gondolod, hogy te vagy a probléma?

Ezt éreztem, igen. Rengeteg üzenetet kaptam a kiesés után, hogy az egóm miatt veszítettünk, hogy túl sokat akartam, és hogy nélkülem máshogy végződött volna a torna.

Milyen messzire mentél a témában?

Találkoztam az elnökkel és eszmét cseréltünk…

Tudjuk, megosztotta a nagyközönséggel…

Ezt nem értettem. Az EB után egyből találkozni akart velem, de mondtam, hogy elmennék nyaralni, beszélünk, ha visszatértem. Ez bizalmas volt, nem értettem, miért adta ki. Mindössze azt panaszoltam neki el, hogy az emberek inzultáltak, majomnak neveztek, amiért kihagytam a tizenegyest.

Elmondtad, hogy nem akarsz a válogatottban játszani?

Nem. Megbeszéltük, hogy nem jelentek féket a nemzeti csapat számára. Soha nem is akartam az lenni.

Didier Deschamps-pal is beszéltél erről?

Nem, nem igazán. Az edzővel a játékról beszélgetünk csak.

Angliában, a tizenegyest hibázó játékosokat, Bukayo Sakát, Marcus Rashfordot és Jadon Sanchot megtapsolták a stadionokban.

Engem meg minden stadionban kifütyültek. Rátettem egy lapáttal az átigazolásokkal is, de igen, mindegyik stadionban kaptam füttyszót.

Kevesebb, mint 14 hónap múlva jön a katari VB. Mit gondolsz, mi várható?

2018-ban láttuk, hogyan kell csinálni a dolgokat, 2021-ben pedig azt, hogyan nem. Rajtunk múlik, hogy levonjuk a megfelelő konzekvenciát. Hogy lehajtsuk a fejünk, és együtt meneteljünk valami nagyszerű felé.

Valóban negatív a légkör a csapat háza táján?

Inkább úgy fogalmazék, hogy nem túl pozitív. A negatív kicsit erős kifejezés. Meg kell találnunk újra az utunk, szükségünk van a jó teljesítményre, nagy győzelmekre, ezek mindig segítenek. Ha megnyernénk a Nemzetek Ligáját, az nagyon erős üzenet lenne. Először azt gondoltuk, ez csak egy barátságos torna, de aztán láttuk az elismerést, amit Portugália kapott 2019-ben. Mi is erre vágyunk.

Csütörtökön lesz az ötvenedik válogatott meccsed. És még csak 22 éves vagy…

Nem rossz…

Hogy éled meg, hogy ennyi idősen futball legendák vesznek körül? Hogy élted meg, amikor Pelé 2018-ban felhívott?

Előjött belőlem a gyerek, egy igazi futballőrült. Elképesztő pillanatok ezek. Az ünnepségekre mindig elviszem az öcsém és a barátokat, hogy készítsünk fotókat. Meg kell élni ezeket a pillanatokat, élvezni kell az életet.

Milyen a kapcsolatod az öcséddel? Ethan (14) nemrég írt alá a PSG-hez…

Mindig azt mondom neki, hogy maradjon nyugodt. És úgy is viselkedik. Teljesen más karakter, mint én és a pályán is teljesen más, a saját útját kell járnia. Viszont a neve miatt mindig nyomás fog ránehezedni.

Te hogy birkóztál meg a nyomással?

Az teljesen más volt. Nekem csak a meccsekkel kellett megbirkóznom, neki azzal is meg kell majd, hogy ő Kylian Mbappé öccse. Nekem az ő sztorijában annyi a szerepem, hogy segítsem a saját útján maradni.

Azok után, amik eddig történtek… Még mindig szereted a futballt?

Talán még jobban, mint korábban. Az akadémián sokszor munkaként éltem meg a futballt, nem úgy, mint most, profiként. Régen rengeteg dologgal kellett foglalkoznom. Most pedig csak a focival. A pálya az én színpadom, és hétvégén is követhetem a meccseket.

Hányat nézel meg?

Szinte mindent, a Ligue 1-et követnem kell, ismernem kell az ellenfelemet. Ezen kívül az összes nagy, külföldi meccset meg szoktam nézni.

Melyik játékosok keltették fel mostanában a figyelmed?

Figyelem a Nice-t, Amine Gouiri valóban nem rossz kis játékos. Már tavaly is jó szezont futott, de idén még jobbá vált. Rayan Cherki is elképesztő tehetség, neki is megvan a lehetősége tovább fejlődni. De ez sokszor csalóka. A TV-ben néha azt gondolom egyik-másik játékosról, hogy nem olyan jók, aztán élőben meg lenyűgöznek a pályán.

Még mindig csalódott vagy, amiért nem vehettél részt az Olimpián?

Az egyik célom volt, szóval igen. Azonban a 2024-es játékokon szeretnék ott lenni. Nem fogok visszariadni, ha kell, ezt belefoglalom a szerződésembe. Mindig erről álmodtam, az Olimpia a sportok Szent Grálja.

Hogy reagáltál, hogy a francia csapat már a csoportkörben kiesett?

Szomorú voltam, nagyon szomorú. Tisztelem a játékosokat, akik részt vettek, de mintha a klubok bojkottot hirdettek volna… Mindenesetre csodálom azokat a fiúkat és lányokat, akik érmet szereztek, ezzel pedig dicsőséget hoztak Franciaországnak. Remélem, hogy 2024-ben én is megtapasztalhatom ezt.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső