Pillanatok Amelyek Megdobogtatták a Magyar Sportszeretők Szívét

Olvasd el 5 perc alatt szerző a SportfogadásOnline csapata 2021 április 28.

Fontos néha megállni, s felidézni a magyar sporttörténet sikereit. Azokat eseményeket, amelyeknek eredményei önmagukon túlmutatnak – legyen szó futballról, vízilabdáról vagy épp asztaliteniszről.

Egy fiatal, mámorral és alkohollal fűtött férfi Budapesten, a Nagykörúton egy lámpaoszlopon csüngve, széles mosollyal az arcán üvölt bele a pesti éjszakába. Csak egy röpke pillanat, csak kiragadott kép 2016 júniusából. Akkor, amikor a magyar labdarúgó válogatott nemcsak, hogy – 1972 után ismét – kijutott a kontinenstornára, de csoportjának utolsó mérkőzésén 3-3-s döntetlen játszva Portugáliával a legjobb tizenhat között találta magát.

Puskásék is kivették részüket minden idők legsikeresebb olimpiájából

Hatvannégy évvel korábban az elért eredmény és az ünneplő tömeg ennél is nagyobb. A XV. olimpiai játékokon részt vevő magyar küldöttség tizenhat arannyal, tíz ezüsttel és tizenhat bronzzal minden idők legjobb olimpiai szereplését vitte véghez.

„Itthon milliók örvendeznek. Labdarúgóink is teljesítették hazájuk, dolgozó népük iránti kötelességüket, és világra szóló nagy sikert értek el” – tudósított a 1952-es Helsinki Olimpiáról Szepesi György rádióriporter, miközben Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitányának nyakába került az aranyérem.

A sportolókat 1952. augusztus 7-én Budapesten több tízezren köszöntötték, ünnepelték. Akkora tömeg gyűlt össze a főváros utcáin, hogy a November 7. téren (a mai Oktogon) egy férfinak – hogy jól lássa a sportolókat – a Hús Mintaüzlet előtt felállított létrára kellett felállnia.

A fenn említettek két történés közös nevezőjét a siker adja. Pontosabban a siker kapcsán keletkező büszkeség, öröm – a pozitív érzések mind egyéni, mind társadalmi szinten.

A sport az egyetemes magyar kultúra szerves része. Fontos szerepe van a magyarságtudat elmélyítésében. A professzionális sportágakban elért eredmények nemcsak önmagukban értékelhetők, „hasznosíthatók”. A magyar labdarúgó válogatott 2016-os Európa-bajnoki szereplése, s az Aranycsapat 1952-es olimpiai (világraszóló) sikere egy lépéssel közelebb hozta egymáshoz az embereket.

Ezt teszik ugyanis a sikerek: közösséget formálnak, erősítik az összetartozást, félretolják az ellentéteket, s olykor segítenek abban, hogy a mindennapokban felgyülemlett érzelmek a felszínre törjenek. Továbbá, pozitív irányba hatnak az önértékelésre, növelik a nemzeti büszkeséget. Nem meglepő ezek után, hogy a boldog emberek általában nyitottabbak, szociálisabbak, ahogy az sem, hogy kutatások azt támasztják alá, hogy a magyar emberek jelentős része büszke hazája sportolójának sikereire

A sportsikerek nemcsak személyekre, helyi közösségekre, illetve magára a társadalomra hatnak, de további hozzáadott értékként jelennek meg a gazdasági-politikai vonalon. A nemzetközi sporteseményeken elért sikerek ugyanis erősítik az ország ismertségét, elismertségét. Imázsjavító hatásuk van. Olyan „üzletről, van tehát szó, ahol mindkét fél nyer. Ezt az örömöt, mámort, illetve a magyar társadalmat összehozó eseményeket szedtük össze és mutatjuk be időről-időre.

A magyar foci óriási sikerei az olimpián

A már említett 1952-es és 2016-os események mellett felidézzük a magyar futballválogatott 1964-es és 1968-os olimpiai győzelmét is. Előbbi, Tokióban rendezett tornán a csapat Farkas, Novák és Bene vezetésével öt mérkőzésen huszonkét gólt lőve lett aranyérmes. Míg négy évvel később, Mexikóban, a Lakat Károly dr. irányítása alatt pályára lépő együttes a legtöbb gólt lőve, zaklatott eseménysorokat átélve védte meg olimpiai címét.

Jégkorong diadal Japánban

De természetesen nemcsak futballról esik majd szó, amikor az örömöt és a magyar sportsikereket hozzuk közös nevezőre. Megemlékezünk majd a magyar jégkorong-válogatottról (az aranygenerációról) is, amely 2008-ban a „világ végén, Szapporóban történelmi tettet végrehajtva, hetven év után feljutott a divízió 1-ből, az A-csoportba, tehát – ha kis időre is, de –a világ legjobb hokinemzetei közé került.

A magyar kosárlabda csúcsra ért 1955-ben

Persze, ha már sikerek: nem mehetünk el szó nélkül a magyar férfi vízilabda-válogatott három egymást követő olimpiai bajnok győzelme, és a hölgyek 2016-os Eb-sikere mellett sem. De olyan fontos, s talán kevés alkalommal felidézett pillanatokat is visszahozunk, mint a magyar férfi kosárlabda-válogatott 1955-ös Eb-győzelme, vagy az 1979-es asztalitenisz világbajnokság, ahol Magyarország férfiválogatottja aranyérmet szerzett.

Szóval fontos és emlékezetes pillanatokat veszünk elő a magyar sporttörténetből, olyanokat, amelyeknél érdemes egy pillanatra megállni, visszaemlékezni; olyanokat, amelyek százezreket mozgattak meg. Egyszerűen azért: mert jó.

sportfogadasonline.com
A Szerkesztőségről

Sokéves sportújságírói tapasztalattal rendelkező szakértői csapatunk mindig igyekszik a legérdekesebb hírekkel és elemzésekkel szolgálni a sportvilágból.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső